Forma-1 - Sebastian Vettel visszatér a versenyre, ahol tavaly elindult a lejtőn
Sebastian Vettel visszatér a versenyre, ahol tavaly elindult a lejtőn
Fotó: Europress/AFP

Sebastian Vettel visszatér a versenyre, ahol tavaly elindult a lejtőn

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/26 14:38
Sebastian Vettel fájdalmas hibát vétett a tavalyi Német Nagydíjon, azóta pedig még fájdalmasabb 12 hónapon van túl. Szezonját - hasonlóan a 2018-as év második feléhez - hibák tömkelege kíséri, emiatt egyre több a kérdőjel a jövőjével kapcsolatban. Vajon az elmúlt egy évben mutatott teljesítménye a vég kezdete, vagy lesz még visszaút a négyszeres világbajnok számára?

A német klasszis zsinórban négy világbajnoki címet szerzett, ezzel olyan szintű dominanciát felépítve, amit korábban csak Juan Manuel Fangio és Michael Schumacher mondhatott magáénak. Sokszor kevésbé látványos módon, de a Mercedes-érában is voltak szenzációs teljesítményei utolsó vb-sikere óta. Azonban, amíg Lewis Hamilton két héttel ezelőtt dicsőséges hazatérésnek örülhetett Silverstone-ban, addig Vettel jó adag feszültséggel készülhet hazai versenyére. 

Egy évvel ezelőtt ez volt az a helyszín, az a futam, ami - szögezzük le: nem matematikailag - megpecsételte sorsát a világbajnoki címért folytatott küzdelemben, méghozzá egy olyan vezetői hiba miatt, amit soha nem fog elfelejteni. Sőt - és ez nyugodtan képezheti vita tárgyát - amit talán azóta sem hevert ki teljesen. "Az a Forma-1 egyik nagy rejtélye, hogy mi van most Sebastiannal" - mondta a jelenleg Sky Sports szakértőjeként dolgozó, korábbi F1-es pilóta, Karun Chandhok.

043_dpa-pa_1849_122321924.jpgFotó: Europress/AFP

2019 rémálomszerűen alakult Vettel számára. Futamot még (?) nem nyert, időmérőt is csak egy alkalommal és a bravúros előzések helyett inkább az emlékezetes hibákkal hívta fel magára a figyelmet. Sokan azt állítják, ez az idény, amely az F1-es pályafutásával kapcsolatban is kérdéseket vetett fel, sokat ártott a sportágban hagyott örökségének. Bár ezt az érintett többször cáfolta, a sajtóban még az is felmerült, a német autóversenyző motivációhiány miatt befejezheti F1-es karrierjét.

Az biztos, hogy beszélnünk kell róla.

Az lehet számára a legfrusztrálóbb, hogy ha a tavalyi verseny másképp alakul, talán egészen más forgatókönyv szerint zajlik az év hátralévő része. Miután legyőzte Hamiltont Silverstone-ban, Vettel épp egy pozitív hullám csúcsán érkezett a hazai versenyére, amit saját pole pozíciója és legfőbb riválisának Q2-es búcsúja tett tökéletessé. Hamilton a vasárnapi futamon a 14. helyről felküzdötte magát a negyedikre, és az eső is a kezére játszott, látszólag azonban ez sem veszélyeztette a versenyt kényelmesen vezető Vettel győzelmét.

Négy vébécím ide vagy oda, korábban egyszer sem tudott Hockenheimben győzni (Német Nagydíjat nyert, de a Nürgburgringen), ráadásul minimum 15 pontos előnyre tehetett volna szert Hamiltonnal szemben. Azután jött a 12-es kanyar. 15 körrel a vége előtt, úgy, hogy nem volt rajta közvetlen nyomás, elfékezte magát, majd a kavicságyon végigsodródva a falban kötött ki. Egy szempillantás alatt véget ért a versenye, tehetetlen dühét a kormány csapkodásával vezette le.

043_dpa-pa_180722-90-013543_dpai.jpgFotó: Europress/AFP

"Elkövettem egy apró hibát, aminek hatalmas következménye lett" - foglalta össze a történteket utólag, a már sokkal higgadtabb Vettel. Tény: egy másik pályán, de akár a Hockenheimring más szakaszán, ez a hiba aligha lett volna végzetes. Azonban amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy legnagyobb riválisai - így Hamilton és az elmúlt 12 hónap alapján Max Verstappen - csak a legritkább esetben (és leginkább más szituációban) követett el hasonló hibákat. Amiből volt néhány azóta is.

Egy éve Németországban ki nem kényszerített hibát vétett, ami a kerék a kerék elleni küzdelmek megingásaihoz mérten megbocsáthatatlannak tűnhet. Azonban Vettel ezekből a helyzetekből is aggasztóan sokszor jött ki rosszul. Szeptemberben Monzában - a Ferrari hazai versenyén - Hamiltonnal ütközött, majd kiforgott. Egy hónappal később Verstappennel szemben próbált végrehajtani egy túlzottan optimista manővert Szuzukában. Ugyanúgy kiforgott. A következő versenyen, az USA-ban Ricciardóval találkozott, melynek ütközés és pörgés lett a vége.

