Forma-1 - Vettel a monacói pálya kiszámíthatatlanságában látja a Ferrari esélyét
Vettel a monacói pálya kiszámíthatatlanságában látja a Ferrari esélyét
Fotó: Europress/AFP

Vettel a monacói pálya kiszámíthatatlanságában látja a Ferrari esélyét

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/23 11:49
Sebastian Vettel és Charles Leclerc egyaránt elismerte, hogy a Ferrari jelenleg nem elég gyors ahhoz, hogy felvegye a versenyt a Mercedesekkel. Ennek ellenére az olaszok négyszeres világbajnoka bízik abban, hogy a kiszámíthatatlanságáról is ismert monacói versenyen borítani tudják majd a szezon első felében érvényesülő papírformát.

Öt verseny elteltével kilátástalannak tűnik a Ferrari helyzete a világbajnoki küzdelem szempontjából. Ezt önmagában a Mercedes zsinórban öt kettős győzelme is alátámasztja, ráadásul egyre inkább úgy tűnik, hogy az olaszok rossz koncepciót választottak autójuk tervezésénél, így a fejlesztésektől sem remélhetnek jelentős előrelépést. Eddigi kísérleteiket legalábbis kevés siker kísérte, hiába vittek már Bakuba és Barcelonába is új elemeket, a Mercedes fölénye talán még egyértelműbb lett.

043_dpa-pa_2202_120228589.jpg Fotó: Europress/AFP

Vettel elmondta, tisztában vannak vele, hogy a Ferrari jelenleg nem elég versenyképes, de bízik abban, hogy Monaco kivételt jelenthet. "Nem gondolnám, hogy időre van szükségünk. Szerintem Barcelonában megértettük, hogy nem vagyunk elég gyorsak. Ez nem tesz minket boldoggá, szóval keményen dolgozunk, hogy változtassunk rajta. Ez a pálya igen különleges, és egy ilyen hétvégén bármi megtörténhet. Épp ezért valószínűleg irreleváns, mi a papírforma és mit jósol az előző öt verseny erősorrendje."

A német pilóta állítása szerint a Ferrarinál a kudarcok ellenére jó a hangulat, amit Leclerc is próbált megerősíteni, hozzátéve, hogy nyugodt körülmények között dolgoznak a problémák megoldásán. "Nehéz itt jóslatokba bocsátkozni. Mondhatnánk, hogy az előző versenyek alapján ezek a kanyarok nem fekszenek nekünk, azonban én nem látom, miért ne lehetne egy jó hétvégénk. Ha történelmileg vesszük, az előző néhány évben nagyon jók voltunk itt" - magyarázta Vettel, aki 2017-ben megnyerte a monacói versenyt a Ferrarival.

075_szaniszlA-notitle170528_npNqw.jpg Fotó: Europress/AFP

Leclerc úgy fogalmazott, hogy a barcelonai versenyt követő teszten sikerült jobban megérteniük az autót, de abban egyetértett csapattársával, hogy a tempó tekintetében elmaradnak a Mercedesektől. "Megértettünk néhány dolgot, de ez nyilvánvalóan nem elég ahhoz, hogy egy szintre kerüljünk a Mercedesekkel. Nyertünk egy kis időt, de nem eleget, tovább kell dolgoznunk. Meg kell értenünk, mi volt a fő probléma, ezen a mérnökeink már dolgoznak" - nyilatkozta. Közben úgy hírlik, a Ferrari már vizsgálja az alternatív koncepciókat, hogy csökkentse a hátrányát.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke nemrég arra utalt, hogy a Pirelli 2019-es abroncsai működnek másképp az autón, mint azt szeretnék. "Ezek a gumik nagyon-nagyon érzékenyek, különösen nehéz megérteni őket" - ismerte el Vettel. "Többféle dolog áll a háttérben. Az autónk nem elég gyors, ami egyben azt is okozhatja, hogy nem találjuk a gumik megfelelő működési tartományát. Nagyon kicsi ablakot próbálunk belőni. Csapaton belül, de akár ugyanannál a versenyzőnél is óriási különbségek lehetnek, amit nehéz megérteni."

075_urbanandsport-gpspainf190512_npM7x.jpg Fotó: Europress/AFP

"Néha jobbak a visszajelzések a gumik kapcsán, máskor rosszabbak. Rengeteg mérnök és tudományos munka segítségével próbáljuk leküzdeni ezeket a véletlenszerű jelenségeket. Mindent beleadunk, de mások valószínűleg többet értenek a gumik működéséből, mint mi" - zárta gondolatait Vettel, aki öt futam során 48 pontos hátrányt halmozott fel a címvédő Lewis Hamiltonnal szemben. Ekkora különbség ledolgozásához már egy kisebb csodára lenne szükség, és Monaco kétségtelenül olyan hely, ahol lehet számítani meglepetésekre. 

via autosport

Hozzászólások