Forma-1 - Sainz: Különleges érzés Fernando helyébe lépni
Sainz: Különleges érzés Fernando helyébe lépni
Fotó: Europress/AFP

Sainz: Különleges érzés Fernando helyébe lépni

Klein RékaKlein Réka
2019/05/09 14:10

Carlos Sainz számára nagy dolog volt, amikor tavaly aláírt a McLarenhez. Nemcsak azért, mert ez volt az első többéves szerződése, mióta 2015-ben bemutatkozott a Forma–1-ben, hanem mert a sportág egyik legjobbját, Fernando Alonsot kellett pótolnia. Közben pedig rábízták azt a feladatot, hogy visszavezesse a McLarent a mezőny elejébe. Ijesztő lehetőség, de a fiatal spanyol valamire ráérzett.

Tizenöt perc. Ilyen messze lakik Carlos Sainz a munkahelyétől – a mára már ikonikussá vált McLaren Technology Centre-től, Wokingban. Miután aláírta a szerződését a McLarennel, Sainz úgy érezte, hogy Madridból az Egyesült Királyságba kell költöznie. Azt akarta, hogy bármikor a csapat rendelkezésére állhasson, és hogy annyi időt töltsön a gyárban, amennyi csak lehetséges, ezzel is segítve a csapat fejlődését.

„Tudatos döntés volt, hogy az Egyesült Királyságba költözöm, éltem már itt előtte, szóval ez nem volt újdonság.” – mondta Sainz a Forma–1 hivatalos oldalának. „Máshogy akartam hozzáállni ehhez a csapathoz. Ez az első kétéves szerződésem az F1-ben. Ha előre akarom vezetni a csapatot, ahhoz teljes elköteleződés kell. Még ha nincs is rám szükségük, tudják, hogy ott vagyok, és ha kell, akkor boldogan változtatom meg a terveim, hogy aznap bemenjek. Mindenki elszánt és keményen dolgozik, hogy elérjük a céljainkat.”

A McLaren az F1 történetének egyik legsikeresebb csapata, a nyolc konstruktőri és tizenkét egyéni világbajnoki címével. 845 versenyhétvégén álltak rajthoz, ebből 182-t megnyertek, és 155 pole pozíciót szereztek. Ezek a dicsőséges napok már rég voltak, manapság inkább a középmezőnyhöz tartoznak. De ez továbbra is egy legendás csapat, Sainz pedig büszke, hogy a tagja.

„A McLarennel versenyezni egy valóra vált álom. Mindig is azon csapatok egyike volt, ahová be akartam kerülni.” – mondta Sainz. „Ez az első rendes hosszú távú programon, ez pedig nagyon motiváló. Van négy évnyi tapasztalatom a Forma–1-ben, két erős középcsapattal. Rengeteg szimulátoros tapasztalatom van még a Red Bull junior programjából, ami segíthet a csapat fejlődésén.”

Természetes, hogy a szezon elején a McLaren Sainzra figyel, tekintve, hogy csapattársa Lando Norris első szezonját tölti az F1-ben. A spanyolnak pedig nincs könnyű dolga: az kétszeres világbajnok Alonsot kell pótolnia, aki a Mclarenes évei alatt olyan teljesítményt nyújtott a finoman szólva sem versenyképes autóval, amire kevesen lettek volna képesek. A két spanyol nem csak közeli barátok, de Alonso időnként hasznos tanácsokkal is szolgál.

000_14Q95A.jpg Fotó: Europress/AFP

Az elején különleges érzés volt őt helyettesíteni, mert nyilván, egy olyan csapatban versenyzel, mint a McLaren, és egy versenyzőt kell pótolnod, mint Fernando.” – magyarázta Sainz. „Álomszerűnek éreztem, de ma már inkább normális. Csak jól akarok teljesíteni, jó éveket szeretnék. Remélhetőleg Fernando sokáig a csapat tagja lesz, és tölthetünk némi időt együtt.”

