Forma-1 - Titkos megállapodást kötött a Ferrari és az FIA
Titkos megállapodást kötött a Ferrari és az FIA
Fotó: Europress/AFP

Titkos megállapodást kötött a Ferrari és az FIA

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/01 11:55
Mindent egybevetve csalódást keltő szezont zárt a Ferrari 2019-ben, hiszen az ígéretes teszteket követően hamar kiderült, hogy ismételten második erő lesz a Mercedes mögött. Az olaszok legfeljebb - Charles Leclerc ígéretes teljesítménye mellett - az erőforrásaikra lehettek büszkék, az FIA közleménye azonban arra utal, azoknál sem volt minden rendben.

2019 során a Ferrari elképesztően gyors volt az egyenesekben, amit részben az alacsony leszorítóerős koncepciónak, részben a motorerőnek köszönhetett. Az hamar kiderült, hogy a csomag nem elég versenyképes, szezon közepére azonban a fejlesztésekkel sikerült megfelelő irányba terelni az autót. Néhány futamgyőzelem össze is jött a Ferrarinak, ráadásul nem csak a nagy motorerőt igénylő pályákon, de Szingapúr utcáin is villámgyors volt az autó. Egy szépséghibája volt azért a dolognak: az erőforrás nem volt szabályos.

Az olaszok a gyors pályák mellett az időmérőkön nyújtottak még rendre kiemelkedő teljesítményt, amikor csúcsra járatott motorbeállításokkal mentek. A riválisok - élen a Red Bull-lal - többször hangot adtak gyanújuknak, miszerint az extra lóerők mögött trükközés állhat, konkrét bizonyíték azonban nem állt a rendelkezésükre. Mivel a Ferrari-motor az FIA ellenőrzésein gond nélkül átment, nehezen lehetett kinyomozni, mi állhat a háttérben. Azt pedig mégsem lehetett mondani, a Ferrari csal, és hogy az FIA lassítsa le bármilyen módszerrel.

075_urbanandsport-testingf200228_npjkJ.jpg Fotó: Europress/AFP

Az Amerikai Nagydíjat megelőzően az FIA kiadott egy technikai direktívát, melyben kötelezővé tették a csapatoknak egy áramlásmérő szenzor felszerelését, amin az összes motorban felhasznált folyadéknak keresztül kellett folynia. Azóta a Ferrari teljesítménye visszaesett, ami arra utal: valóban trükközött az olasz csapat a motorral. Az ügy ezen a ponton elcsendesedett, hivatalos vizsgálat nem indult, a panaszkodó istállók pedig nagyjából megelégedtek azzal, hogy a Ferrari már nem él a minden bizonnyal szabálytalan módszerrel. 

Azonban a háttérben az FIA és a Ferrari között folytak tárgyalások, erre utal egy pénteken közzétett közlemény. "Az FIA bejelenti, hogy alapos technikai vizsgálatokat és a Scuderia Ferrari Forma-1-es csapat erőforrásának elemzését követően megállapodás született az istállóval. Ennek részletei az érintett felek között maradnak" - olvasható a minimum gyanús közleményben, amiből az is kiderül, hogy a Ferrari együttműködik az FIA-val az erőforrások szabályosságának ellenőrzésében és a karbonkibocsátást és a fenntartható üzemanyagokat érintő kutatásokban.

Ez alapján úgy tűnik, olcsón megúszta a Ferrari, hogy lényegében egy szezonon át a szabályokat megkerülve szerzett jogosulatlan előnyt a többi csapattal szemben. A közlemény arra is utalhat, hogy a szövetség nem talált kellő mennyiségű bizonyítékot a csalásra, ezért inkább kiegyezett az olasz csapattal, amely belement abban a reményben, hogy így nyugodtabb körülmények között készülhet a következő idényre. Ez azonban csak találgatás, és a titokban tartott részletek egyik félre sem vetnek túl jó fényt.  

via WTF1

Hozzászólások