Forma-1 - Évekbe telhet, mire feláll a padlóról a Ferrari
Évekbe telhet, mire feláll a padlóról a Ferrari
Fotó: Europress/AFP

Évekbe telhet, mire feláll a padlóról a Ferrari

Németh DánielNémeth Dániel
2020/09/03 12:00
Türelmet kért a rajongóktól Mattia Binotto csapatfőnök, szerinte ugyanis a Ferrari feltámadása nem rövid távú folyamat lesz, és évekbe telhet, mire ismét az élmezőnyben láthatjuk a tűzpiros autókat. Az olaszok a háttérben már azon dolgoznak, hogy a jövő évi konstrukció versenyképesebb legyen, azonban az a fő cél, hogy 2022-es szabályváltozásokra felkészüljön a csapat.

A múlt heti Belga Nagydíj a Ferrari összes gyengeségét megmutatta, az olaszok egész hétvégén szenvedtek a megfelelő beállítások megtalálásával. Ez azonban legfeljebb egy-két pozíciót jelentett, a fő problémát inkább az erőforrások jelentették, Spa-Francorchamps-ban ugyanis nagyon sokat számítanak az extra lóerők, amelyeknek jelenleg híján van a Ferrari. Hiába rajtolt remekül Charles Leclerc, az Eau Rouge után minden nem Ferrari-motoros autó átgázolt rajta, és végül csak a 14. helyen zárt csapattársa, Sebastian Vettel mögött.

2010 óta először fordult elő, hogy mindkét Ferrari célba ért, mégsem szerzett pontot a csapat, ám akkor Fernando Alonso egy büntetés miatt került a mezőny végére. Saját erőből ezt megelőzően 2009-ben, Abu Dhabiban teljesített ennyire gyengén a maranellói csapat.

"Csalódottak és dühösek vagyunk" - 10 éve nem történt ilyen szégyen a Ferrarival | Eurosport

A hétvégén tovább folytatódott a Ferrari vesszőfutása, ugyanis mindkét versenyző pont nélkül zárt Belgiumban. A problémákat ráadásul nem lehet pusztán a meggyengült erőforrásra visszavezetni, ugyanis még az Alfa Romeo is elverte a két Ferrarit, és a Haasokkal is komoly küzdelmet kellett folytatnia a legendás csapatnak. A vasárnapi nullázással évtizedes mélypontra került a Scuderia.

Miközben a spái gyengélkedést követően gyors válaszokra is szükség lesz, hiszen nagyjából a többi Ferrari-motoros autó, az Alfa Romeo és a Haas szintjén teljesítettek, a valódi megoldás megtalálása több időt vehet igénybe. "Hogy pontosan mennyit? Ha a múltat vesszük figyelembe, a győztes ciklusok kialakulásához mindig sok évre volt szükség" - mondta a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto. "Ilyen esetekben nincsenek varázsütésre történő megoldások. Most türelemre és stabilitásra van szükségünk" - tette hozzá.

2020-ban azért sem érdemes drasztikus formajavulásra számítani, mert a koronavírus-járvánnyal járó gazdasági visszaesés az F1-ben is éreztette hatását, ezért erre az idényre befagyasztották a fejlesztések nagy részét. Többek között a Ferrari leggyengébb pontjának bizonyuló erőforrásokra is vonatkozik a korlátozás, ami azt jelenti, hogy a versenynaptár hátralévő erőpályáin ugyanúgy szenvedni fognak az olaszok, mint Spában. Ezt szem előtt tartva a Ferrari már 2021-re fejleszti az erőforrásait, de a fő cél a 2022-es talpra állás.

"Szomorú, hogy ennyire hátul kell látni a Ferrarit" - még az olaszokat is meglepte a visszaesés | Eurosport

1.3 másodperc - ennyi választotta el a Ferrarit a második szabadedzésen a 2019-es időeredményeihez képest, ami nem ígér túl sok jót a szombati időmérő és a vasárnapi futam előtt. Charles Leclerc pénteken elmondta, még a Ferrarit is meglepte a visszaesés mértéke, és szomorúnak tartja azt, hogy ennyire hátul vannak a Belga Nagydíjon.

"A motorfejlesztést erre az idényre befagyasztották, semmit nem tehetünk. Már a következő idényre fejlesztjük, szépen fejlődik a tesztpadon. Van néhány korlátozás az autón is, ezért a tervünk az, hogy a következő szezonokra koncentrálunk. Nem csak 2021-re, de 2022-re is. Annak érdekében, hogy jól teljesítsünk az előttünk álló két idényben, a ma problémáit is meg kell értenünk, hogy reagálhassunk rá" - magyarázta Binotto, aki elismerte, hogy a gyenge erőforráson kívül is bőséggel akadnak hiányosságai a 2020-as autónak.

"Valójában annyi történt, hogy az autónk elveszítette az erejét. Mint minden motorgyártó, mi is veszítettünk, csak épp többet, mint a többiek. Tavaly a motor részben elrejtette a gépünk korlátait, de idén már nem ez a helyzet, megjelennek a hiányosságok. Ebben a tekintetben egyértelműen javulnunk kell" - jelentette ki Binotto. Az biztos, hogy a hétvégi monzai versenyen minden eddiginél nehezebb dolga lesz a ferrarisoknak, hiszen a hazai futam normál esetben minden évben prioritás az olasz istálló számára, idén pedig már a Q3 is siker lenne.

via Autosport

Hozzászólások