Forma-1 - Tökéletes választ adott az F1 a kritikusainak, véli Ross Brawn
Tökéletes választ adott az F1 a kritikusainak, véli Ross Brawn
Fotó: Europress/AFP

Tökéletes választ adott az F1 a kritikusainak, véli Ross Brawn

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/30 14:45
Ross Brawn, a Forma-1 motorsport-igazgatója úgy látja, az előző három verseny izgalmai jót tettek a sportágnak, különösen azt követően, hogy - az egyébként nézhetetlenül unalmas - Francia Nagydíj után igencsak felerősödtek a kritikák a nézők és a sajtó oldaláról egyaránt. A futamgyőztes Max Verstappen teljesítményét külön kiemelte a brit szakember. 

Ausztriában, Nagy-Britanniában és legutóbb Németországban is fantasztikusan izgalmas versenyt rendeztek a Forma-1-ben, sőt, arról sem túlzás beszélni, hogy egyre és egyre magasabbra került a léc. (Nem bánnánk, ha ez a sorozat a hétvégén a Hungaroringen is folytatódna.) A Francia Nagydíj dögunalmas körözgetése után óriási felüdülés kerék a kerék elleni küzdelembe bonyolódó pilótákat látni, és semleges szemmel nézve az sem hátrány, hogy a Mercedes nyomasztó dominanciája oldódni látszik a hőhullámmal sújtott Európában.

Verstappen nyerte az őrült, esős Német Nagydíjat, Vettel az utolsó helyről második | Hosszabbítás

Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte az eső miatt sok balesetet hozó Forma-1-es Német Nagydíjat. A 21 éves Verstappennek ez volt a hetedik futamgyőzelme, az idei szezonban pedig a második, ezt megelőzően az Osztrák Nagydíjon diadalmaskodott. Másodikként a huszadik, utolsó helyről rajtolt négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német versenyzője ért célba, a harmadik helyen pedig a 14.

"Micsoda show" - értékelt Brawn a versenyt követően szokásos rovatában. "A Német Nagydíj az első körtől az utolsóig hihetetlenül izgalmas volt. Mindent láttunk - előzéseket, hibákat, elbaltázott stratégiákat, hatalmas bátorságot, ütközéseket és egy olyan dobogót - valójában top 10-et - amit senki sem tudott volna megjósolni az időmérőt követően. Nyolc különböző csapat versenyzője osztozott a pontokon, a nagyágyúk egy része botlott, csak a Toro Rosso és a Haas ünnepelhetett kettős pontszerzést."

Utóbbi tényleg érdekes fejlemény, főként azt követően, hogy a Mercedes az első öt versenyt kettős győzelemmel zárta: a címvédő ugyanis nem csak a sebességével, de a kiegyensúlyozottságával is kiemelkedett a mezőnyből. Lewis Hamiltonnak először Ausztriában akadtak gondjai - ötödik helyen zárt - Hockenheimben pedig önmagához képest különösen sokat hibázott. Sokáig úgy tűnt, pont nélkül fejezi be a hétvégén a Mercedes, az Alfa Romeók büntetése miatt azonban az ötszörös világbajnok végül a kilencedik helyen végzett.

043_dpa-pa_122780387.jpgFotó: Europress/AFP

"Ez volt a lehető legjobb válasz a Francia Nagydíjat követően a sportágat ért, kevésbé szerencsés, időnként meglepően vitriolos kritikákra" - szögezte le Brawn. "Nem állítom, hogy minden tökéletes, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Daniil Kvyat hétvégi harmadik helyével is csak harmadik alkalommal fordult elő 2017 óta, hogy a top 3 istállón kívülről dobogóra ért valaki. De úgy gondolom, az idei év versenyeinek feléről sok mindent mondhatunk, csak azt nem, hogy unalmasak lettek volna."

Abban Brawn mindenképp fején találta a szöget, hogy az előző három verseny pokoli jó reklám volt a Forma-1-nek. Ugyanakkor a Francia Nagydíjat követő hangos kritikáknak is megvolt az előzménye. Például az időnként túlzottan szigorúan kiosztott büntetések, a bántóan egyoldalú versenyek és persze a spórolásba torkolló, akciómentes vasárnap délutánok. Ezt mondjuk részben a Mercedes precizitása és a Ferrari töketlenkedése idézte elő, amiről viszont nem a sportág tehet.

043_dpa-pa_1928_122753326.jpgFotó: Europress/AFP 

Ilyen szempontból érdekesen alakulhat a szezon második fele, ugyanis egyre inkább úgy tűnik, hogy a Red Bull - legalábbis Max Verstappennel - szép lassan második erővé lépett elő a Mercedes mögött. Bár a holland pilótát 63 pont választja el az éllovas Hamiltontól, a lábon lövést művészi szintre fejlesztő Ferrarinál lényegesen megbízhatóbb Red Bull, és az olaszok pilótapárosánál fényévekkel jobban teljesítő Verstappen komolyabb kihívás elé állíthatja a Mercedeseket. Brawn is dicsérte a versenyzőt a hétvége után.

"Mindössze két hibát követett el a hétvége során: a rajtnál beragadt, ezért ideiglenesen visszacsúszott a negyedik helyre, és volt egy ártalmatlan megforgása, ami a közepes keverékekre való váltást követően történt féltávnál. Azonban - és már Ausztriában is ez volt a helyzet - Max nem hagyta, hogy ezek hatással legyenek a teljesítményére, lehajtotta a fejét és a gázra lépett, amivel megszerezte hetedik győzelmét, ráadásul pluszban egy pontot a leggyorsabb körért" - írta Brawn, aki úgy gondolja, nagy dolog lenne, ha befurakodna a két Mercedes közé.

via Autosport

Hozzászólások