Formula 1 - Vettel megint nagyot hibázott, Hamilton karnyújtásnyira a vb-címtől
Vettel megint nagyot hibázott, Hamilton karnyújtásnyira a vb-címtől
Fotó: Europress/AFP

Vettel megint nagyot hibázott, Hamilton karnyújtásnyira a vb-címtől

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/10/07 08:56

Karnyújtásnyira került ötödik világbajnoki címének megszerzésétől a címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája, aki rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjon.

Magyar idő szerint vasárnap reggel 7:13-kor szikrázó napsütésben kezdődött meg a 2018-as Japán Nagydíj. Hamilton jól kapta el a rajtot, őt Bottas, Verstappen, és Rӓikkönen követte. Vettel a nyolcadik helyről a hatodik helyre jött fel, majd Grosjeant is megelőzte. Az első kör végén Verstappen elfékezte magát a sikánban, és ahogy visszatért, leszorította Rӓikkönent, akit így Vettel megelőzött, Verstappen pedig ötmásodperces büntetést kapott a szabálytalan manőver miatt. 

A negyedik körben a Safety Car mögött sorakozott fel a mezőny, mert Magnussen és Leclerc ütközése miatt túl sok törmelék került a pályára a célegyenesben, illetve a célegyenes előtti sikán mellett. A nyolcadik körben jött a dráma: Verstappen és Vettel ütközött a Spoon kanyarban; Vettel későn vetődött be a kanyarba, Verstappen pedig rázárt, így elkerülhetetlen volt az ütközés. Verstappen a pályán maradt, és megőrizte a harmadik helyét, de Vettel megpördült, és visszaesett a mezőny végére. 

Az incidenst versenybalesetnek minősítette a versenyfelügyelők testülete, ami valószínűleg helyes döntés volt. 

A kerékcserék sem dobták fel a futamot

Hamilton a 25. körben látogatta meg a szerelőit, és egy könnyed kerékcserét követően visszaállt vissza az élre 4 másodperces előnnyel. A Mercedes pilótái a közepes gumit választották.

A Ferrari eközben a pályán hagyta Vettelt az ütközés után, hogy minél több pozíciót tudjon visszaszerezni. Rӓikkönen megpróbálkozott egy elévágással Verstappennel szemben, ám ez a holland büntetése ellenére sem sikerült. Vettel végül a 27. körben jött ki a boxba, és a 16. helyre tért vissza a pályára. Innentől fogva csak a kármentés lehetett a német célja, ami többé-kevésbé sikerült: folyamatosan zárkózott fel, a 35. körben már a hatodik helyen haladt.

Verstappen büntetése miatt a Red Bull is kénytelen volt módosítani taktikáján. A holland a 22. körben ment ki a boxba, és végül sikerült Rӓikkönen elé visszajönnie, ami bravúr volt, hiszen letöltötte az ötmásodperces büntetését is. Ricciardo feljött a negyedik helyre Verstappen mögé, így a két Red Bull a harmadik és a negyedik helyen állt a verseny felénél, amit meg is őriztek a kockás zászlóig.

000_19U1NF.jpg Fotó: Europress/AFP 

A verseny hátralévő része elég eseménytelenül telt. Mivel egy kiállással ment végig a három élcsapat, ezért még a taktikák sem biztosítottak túl sok izgalmat a nézők számára.

Hamilton nagyon közel a győzelemhez

Lewis Hamilton ötödször nyerte meg a Japán Nagydíjat, Valtteri Bottas lett a második, így kettős győzelmet aratott a Mercedes, és tovább masíroznak a konstruktőri bajnoki cím felé. Max Verstappen végzett a harmadik helyen, Daniel Ricciardo negyedikként ért célba. Rӓikkönen és Vettel követték őket. Pérez, Ocon, Grosjean és Sainz szereztek még pontot.

Hamilton előnye 67 pontra nőtt Vettellel szemben, ami azt jelenti, hogy ha kilenc ponttal többet gyűjt Hamilton Vettelnél Austinban, akkor világbajnok lesz két hét múlva, például, ha

  • Hamilton nyer és Vettel nem második, 
  • Hamilton második, és Vettel nem ötödik, 
  • Hamilton harmadik és Vettel nem hatodik, 
  • Hamilton negyedik és Vettel nem hetedik,
  • Hamilton ötödik és Vettel nem kilencedik, a brit már Amerikában világbajnoki címet ünnepelhet. 
Hozzászólások