Formula 1 - Räikkönen nem érzi hosszúnak a karrierjét
Räikkönen nem érzi hosszúnak a karrierjét
Fotó: Europress/AFP

Räikkönen nem érzi hosszúnak a karrierjét

Klein RékaKlein Réka
2019/05/23 13:38

Ezen a hétvégén Kimi Räikkönen egy elit klubhoz fog csatlakozni: Rubens Barrichello, Fernando Alonso, Michael Schumacher és Jenson Button után ő lesz az ötödik olyan versenyző, aki 300 versenyhétvégét teljesített. Mi a titka a hosszú karriernek? Räikkönen szerint az, hogy kihagyott két évet.

A finn, akit karrierje elején még Ron Dennis nevezett el Jégembernek, 2001-ben az Ausztrál Nagydíjon robbant be a Forma–1-be; az első versenyén hatodik helyen ért célba és rögtön pontot szerzett. Az azóta eltelt 19 évben 21 győzelmet szerzett, 2007-ben a Ferrarival lett világbajnok.

Azonban nem töltötte az elmúlt 19 év közül az összeset az F1-ben. 2009 végén a Ferrari kivásárolta a szerződéséből, helyet csinálva Fernando Alonsonak. Räikkönen a következő két évben több szériában is kipróbálta magát, leginkább ralizott, de belekóstolt a NASCAR-ba is, mielőtt 2012-ben visszatért volna a Lotusszal.

Räikkönen tavaly az Alfa Romeohoz írt alá, a szerződése pedig a következő szezonig tart. Ekkor már 40 éves, – nem mintha érezné, hogy telnek az évek.

„Őszintén, nem tűnik ennyire hosszúnak.” – mondta a finn az F1 hivatalos oldalának. „Ha nem hagytam volna ki két évet, akkor már biztosan nem lennék itt. Az miatt nem érzem olyan hosszúnak, így volt egy kis „normális” időm akkoriban. Utólag, mikor abbahagyom és visszanézek, akkor lehet, hogy mást fog jelenteni, és máshogy fogom látni, Most nem érzem, hogy olyan hosszú lenne. Voltak jó versenyeim, jó eredményeim, de végül is ez csak versenyzés.”

000_1FM1ER.jpg Fotó: Europress/AFP

Räikkönen elárulta, hogy annyira nem foglalkoztatja, hogy elérte a mágikus 300-as mérföldkövet, és azzal viccelődött, hogy megpróbálta lebeszélni a csapatot, hogy bármilyen ünneplést szervezzenek az alkalomra.

„Megpróbáltam kényszeríteni őket, hogy mondjanak le minden ünneplést, de eddig nem jártam sikerrel.” – viccelődött. „Ez a hétvége ugyanolyan, mint az előző volt, vagy amilyen a következő lesz. Ez csak egy szám. Persze, más mint az első volt, de azután, ha már egy ideje itt vagy, akkor nem sok minden változik.”

„Jobban élvezed, ha jól megy. Ha nem megy jól, akkor nem akkora buli, de a vezetés nem igazán változott. Az autók változtak, de nem hiszem, hogy a vezetés változott volna.” – magyarázta a finn. „Néhány dolgot a szabályok diktálnak, van néhány új dolog, de vezetés szempontjából csak próbálsz olyan gyorsan lenni, amilyen csak tudsz. Néha jobb vagy, mint a többiek, de nem mondanám, hogy olyan nagyon sok minden változott volna.”

Amennyiben Räikkönen kitölti a szerződését, akkor meg fogja dönteni Rubens Barrichello 326 nagydíjas rekordját.

Hozzászólások