Formula 1 - Véget ért a Forma-1-es szezon; hogy jutottunk el a nyári szünettől az év végéig?
Véget ért a Forma-1-es szezon; hogy jutottunk el a nyári szünettől az év végéig?
Fotó: Europress/AFP

Véget ért a Forma-1-es szezon; hogy jutottunk el a nyári szünettől az év végéig?

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/11/25 17:11

Lewis Hamilton győzelmével zárult Abu-Dzabiban a 2018-as Forma-1-es világbajnokság. Az idény második felében Hamilton simán megverte Vettelt a vb-címért folytatott harcban, Verstappen jó eredményei pedig biztatónak tűnnek 2019-re nézve.

Két jól elhatárolható részre osztható az idei F1-es szezon: a nyári szünet előtti és az azt követő időszakra. A szezon első részében a Mercedes teljesítménybeli előnye eltűnt a Ferrarival szemben, azonban Vettel mégsem tudta kihasználni számtalan lehetőségét arra, hogy előnyt építsen ki Hamiltonnal szemben a vb-pontversenyben.

Nyári szünetig szerzett pontok alapján

1.     Hamilton 213

2.     Vettel 189

3.     Rӓikkönen 146

4.     Bottas 132

5.     Ricciardo 118

6.     Verstappen 105

Nyári szünet után szerzett pontok alapján

1.     Hamilton 190

2.     Verstappen 144

3.     Vettel 131

4.     Bottas 115

5.     Rӓikkönen 105

6.     Ricciardo 52

Világbajnokság végeredménye

1.     Hamilton 403

2.     Vettel 320

3.     Rӓikkönen 251

4.     Verstappen 249

5.     Bottas 247

6.     Ricciardo 170

000_1B12E6.jpg Fotó: Europress/AFP

A szezon második felét sokkal jobban zárta Hamilton Vettelhez képest, valamint a Red Bullok is jó teljesítményt nyújtottak, elsősorban Verstappen, de Ricciardót is csak a rengeteg műszaki hibája gátolta meg a jobb eredmények elérésében. Rӓikkönen az egyik legjobb szezonját futotta az utóbbi évekhez képest, ami elég ironikus, hiszen pont most döntött úgy a Ferrari, hogy távoznia kell a finnek. Ugyanakkor, ha az elmúlt évek tendenciáját nézzük, jogos a pilótacsere az olaszok részéről, hiszen Rӓikkönen 2008 óta nem harcolt a vb-címért, és a Ferrarinak szüksége van arra, hogy mindkét versenyzője harcolhasson legalább a futamgyőzelmekért. 

Vettel gyenge teljesítménye viszont megkongatta a vészharangokat Maranellóban, és az olasz média, a tifosik, és a csapat árgus szemekkel fogja figyelni Vettel teljesítményét jövőre, akinek ez lehet az utolsó dobása az olaszoknál. 

Nehéz bármit is mondani Lewis Hamiltonról és a Mercedesről, mert ha csak nem vétenek komoly hibákat az új autó építésénél, illetve Hamilton nem veszíti el a motivációját, nehéz elképzelni, hogy ki tudná elvenni tőle a vb-címet.

Verstappen jövő évi esélyei a Honda-motoron fognak múlni, amellyel kapcsolatosan csak pozitív híreket lehet hallani. Daniel Ricciardo nem fog a győzelemért harcolni jövőre a Renault színeiben, inkább a jövőjét tartja szem előtt, és 2020-ra próbál szabad ülést találni valamelyik nagy istállónál.

075_bonilla-f1monaco180523_npdZe.jpg Fotó: Europress/AFP 

Nagy kérdés, hogy képes-e végre fejlődni a McLaren, hiszen egy teljesen új pilótapárossal indulnak majd jövőre (Sainz, Norris). Stoffel Vandoorne fejlődését már megtörte az istálló az utóbbi években, kérdés, hogy Lando Norris jobban tud-e teljesíteni, illetve Sainz mennyire kerül lehetetlen helyzetbe, ha a csapat nem tud fejlődésnek indulni.

Az idei világbajnokság bebizonyította, hogy Lewis Hamilton méltán dominálja a Forma-1-et évek óta, Sebastian Vettelnek sokat kell még tennie annak érdekében, hogy a Ferrari újra világbajnok legyen 2007 után először, illetve Max Verstappen tényleg komoly tényező lesz a jövőben.    

Hozzászólások