Formula 1 - Vettel: a Mercedes most külön ligában játszik
Vettel: a Mercedes most külön ligában játszik
Fotó: Europress/AFP

Vettel: a Mercedes most külön ligában játszik

Németh DánielNémeth Dániel
2019/03/15 16:55
Mindkét pénteki szabadedzésen a Mercedes bizonyult a leggyorsabb autónak a Forma-1 szezonnyitó versenyén, ráadásul a második gyakorlás során Lewis Hamilton közel egy másodpercet vert legnagyobb riválisaira. Sebastian Vettel, a Ferrari négyszeres világbajnoka elismerte, hogy a címvédő gyorsabbnak tűnik, mint azt előzetesen várták, Christian Horner szerint viszont kívülről úgy tűnik, nehéz vezetni a Mercedest. 

"Kicsit megleptek minket. Úgy gondolom, nagyon gyorsnak tűntek. Nem tudom, hogy csak mi szenvedtünk, esetleg mások is, mindenesetre úgy tűnik, hogy ők most külön ligában játszanak. Talán a többieknek is problémái voltak, mely esetben változtathatunk még, de egyértelműen nagyon erősnek tűntek, sokkal erősebbnek, mint azt a hétvége előtt állították magukról" - magyarázta Vettel, aki ötödik helyen zárta a második szabadedzést, több mint nyolc tizeddel Hamilton mögött.

000_1EN4QC.jpg Fotó: Europress/AFP

"Trükkös napon vagyunk túl, ahogyan valószínűleg mindenki más is. Még nem tartunk ott, ahol lenni szeretnénk. Nem is annyira a köridők, sokkal inkább az autó vezethetősége terén. Emiatt még nem sikerült elkapni a ritmust, ami egyébként nagyon fontos lenne ezen a pályán. Bízom abban, hogy holnap jobbak leszünk, és ha elkapjuk a fonalat, valamint visszatér az önbizalmunk, sokat javulhatunk a köridők tekintetében is"  - fogalmazott a négyszeres világbajnok.

"Még nem tudjuk, mi lehet ennek az oka, de már rajta vagyunk. Ha esetleg rájönnétek, küldjétek át hozzánk a garázsba" - poénkodott a sajtótájékoztatón a német. "Érzem, hogy ugyanaz az autó van alattam, ami a teszteken is, viszont másképp viselkedik. Nem egészen azt csinálja, amit én szeretnénk, emiatt nincs elég önbizalmunk. Viszont nem gondolom, hogy szörnyen állnánk. Itt-ott voltak olyan elemek, amikben igen-igen jók voltunk, és ezekre építhetünk majd."

Charles Leclerc  az első szabadedzésen harmadikként zárt, minimális lemaradással csapattársa mögött. Délután már nagyobb volt a különbség Vettelhez képest, Hamiltonnal szemben pedig több mint egy másodperc volt a hátránya. "Nincs ok a pánikra. Ki fogjuk találni, mi nem működött, néhány ötletünk már van is, szóval ezt még kijavíthatjuk holnap. Csak az időmérőn derül ki, hol vagyunk pontosan. Most nehéz dolgunk volt, de még nem pánikolunk."

Hamilton érthető módon nagyon elégedett volt a szabadedzés után, de azért hozzátette, szeretnének még tovább fejlődni. "Pozitív visszajelzéseket kaptam a mai nap során az autótól. Hasonló tempónk van, mint Barcelonában, ami nagyon jó dolog egy másmilyen pályán. Végig tudtuk csinálni a programunkat, semmilyen problémával nem szembesültünk. Néhány dologban még javulhatunk, de ez nem volt rossz kezdésnek. Tanulmányoznunk és elemeznünk kell az adatokat" - nyilatkozta a címvédő.

000_1EN4Q2.jpg Fotó: Europress/AFP

Valtteri Bottas mindkét edzésen kikapott a csapattársától, hátránya azonban nem volt nagy, és úgy érezte, hogy a Mercedes egyértelműen javult a barcelonai tesztek óta. "Jobban működött az autó, mint a tesztek során. Nem hoztunk sok új elemet, de a meglévő csomagon tudtunk javítani. Ugyanakkor a többiek maximális teljesítményét még nem láttuk. Fogalmam sincs, tudunk-e javulni a kvalifikációra, ahogyan arról sem, mennyi van még a többiekben."

Christian Horner elégedett volt csapata teljesítményével, mindkét pilótájának a tempóját dicsérte. A Red Bull csapatfőnökét lenyűgözte a Mercedes egy körös tempója, a Ferraritól viszont többet várt. "Hosszabb etapokon egészen jól mutatunk. Egy körön a Mercedes egyenesen lenyűgöző volt, viszont úgy tűnt, nehezen vezethető az autójuk, ami nem tudom, hogy fenntartható-e egy egész versenyhétvégén keresztül" - mutatott rá a rivális gyengeségére Horner.

043_dpa-pa_1140_118283741.jpg Fotó: Europress/AFP

Azt is elmondta Horner, hogy a tesztek alapján a leggyorsabb autónak tippelt Ferrátitól többet várt a szabadedzéseken látott teljesítményhez képest. "A Ferrari kevesebbet mutatott annál, amit vártunk tőlük a tesztek alapján, viszont a mi srácaink nagyon jól teljesítettek. Max kicsit forgalomba keveredett a gyors körein, de van még bennünk potenciál, fogunk változtatni a beállításokon. Nem tudjuk, hogy milyen üzemanyag-szinttel futottak a többiek, de érdekesnek tűnik a helyzet."

Verstappen mindkét edzésen megelőzte csapattársát, Pierre Gaslyt, és az autó sebességével is elégedett volt a holland pilóta. "Természetesen tudjuk, hogy fejlődnünk kell még, de ez mindenkire igaz. Ez volt az első nap, itt kell kezdenünk. Nagyon gyorsnak tűnik a Mercedes, ezért sok dolgunk van, rengeteget fogunk még elemezni. Motor terén nincsenek problémák. Simán működött a Honda, de gondolom, a kvalifikáció után még okosabbak leszünk" - fogalmazott a Red Bull fiatalja.

Hozzászólások