Forma-1 - Nem valószínű, hogy megvalósul a Ricciardo-Vettel helycsere 2021-ben
Nem valószínű, hogy megvalósul a Ricciardo-Vettel helycsere 2021-ben
Fotó: Europress/AFP

Nem valószínű, hogy megvalósul a Ricciardo-Vettel helycsere 2021-ben

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/19 13:12
Cyril Abiteboul szerint a 2020-as szezon első felében nyújtott teljesítményen múlik, hogy Daniel Ricciardo hosszabb távon is elkötelezi-e magát a Renault mellett. Az ausztrál versenyző két évvel ezelőtt általános megdöbbenésre hagyta ott a Red Bullt a gyári istálló kedvéért, ám előrelépést csak a csapaton belüli hierarchia terén ért el, az autó lassú és megbízhatatlan volt.

2020 régóta nem látott átrendeződést hozhat a Forma-1-ben, hiszen az új szabályok érkezése előtt egy sor versenyző szerződése is lejár. Két fiatal már bebetonozta magát a topcsapatokhoz: Max Verstappen a Red Bull-lal hosszabbított szerződést 2023-ig, Charles Leclerc pedig 2024-ig szóló megállapodást írt alá a Ferrarival. Két többszörös világbajnok sorsa egyelőre a levegőben lóg, bár meglepetés lenne, ha Lewis Hamilton végül váltana a sikert sikerre halmozó Mercedestől, és arra is van esély, hogy Sebastian Vettel a Ferrarinál maradjon.

Ha van pilóta, aki esetleg gondolkodóba ejtheti a topcsapatokat, az Daniel Ricciardo, aki a Red Bullnál bizonyította, hogy a versenytempó és a kerék a kerék elleni küzdelmekben a legszűkebb elithez tartozik. 2020 végén neki is lejár a szerződése a Renault-nál, így talán ez lesz az utolsó esélye, hogy olyan csapathoz szerződjön, amelynél reális esélye van a világbajnoki cím megszerzésére. Erre valószínűleg a Mercedes és a Ferrari kínálná a legjobb esélyt, előbbinél Valtteri Bottas, utóbbinál Vettel helyére pályázhatna.

Ricciardo 2021-ben ismét topcsapatnál versenyezhet. -Ricciardo 2021-ben ismét topcsapatnál versenyezhet. - Fotó: Europress/AFP

A pilótapiac miatt a Renault előtt is fontos év áll. "Meg kell néznünk, hogyan alakulnak az első versenyeink" - mondta Cyril Abiteboul. "Sikerült előrelépnünk? Több önbizalmunk lett az előző idényhez képest? Daniel megtalálja a helyét a csapaton belül? Amennyiben úgy gondoljuk, tartós projektet építettünk fel, miért ne? Danielnek nyilván sok csapat fog udvarolni. Kicsit aggódom, hogy felgyorsulhatnak az események, ezért résen kell lennünk, hogy ne szalasszuk el az esélyeinket."

Ricciardót a tesztek során megkérdezgették arról, mit szólna egy esetleges ferraris közeledésre, és az ausztrál - legalábbis először - nem tagadta, hogy érdeklődne a lehetőség iránt. Később azért annyit finomított az álláspontján, hogy bár nyilvánvalóan felvenné a telefont, ha a Ferrari bármelyik vezetője keresné, azt szeretné, ha működne a renault-s projekt. Ezzel kapcsolatban a Renault csapatfőnöke megjegyezte, még nagyon korai a 2021-es pilótafelállásról beszélni, és távolról sem lefutott az ausztrál sorsa.

"Azt gondolom, hogy Daniel elkötelezte magát a Renault-ba igazoláshoz. Ezt a döntést sokan kritizálták, különösen a brit sajtó egyes részeiben nem értették meg. Az az alapgondolat, hogy egy emberi, technikai és sportszakmai oldalt egyaránt magába foglaló projektet építsünk fel, úgy gondolom, hogy közel áll hozzá. Olyan ember, akit az érzelmei vezérelnek, és szeretné megmutatni, hogy képes kitartani a döntései mellett. Szeretné megmutatni, hogy jól választott, amikor a Renault-hoz igazolt" - fogalmazott Abiteboul.

Daniel Ricciardo és Cyril Abiteboul. -Daniel Ricciardo és Cyril Abiteboul. - Fotó: Europress/AFP

Fantáziadúsabb pletykák olyan verziót is felvázoltak, miszerint Ricciardo és Vettel helyet cserélhet 2021-re. Abból a szempontból a német pilótának ismerős lenne a renault-s közeg, hogy a Red Bullnál négy vb-címet szerzett a franciák által biztosított erőforrásokkal. "Nem mondok rá nemet, mert egy nagyszerű pilóta. Fantasztikus bajnok, akivel a motorokon keresztül dolgoztunk és nyertünk is együtt. Azonban szívesebben dolgozom a jövő pilótáival, mint a múlt versenyzőivel. Ez így egy elég kemény konklúzió, így kérem, hogy ne Sebastianra hegyezzék ki!"

"Vannak akadémistáink is, akik 2021-re vagy 2022-re már készen állhatnak, így rájuk is gondolnunk kell. 2016-ban azzal a céllal hoztuk létre a Renault Sport Academyt, hogy 2021-re felhozhassunk egy saját versenyzőt. Ez a szezon pedig már a nyakunkon van. Ott van például Christian Lundgaard, aki ott van a lehetőségek között, de még az Forma-2-ben végig kell csinálnia a szezont. És persze van még egy évünk Daniellel is" - zárta gondolatait a renault-s csapatvezető.

Ez alapján nem úgy tűnik, hogy a Renault valós opció lehetne Sebastian Vettel számára, amennyiben a Ferrari úgy döntene, hogy egy másik versenyzőt - akár Daniel Ricciardót - választ Charles Leclerc mellé 2021-ben. 

via F1

Hozzászólások