Forma-1 - Verstappen véget vetne a csapatok uralmának a Forma-1-ben
Verstappen véget vetne a csapatok uralmának a Forma-1-ben
Fotó: Europress/AFP

Verstappen véget vetne a csapatok uralmának a Forma-1-ben

Németh DánielNémeth Dániel
2019/06/15 17:56
Évek óta terítéken van, hogyan lehetne javítani a Forma-1 színvonalán. Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája úgy gondolja, első lépésként ki kellene nevezni a sportág élére egy erős vezetőt, aki képes kidolgozni egy megfelelő szabályrendszert. Verstappen úgy látja, jelenleg ez azért nem biztosított, mert mindegyik csapat a saját érdekeit helyezi előtérbe a szabályalkotáskor.

2021-től jelentős szabályváltozások lesznek a Forma-1-ben, a részletekről azonban keveset tudni. Annyi bizonyos, hogy az FIA a csapatokkal egyeztetve dolgozik az új rendszer kialakításán, a terveket azonban nemrég visszautasították. Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke kijelentette, a múlt csütörtökön bemutatott vázlatok igencsak kezdetleges állapotban vannak, így azt jelenleg nem tudják megszavazni. Végül abban sikerült megállapodni, hogy a 2021-es szabályokat legkorábban októberben fogják bemutatni.

Verstappen szerint azonban az F1 problémáinak egyik forrása épp az, hogy az istállók a kelleténél nagyobb beleszólással rendelkeznek a szabályalkotás terén. "Mindenki a saját érdekeinek megfelelően cselekszik. Persze a Mercedes elégedett a mostani szabályokkal, szerintük nincs szükség változtatásra. Ezzel szemben a többiek, akik jelenleg nem annyira versenyképesek, új szabályrendszert szeretnének. Talán az lenne a megoldás, ha kisebb beleszólásuk lenne ebbe a folyamatba" - magyarázta nemrég egy interjúban.

043_dpa-pa_0028_121210957.jpg Fotó: Europress/AFP

A holland pilóta hozzátette, a nagyobb istállók jóval nagyobb befolyással rendelkeznek, mivel a partnercsapatok kiszolgáltatott helyzetben vannak. "Ha Ferrari-motorral dolgozol, a Ferrarival vagy, a Mercedes ügyfeleként viszont a Mercedesszel. Ez színtiszta politika. Úgy vélem, szükség lenne egy emberre a FOM-nál vagy az FIA-nál, aki megszabja a feltételeket. Mindig lesz egy olyan csapat, amelyik jobban teljesít a többieknél a megadott szabályrendszerek szerint" - fogalmazott Verstappen.

Az már biztos, hogy 2021-től bevezetik a költségvetési sapkát, azaz maximálják, mennyi pénzt költhetnek el az istállók fejlesztésre. Jelenleg a Mercedes-Ferrari kettős anyagi helyzetével senki sem tudja felvenni a versenyt, de a Red Bull büdzséje is kiemelkedik a mezőnyből. Verstappen szerint ennél is fontosabb, hogy az új szabályok a versenyzést segítsék elő, jelenleg ugyanis a pilóták kénytelenek a futamok közben spórolni, ráadásul előzni is borzasztó nehéz, mivel a turbulens levegő miatt a hátulról érkező autó sokat veszít a tapadásából.

043_dpa-pa_0029_121211292.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az a nagy probléma versenyzői oldalról, hogy nem nyomhatjuk, amikor egymás mögé kerülünk, mivel a gumik túlmelegednek és nem mehetünk túl közel a másikhoz, mert azzal rengeteg leszorítóerőt veszítünk. Az a legfontosabb, hogy dolgozzunk ezen, és javítsunk a színvonalon nézők számára. Vannak olyan pályák, ahol akár két másodperccel is lassabban mehetsz anélkül, hogy a mögötted haladó meg tudna előzni" - fejtette ki a holland, aki ezzel alighanem Monte-Carlóra utalt, ahol a sebességkülönbség ellenére sem tudta megelőzni Lewis Hamiltont.

Verstappen szerint a pilóták korábban arra panaszkodtak, hogy túl lassúak az autók és nincs elég leszorítóerő sem, ezért rengeteget csúszkálnak. Ezt követően tértek át a nagyobb leszorítóerőt generáló, szélesebb autókra, azonban a holland pilóta úgy látja, ez nem tette izgalmasabbá a sportágat. Ugyan folyamatosan döntögetik a leggyorsabb köröket, ez kevés nézőt vonz, és ha csak a körrekordok számítanának, akkor akár robotok is versenyezhetnének. Versteppen szerint viszont nem baj, ha lassabbak lesznek az autók, amennyiben azokkal lehet majd csatázni.

via autosport

Hozzászólások