Formula 1 - Verstappen ostobaságnak tartja a Forma-1 büntetőpontos rendszerét
Verstappen ostobaságnak tartja a Forma-1 büntetőpontos rendszerét
Fotó: Europress/AFP

Verstappen ostobaságnak tartja a Forma-1 büntetőpontos rendszerét

HosszabbitásHosszabbitás
2018/10/26 13:05

Max Verstappen úgy gondolja, a Forma–1 szabályalkotóinak meg kellene szabadulniuk a büntetőpont-rendszertől.

A 2014-ben bevezetett büntetőpontok célja a visszaeső szabályszegők büntetése. 12 pont összeszedése után a versenyzőt automatikusan eltiltják a következő versenyről. Az ötlet akkor kezdett formálódni, mikor 2012-ben Romain Grosjean-t egy futamra eltiltották a Spa-i rajtbaleset okozásáért. A döntést befolyásolták a francia korábbi versenyeken okozott balesetei.

Verstappennek jelenleg hét pontja van miután az Amerikai Nagydíjat követő hétfőn egy törlődött.

Arra a kérdésre, hogy az F1 vezetésének mit kellene tennie a büntetőpontokkal, a holland pilóta azt válaszolta az Autosportnak, hogy dobják a kukába!

„Ha azt gondolják, hogy a pilóta túl sokat hibázik, akkor csak úgy felfüggesztik egy hétvégére, ugye?”

Verstappen szerint épp ezért nincs is szükség az „ostoba” pontrendszerre. „Ha mindig csak apró szabálytalanságokat követsz el, akkor is összegyűjthetsz 12 pontot. Ilyenkor nem hiszem, hogy helyes lenne eltiltani egy versenyzőt”

A holland úgy gondolja, hogy a pilótákat túl könnyen büntetik és a büntető pontok extra büntetést jelentenek, mert meglesznek 12 hónapig. (A büntető pontok napra pontosan 12 hónap után évülnek. Azonban ha egy versenyzőt felfüggesztenek, akkor a 12 pont azonnal eltűnik.)

066_DPPI_00118020_066.jpg A legnagyobb veszélyben jelenleg Romain Grosjean van (Fotó: Europress/AFP)

A versenybírók egyébként számos más büntetés közül választhatnak, ha egy versenyző balesetet okoz: öt vagy tíz másodperces időbüntetés, boxutca áthajtás, 10 másodperces stop/go, megrovás, rajthely büntetés a következő versenyre, kizárás a versenyeredményből vagy eltiltás a következő versenyről.

„Nem hiszem, hogy a Forma–1 története során túl sok versenyző lett volna, akik eltiltást érdemeltek volna.” – monda Verstappen. „Az más történet, ha rajtbalesetet okozol, de amikor kisebb dolgokért kapod a büntetőpontokat, azt botrányosnak találom."

A legnagyobb veszélyben jelenleg Romain Grosjean van, aki jelenleg két pontra van az eltiltástól, neki egy pontja fog elévülni a Mexikói Nagydíj utáni hétfőn.

Klein Réka írása

Hozzászólások