Forma-1 - Nem minden pilóta örül az extra pontnak
Nem minden pilóta örül az extra pontnak
Fotó: Europress/AFP

Nem minden pilóta örül az extra pontnak

Klein RékaKlein Réka
2019/03/15 10:44

A 2019-es szezon első futama előtt a pilótáknak eltérő véleménye van a leggyorsabb körért járó plusz pontról.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, hétfőn az FIA egy 60 éve eltörölt szabályt élesztett újjá: ismét ponttal jutalmazzák a verseny leggyorsabb körét teljesítő pilótát és a csapatát.

Néhány pilótának kifejezetten tetszik az ötlet, hogy lesz lehetőségük 21 extra pont megszerzésére, néhányan azonban nem értenek egyet a döntéssel.

„Tavaly jól jött volna” – mondta Valtteri Bottas. „Szerezhettem volna pár extra pontot, ami szerintem elég lett volna ahhoz, hogy megszerezzem a harmadik helyet a bajnokságban. Most, hogy már ismerjük az új szabályt, mindenki képes lehet különbség kialakítására a verseny során. Például, ha van egy ingyen kerékcseréd a verseny vége felé, akkor megpróbálhatsz menni egy gyors kört a végén. De ha a győzelemért vagy a dobogóért harcolsz, akkor nem erre fogsz figyelni. Ez csak még egy olyan dolog, amivel izgalmasabbá tehetjük a versenyt.”

Sergio Perez szerint az új szabály nem fog nagy változást hozni abban, hogy a csapatok hogyan fognak hozzá egy versenyhez. „Nagyon trükkös, mert valaki a top tízen kívül elveheti tőled. Szóval egy kicsit kemény, de gondolom így ad előnyt. Tavalyi szezonról beszélek, remélem az idei más lesz.” – fejtette ki véleményét a Racing Point pilótája. „De például tavaly a Red Bull mindig messze volt az első két csapattól, és messze volt a mezőny többi részétől, így gyakran megszerezhették volna a pontokat, de majd meglátjuk. Szerintem nézzük meg, hogyan alakul az első néhány futam, és azután döntsünk róla.”

Szokásos közömbös stílusában ugyan, de Kimi Räikkönen is Perezzel ért egyet. „Engem nem kérdeztek meg, mielőtt meghozták az új szabályt. Ez most már része a szabályoknak, és nem tudom, hogy fog alakulni. Nem hiszem, hogy nagy változást fog hozni, de ki tudja? Lehet, hogy néhány különleges esetben, néhányan mást fognak tenni, de nehezen hiszem, hogy így lesz.” – mondta a finn. „Mindenki ezt csinálta az elmúlt években. Visszavenni egy kicsit, aztán odalépni egy köre, a szórakozás kedvéért, de most gyakrabban fogják megtenni így, hogy kaphatnak érte egy pontot. Meglátjuk, hogy alakul.”

A visszatérő Robert Kubica úgy érzi, megváltozhat a versenyek utolsó szakaszának dinamikája a lehetséges előrelépéssel, ha valaki kiáll egy kerékcserére, hogy megpróbálja megszerezni a pontot. „Szerintem, sajnos minket ez nem igazán fog érinteni. Legalábbis egyelőre. De igen, extra pontok. Kialakíthat néhány furcsa helyzetet a verseny végén, ha néhányan kereket cserélnek. Hirtelen három vagy négy autót fogunk a boxban látni. Dominószerű lehet. De, ahogy mondtam, annyira nem érdekel.”

043_dpa-pa_1034_118245616.jpg Fotó: Europress/AFP

Vannak pilóták, akik egyelőre kivárnak, köztük a címvédő Lewis Hamilton is.

„Ez 21 extra pont. Szerintem érdekes lesz nézni, ahogy megpróbálják megszerezni azokat a pontokat. Biztos izgalmas lesz.” – vélekedett a brit.

„Nem számítok nagy változásra. Néhány futam után meglátjuk, hogy valóban hoz-e változást.” – mondta Sebastian Vettel.

A Renault-hoz frissen érkező Daniel Ricciardo a korlátozás, hogy a leggyorsabb körért akkor jár pluszpont, ha versenyző a legjobb tízben végez, jó dolog, de egyetért Hamiltonnal és Vettellel, hogy nem igazán fog változást hozni.

Amikor először hallottam, akkor azt gondoltam, hogy egész mezőnyre vonatkozik. Jó, hogy leszűkítették a legjobb tízre. Így már van veszíteni valód, ha kimész a boxba egy friss szett gumiért, hogy megfuthasd a leggyorsabb kört. Majd meglátjuk. Nem igazán gondoltam rá. Meglátjuk, hogy alakul. Nm hiszem, hogy ez fogja eldönteni a bajnokságot. Megtehetné, de nem fogja.” – osztotta meg véleményét az ausztrál.

A pilótákat megosztja az ötlet, de ez könnyen megváltozhat, amikor komolyodik a világbajnoki címért folytatott harc, vagy ha elképesztően szoros lesz a csata középmezőnyben.

via Motorsport Week

Hozzászólások