Forma-1 - Öt pilóta, aki akár dobogóra is állhat 2019-ben
Öt pilóta, aki akár dobogóra is állhat 2019-ben
Fotó: Europress/AFP

Öt pilóta, aki akár dobogóra is állhat 2019-ben

Klein RékaKlein Réka
2019/03/07 17:05

Úgy tűnik, a Ferrarinak idén komoly esélye lesz, hogy megtörje a Mercedes dominanciáját. De mi a helyzet azokkal, akik meglepetést okozhatnak azzal, hogy dobogóra állnak?

A tesztek alapján a közép mezőnyben szorosabb verseny várható, és az első háromhoz is közelebb kerültek. Érdemes tehát megnézni, hogy kik lehetnek azok, akik elcsíphetnek maguknak egy-egy dobogós helyet.

Daniel Ricciardo

Kezdjük rögtön a mosolygós gyilkossal, akinek a csapatváltásáról esett talán a legtöbb szó. A 29 éves pilóta az egész motorsport világot megdöbbentette, mikor távozott a Red Bulltól, ugyanis nem bízott abban, hogy az új motorszállító Honda képes lesz bajnokesélyes motort biztosítani. Az ausztrál merész döntést hozott: ahhoz a Renault-hoz szerződött, amely 2016-os visszatérése óta még nem nyert futamot. Azonban gyorsan lenyugtatta a kedélyeket, amikor elmondta: hosszú távú tervei vannak, és 2021-re koncentrál. A francia gyártó abban bízik, hogy a szabályváltozások miatt majd nagyot léphetnek előre.

Még ezzel a mércével is Ricciardo az egyik legesélyesebb arra, hogy az első háromban végezzen. A hétszeres futamgyőztes igazi opportunista, és nagyon jól tudja, hogy csapjon le még a leghalványabb esélyre is. Ha az első háromnak problémája adódna, nagy összegben fogadhatunk arra, hogy az ausztrál ott lesz, hogy felszedje a lepattanót.

075_bonilla-formula1190301_np9PO.jpg Fotó: Europress/AFP

Nico Hülkenberg

Nem feledkezhetünk meg Ricciardo csapattársáról sem. Hülkenberg, évek óta a mezőny egyik legalulértékeltebb pilótája maga mondta, hogy ez az év Ricciardo ellen sorsfordító lesz a számára. A németnek megvan a motivációja: ha idén dobogóra áll, akkor megszabadul egy nem kívánatos rekordtól. Hülkenberg rendelkezik ugyanis a legtöbb olyan futammal, szám szerint 156-tal, amelyen nem végzett dobogót érő helyen. A rekord a 2017-es Szingapúri Nagydíj óta áll a neve mellett, akkor adta át a múltnak Adrian Sutil 128 dobogó nélküli futam rekordját. Elmondani sem kell, Hülkenberg mennyire szeretne már dobogóra állni.

075_bonilla-formula1190218_npK9Q.jpg Fotó: Europress/AFP

Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen Charles Leclerckel szemben vesztette el ülését a Ferrarinál, de a motorsport rajongók megkönnyebbülhettek, mikor egyik kedvenc versenyzőjüket leigazolta az Alfa Romeo 2019-re. A Scuderia támogatása és a finn tapasztalata egyaránt hozzájárul, hogy eszünkbe jusson a neve, mikor azon gondolkozunk, kik pezsgőzhetnek majd egy-egy futam végén.

Räikkönen tavaly megnyerte az Amerikai Nagydíjat, amivel számos rekordot felállított és már hangot is adott örömének, hogy új csapatánál kevesebb a politika. Ki fogadna az ellen, hogy egy nyugodt és fókuszált Kimi ne írna ismét történelmet?

075_bonilla-formula1190227_npfyO.jpg Fotó: Europress/AFP

Sergio Perez

Perezt talán túl korán léptették elő, mikor 2013-ban elhagyta a Saubert és a McLarenhez csatlakozott. A váltás nem bizonyult jó döntésnek, de azt is el kell ismerni, hogy Lewis Hamiltont helyettesíteni egyik pilóta számára sem lenne könnyű feladat.

2014-ben csatlakozott a Force Indiához, és az idei lesz a hatodik szezonja az azóta már Racing Pointtá alakuló csapattal. Az új pénzügyi háttérrel és motivációval a csapat abban reménykedik, hogy levadászhatja a Renault-t a konstruktőri bajnokság negyedik helyéért. Perez sebességével pedig együtt jár a dobogó lehetősége, ha az elöl lévők gondban lennének.

A mexikói a karrierje során eddig nyolc alkalommal állt dobogón, és megvan a sebessége és az elszántsága, hogy a megfelelő körülmények között ezt a számot kilencre növelje. Elég csak a tavalyi, bakui futamig visszamennünk, hogy lássuk, képes meglepetést okozni.

043_dpa-pa_1541_117298275.jpg Fotó: Europress/AFP

Carlos Sainz

És most biztosan mindeni felhördül, hogy „nem, a McLaren erre nem lesz képes!”

Habár a teszt eredményeik még mindig nem az igaziak, a McLaren két tesztnapot is megnyert a második a héten, és ez biztató. Legalább álmodozhatunk a visszatérésükről, ugye?

Sainz és Lando Norris megosztozott a két edzés elsőségen, így ha választani kell valakit, a McLaren teljesen úgy csapatából, akkor inkább Sainz kerülne ki győztesen, pusztán a tapasztalata miatt. Amennyiben a spanyol meglepetést okozna, így az lenne az első F1-es dobogója.

075_bonilla-formula1190218_np3Jz.jpg Fotó: Europress/AFP

via PlanetF1

Hozzászólások