"Vettel elfelejtette, milyen kerék a kerék ellen harcolni" - mondta ezzel kapcsolatban a Sky-nál közvetítő Martin Brundle. Hamilton végül 88 pontos előnnyel nyerte meg a 2018-as világbajnokságot. Vettel talán abban bízott, hogy 2019-ben sikerül új fejezetet nyitnia; kapott egy új, fiatal csapattársat Charles Leclerc személyében, az autó pedig ígéretesnek tűnt. Azonban a Ferrari gyengélkedik - idén még versenyt sem nyert - Vettel pedig ugyanazokat a hibákat követi el nyomás alatt.

043_dpa-pa_180722-90-017962_dpai.jpgFotó: Europress/AFP 

Bahreinben, a szezon második versenyén megpördült, amikor is Hamiltonnal szemben próbált védekezni. Ezután egészen Kanadáig kellett várnia a következő győzelmi lehetőségére. Megszerezte az első rajtkockát, majd Hamilton felzárkózásáig a versenyt is irányította. Ekkor hibázott, kicsúszott és visszatérésekor a fal felé terelte a Mercedest. Öt másodperces büntetést kapott, ami azóta is szigorúnak tűnik, azonban a versenyfelügyelőknek nem kellett volna döntést hozniuk, ha nincs Vettel rontása.

"Kanadában egy olyan embert láttunk, aki kiszeretett a Forma-1-ből, úgy, hogy nincs mögötte a siker biztosította védőháló" - mondta nemrég Ted Kravitz a pilóta kapcsán. Kétségtelen, hogy az a vereség mély nyomot hagyott Vettelben: csapattársát, akit az azt megelőző versenyeken rendre meg tudott előzni, azóta képtelen volt legyőzni. Silverstone-ban pedig ismételten hibázott, amikor hátulról belerohant Verstappen Red Bulljába. Végül a 16. helyen zárta a versenyt. 

Jelenleg 100 pont választja el az éllovas Hamiltontól a pontversenyben. Az elmúlt 12 hónapban egyetlen győzelmet szerzett, a Belga Nagydíjon végzett az első helyen. Az ötszörös világbajnok azóta 15-ször emelhette magasba a győztesnek járó serleget. Elképesztő különbség. Fiatal pilótaként igazságtalanul ragasztotta rá az egyik rivális csapatfőnöke a "crashing kid" nevet. Azonban már az ominózus Német Nagydíj előtt is voltak hibái: Franciaországban Valtteri Bottasszal akadt össze, 2017-ben szándékosan ment Hamiltonnak a bakui versenyen.

Szingapúrban Kimi Räikkönennel és Verstappennel karambolozott, Mexikóban pedig Hamiltonnal és Verstappennel.

043_dpa-pa_1934_122292018.jpgFotó: Europress/AFP

Igaz, hogy manapság sokkal élesebb küzdelmekre kényszerül riválisaival, mint a 2010 és 2013 közötti időszakban, lehetetlen négy világbajnoki címet szerezni anélkül, hogy valaki támadásban és védekezésben egyaránt kiemelkedőt nyújtana. Vettel akkoriban képes volt drámai csatákat nyerni Fernando Alonso és a hozzá hasonló klasszisok ellen. Azt tehát mindenképp túlzás lenne állítani, hogy a német pilótának mindig is gondja volt a kerék a kerék elleni küzdelmekkel.

26 éves korára már négyszeres világbajnoknak mondhatta magát, és ugyan egyre több szó esik arról, hogy túl van már a csúcson, azt azért nem szabad elfelejteni, hogy még mindig nagyon fiatal, a harmincas évei elején jár. Két évvel fiatalabb, mint Hamilton, aki folyamatosan képes fejlődésre. A négyszeres világbajnok állítja, egészen addig marad a Ferrarinál, amíg el nem éri az álmát. Azaz, gyerekkori hőséhez, Michael Schumacherhez hasonlóan visszavezeti a Scuderiát a csúcsra. Szerződése még legalább egy évig az olaszokhoz köti.

Szezonja alapján sokan megkérdőjelezték motivációját, különösen a kanadai dühkitörését követően, és mostanság nem tudja elkerülni, hogy a visszavonulásról kérdezzék. Vettel visszautasította a felvetést, és a Ferrari is kitart amellett, hogy a következő évben is a 2019-ben látott pilótapárossal áll fel a rajtrácsra. Az F1-nek szüksége van a hozzá hasonló karakterekre. Az F1 tradícióit és történelmét imádó, annak jövőjéről szenvedélyesen nyilatkozó, nem mellesleg óriási tiszteletnek örvendő versenyzőre. Akiről még Hamilton is azt mondta, biztosan megtalálja önmagát.

Vettel leginkább abban bízhat, hogy ez az idény egyfajta anomália lesz a pályafutásában, és nem a vég kezdetét jelzi. És mégis melyik helyszín lenne ideálisabb, hogy tiszta lappal induljon, mint az a Hockenheim, ahol egy évvel ezelőtt minden rosszra fordult?

via Sky Sports

Hozzászólások