Ricciardo a legjobb vagy csak a legőrültebb?

shadow

Daniel Ricciardo pályafutásának talán legemlékezetesebb versenyét produkálta, hiszen hét kör alatt jött föl a hatodik helyről az élre, majd megszerezte hatodik F1-es győzelmét Sanghajban. Ráadásul milyen manőverekkel tette mindezt! A kínai futam után ismét felvetődhet sokakban az a nem egyértelmű kérdés, vajon az ausztrál a jelenlegi mezőny legjobb versenyzője.

Daniel Ricciardo már majdnem hét éve versenyez a királykategóriában, és immár ötödik évét kezdte meg a Red Bull színeiben. Az osztrákoknál töltött első év volt az igazán mérvadó számára, amikor az akkor már négyszeres világbajnok csapattársat, Sebastian Vettelt tudta legyőzni. Aztán a következő évben a gyenge Renault motor őt sem engedte érvényesülni, 2016-ban pedig év közben megkapta csapattársnak a szemtelenül fiatal, ugyanakkor korszakos tehetségnek kikiáltott Max Verstappent. Ricciardonak ekkor jött el a következő mérföldkő a karrierjében, hiszen a holland még nagyobb teljesítményre, még nagyobb önbizalomra késztette őt. Bár utóbbiból neki sohasem volt kevés, ami a pályán abszolút kifizetődő volt szinte mindig számára. A róla elhíresült hirtelen beugró, mély féktávú előzések igazi specialistájává vált, amelyekkel olykor a legrutinosabbakat is meglepte.

De vajon miért nem tudja más ezt a manővert olyan jól és olyan sokszor kivitelezni, mint Ricciardo?

Bár a perthi születésű pilóta sokszor próbálkozik, szinte mindig tökéletesen tudja, mikor jön el az ő ideje a támadásra, és mikor kell inkább kivárni. A vasárnapi futamon a csapattárs is agresszíven közlekedett a pályán, azonban Verstappen türelmetlen volt – ahogy egy héttel ezelőtt Bahreinben is – Ricciardo viszont higgadtsága ellenére hámozta át magát gyorsan az élmezőnyön. Alapvetően nagyon jól látja át az egyes szituációkat a versenyeken, ami még a világ legjobb autóversenyzői közt is kiemeli. A Száguldó Cirkusz berkein belül mindenki elismeri kivételes képességeit és helyzetfelismeréseit, páran pedig, ahogyan Fernando Alonso is, a mezőny legjobb pilótájának tartja.

Természetesen az ilyen kijelentések már csak azért is nehezen megállapíthatóak, bármiről is legyen szó, mert több szempontból is vizsgálni kell, ki is a legjobb az adott szakmában. Ráadásul a Forma-1-ben különösen sokféleképpen lehet szemügyre venni, ki miben a legerősebb, amit a legtöbb esetben nem lehet egyértelműen kijelenteni. Ha már csak a Red Bullon belül összehasonlítjuk a két versenyzőt, Max Verstappen az, aki inkább egy körön gyors, az egész mezőnyt tekintve pedig még Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is kiemelkedik e téren. Ugyanakkor ott vannak azok a klasszisok, akik tipikusan versenymenők, mint Ricciardo, de az őt legjobbnak megnevező Alonso is abszolút ide sorolható.

És itt jön a másik felvetés, hogy aki a versenykörülmények között a legjobb, nevezhető-e az a legjobb versenyzőnek. Mert ugye mégis az adott hétvégén a verseny számít igazán, ott osztják a pontokat, az alakítja a világbajnoki sorozat állását. Persze az sem kijelenthető, hogy Ricciardo a legjobb pilóta a futamokon, hiszen ez is több tényezőn múlik, minthogy ki mennyire jól osztja be a gumijait – gondoljunk csak Jenson ,,Gumimágus” Buttonra – vagy hogy ki tud az abroncsaiból minél többet kisajtolni. Ha viszont mindent összevetünk, Ricciardo akkor is jó eséllyel pályázna ,,A legjobb versenymenő” címre.

Vajon ha a 28 éves sofőr eddig jókor lett volna jó helyen, most ő lenne a jelenlegi mezőny legsikeresebb pilótája? Ez egy olyan kérdés, amire sosem kapjuk meg a választ, de mégis érdemes eljátszani a gondolattal még úgy is, hogy jól tudjuk, a kiváló autó legalább annyira szükséges a sikerhez, mint a jó képességű versenyző. Az pedig, hogy ki az F1 jelenkorának legjobbja, pont ezért nem igazán eldönthető kérdés. Egy biztos, Ricciardo a legjobbak közé tartozik, és az a manőver Valtteri Bottas ellen – ami könnyen lehet, hogy az egész év előzése lesz - azt is megmutatta, hogy az egyik legőrültebb is. De mi is lenne a Forma-1-el egy ilyen őrült nélkül, mint ő? Köszönjük Daniel a vasárnapi élményeket, sok ilyet kívánunk még a folytatásban!

(Szentimrei Kristóf írása)