Forma-1 - Vettel, a bajnokból lett igazi sportember
Vettel, a bajnokból lett igazi sportember
Fotó: Europress/AFP

Vettel, a bajnokból lett igazi sportember

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/11/04 14:37

Az első, fejembe ötlött cím az volt: "Vettel, a szárnyaszegett bajnok mögött megbújó igazi sportember". Valószínűleg hangzatosabb lett volna, viszont még véletlenül sem szerettem volna semmiféle negatív színezetet adni Sebastian Vettel vasárnapi nemes cselekedetének, másrészt a "megbújó" nagyon nem releváns jelző, ha a négyszeres világbajnok sportemberi kvalitásait nézzük. Hiszen nem rejtegeti, hanem már nem egyszer megmutatta egy olyan arcát, amit még nem annyira láthattunk akkor, amikor sorra nyerte a bajnoki címeket a Red Bullal. Abban az időszakban nem volt szüksége rá, hogy felfedje a versenyzőben megtestesülő embert.

Az energiaitalosok nem adnak már szárnyakat Vettelnek, mi több, a heppenheimi valóban szárnyaszegettnek tűnik azóta, hogy elhagyta a "családi fészket" álmai csapatáért, a Ferrariért. Viszont hogy ilyen költőiesen fogalmazzak, a szárnyai alá vette őt maga, az emberség és a tisztelet. A szél pedig az őszinteség, ami ezeket a szárnyakat messzire repíti.

Persze láttuk ennek a szélnek viharosabb formáját is, gondoljunk csak bele az 2016-os mexikói kifakadásra, a 2017-es azeri megmozdulásra vagy az idei kanadai táblacserés esetre (ki melyikkel és mennyire ért egyet, az nézőpont kérdése). Ugyanakkor a lágy fuvallat hordozza magával azokat a magvakat, melyek nem félnek találni egy cseppnyi kedvességet, és így időtálló gyökeret ereszthetnek a Forma-1 táptalaján.

Mert sokszor azokra a pillanatokra emlékezünk, amikor egy nagy bajnok nemes gesztust tesz egy másik felé. Sebastian Vettel az elsők között gratulált Lewis Hamiltonnak a hatodik világbajnoki címéért az Amerikai Nagydíjon, nem is akármilyen módon. A díjátadó előtt az ún. zöld szobában várakoznak a dobogósok, és mivel Vettel már a 8. körben fel kellett, hogy adja a versenyt felfüggesztéshiba miatt, így hivatalosan nem is mehetett volna be oda. Mégis, a csalódáskeltő futama után az első dolga volt, hogy felmenjen, és egy hátbaveregetés valamint néhány kedves szó kíséretében kezet fogjon a nagy riválissal.

Vettel és Hamilton is többször hangoztatták, hogy nagyon elismerik a másik képességeit, versenyzői kvalitásait. Ha valami igazán jót tesz egy sportágnak, az, ha két ekkora versenyző, ha két ekkora vetélytárs ennyire tiszteli egymást. Különösen Vettel oldaláról nem lehet könnyű, akinek nagy F1-es álmát, a Ferrariban szerzett világbajnoki cím reményét eddig minden alkalommal Hamilton hiúsította meg (többek közt).

Ne felejtsük el, mikor a tavalyi Mexikói Nagydíjon a heppenheimi pilóta matematikailag is elszenvedte pályafutása legfájóbb bajnoki vereségét, ennek dacára volt lelki ereje a futam után nem sokkal átmenni a Mercedes motorhome-jába, hogy személyesen gratuláljon a teljes csapatnak.

Érdekes megnézni, milyen hatással van a sikertelenség az F1 klasszis versenyzőire. Fernando Alonso és Sebastian Vettel is véleményem szerint szerethetőbb karakter lett, mikor már nem úgy jöttek az eredmények, ahogy szerették volna. Kérdés, bármelyikük előtt áll-e még nagy dobás a királykategóriában. Ha Alonso lát majd fantáziát a 2021-es nagy szabályváltozásokban, az ő kimeríthetetlen versenyzési kedvével és sikerre éhségével bajnokesélyes lehet egy ütőképes autóban. De vajon lesz-e addigra bármelyik topcsapatban hely a számára, vagy rendkívül domináns jelleme miatt akár úgy is feltehetjük a kérdést, bármelyik topcsapat le akarja-e majd igazolni őt?

Ami Vettelt illeti, nála már a versenyképesség is kérdőjeles, egyrészt mentális is autókoncepciós okokból adódóan, másrészt a sorozatos kudarcok okozta motivációvesztés veszélye miatt. Ráadásul előfordulhat, hogy a 33. életévében járó német jövőre az utolsó F1-es szezonját kezdi meg, hiszen nem feltétlenül tetszik neki az a "show-központú" új irány, amit a sportág 2021-től még inkább követni fog a Liberty Media által.

Egy dologban viszont szerintem Vettel előrébb jár Alonsónál, mégpedig a vereségek elfogadásában és ezzel együtt az ellenfél őszinte elismerésében. Persze ez nem a kétszeres világbajnok spanyol értékeit csökkenti, hiszen e tekintetben a teljes jelenlegi mezőnyben nem nagyon találunk Vettelhez hasonló pilótát. És azt gondolom, nem vagyok egyedül azzal a kijelentéssel kapcsolatban, hogy a 2019-es Forma-1-es szezon legszebb pillanata volt ez a gratuláció Charles Leclerc és Max Verstappen silverstone-i "adok-kapokja" mellett.

Hozzászólások