„Mikor bejön a gyárba, vagy mikor az autót teszteli, akkor beszélünk munkáról és az autóról. Ha nem, akkor fociról, gokartól meg ilyesmikről beszélünk. Sokat segített az első F1-es éveimben, sőt már azelőtt is, hogy megérkeztem volna a Forma–1-be.” - mondta Alonsoról. „Manapság Fernando már tudja, hogy meg van a tapasztalatom. Azt is tudja, hogy jó vagyok, és nem érzi úgy, hogy fel kell hívni, hogy megmondja mit csináljak vagy mit mondjak. De biztos vagyok abban, hogy ha egyszer kétségeim lesznek, vagy akarok tőle valamit kérdezni, akkor fel fogja venni a telefont. A beszélgetéseink barátiak.”

Az édesapja, idősebb Carlos Sainz, kétszeres rali világbajnok, és kétszeres Dakar győztes, mindig is támogatta fia karrierjét, és a futamok nagy részére is elkíséri.

„Apa mindig ott van, és teljes más szempontból látja a dolgokat. Kívülről látja a dolgokat, ami lehetővé teszi, hogy a nagyobb képet lássa, ami mindig hasznos számomra. A csapatom része, és élvezem, hogy velem van.” – mondta édesapjáról Sainz. „Apa szeret a Forma–1-ről beszélni. Az egyik olyan sport, amit mindig is ki szeretett volna próbálni. A raliban kötött ki, de lehetett volna belőle F1-es versenyző. A ralis évei alatt is követte a Forma–1-et, imádja ezt a sportot. Évről évre jobban érti a sportot, többi időt tölt itt. Nagy segítség, ha van melletted valaki, aki érti a sportot.”

066_DPPI_00117016_100.jpg Fotó: Europress/AFP

Az ismert vezetéknév néha nehézségeket okoz. A gokart pályán minden gyerek téged akar legyőzni, mert az vagy, aki. Úgy érzik, hogy ettől előnybe kerülnek. Fiatalon nem egyszerű megbirkózni ezzel a helyzettel.

„Nagyon is zavart.” – ismerte be Sainz. „Főleg az első néhány gokartos évem alatt. Elég naiv voltam akkoriban, és nem tudtam, hogy mindenki sokkal inkább engem akar legyőzni, mint másokat. Azt is tudták, hogy apukám nézi a versenyt. Nehéz időszak volt, de szerintem ez is azzá a sráccá tett, aki most vagyok. Sokkal keményebb lettem.”

Ahogy egyre feljebb lépkedett a nevelő szériákban, legyőzte Pierre Gaslyt a Formula Renault 3.5 bajnokságban, és bekerült a Red Bull junior programjába, a spanyol úgy érezte, hogy az emberek már a tehetsége miatt veszik észre, és nem a vezetékneve miatt.

Most már nem igazán érzem.” – mondta Sainz. „Mióta megérkeztem az F1-be, a legtöbben megértik, hogy a tehetségem miatt vagyok nem, nem pedig azért, mert valakinek a fia vagyok. Amikor egy olyan program, mint a Red Bullé, ilyen sok pénzt fektet beléd, az nem a vezetékneved miatt lesz, hanem a tehetséged miatt, és mert megérdemled. Amikor egy olyan csapat, mint a McLaren leigazol, az ugyanilyen. Nem hallgatok azokra az emberekre.”

Sokan fognak neki szurkolni ezen a hétvégén, különösen az a teli lelátó, amely az ő nevét viseli. Alonso távozásával Sainz maradt az egyetlen spanyol a mezőnyben, akiért a hazaiak szoríthatnak. Sainz mindig is jól ment Barcelonában: eddigi négy Spanyol Nagydíján mindig pontot szerzett, 2016-ban pedig a hatodik helyen ért célba.

„Remélem sokan kijönnek a hétvégén, és együtt élvezhetjük. Azt is remélem, hogy a McLaren erős lesz, és olyan versenyünk lesz, mint amilyen nekem volt az előző években, és pontokat szerzünk. Minden alkalommal, mikor beszállok az autóba, a legjobbamat akarom nyújtani, és ez a legfontosabb.” – zárta Sainz.

Hozzászólások