Forma-1 - Még a Mercedes sem tartja reálisnak a tökéletes szezont
Még a Mercedes sem tartja reálisnak a tökéletes szezont
Fotó: Europress/AFP

Még a Mercedes sem tartja reálisnak a tökéletes szezont

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/19 13:29
Öt versenyt követően öt kettős győzelemnél tart a Mercedes a 2019-es szezonban, így jogosan merülhet fel a kérdés: lesz-e egyáltalán olyan futam, ahol legyőzik a címvédőt? Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke biztos abban, hogy előbb-utóbb megszakad csapata kiváló sorozata, jó eséllyel már a soron következő, monte-carlói hétvégén.

"Nem. Először is, fontos az alázat, és az, hogy két lábbal a földön maradjunk" - válaszolta Wolff arra az újságírói kérdésre, megcsinálhatja-e a tökéletes szezont, azaz megnyerheti-e mind a 21 futamot a Mercedes. "Öt fantasztikus hétvégén vagyunk túl, ötször zártunk kettős sikerrel, azonban semmit sem tekintünk garantáltnak. És ezt nem csak úgy mondjuk, valóban ezt gondoljuk. Hatalmas kihívás vár ránk a következő két hétben, mert az előző években nem teljesítettünk jól Monacóban."

Wolff várakozásai szerint a Mercedes kiváló sorozata már a következő hétvégén megszakadhat, mivel - ellentétben az Ezüstnyilakkal - a Red Bull hagyományosan jó a legendás utcai versenyen, tavaly még egy súlyos műszaki hibával együtt is az élen zárt. "Emlékeznek még rá, mennyire erős volt tavaly Daniel Ricciardo a Red Bull-lal? Külön ligában voltak. Lépésenként kell haladnunk, és a következő hétvége papíron nagyon nehéznek ígérkezik" - elemezte a Monacói Nagydíj erőviszonyait a csapatvezető.

075_szaniszlA-notitle180527_npa9V.jpg Fotó: Europress/AFP 

Szavait az is megerősíti, hogy időnként a szerencse is hozzájárult a Mercedesek tökéletes kezdéséhez. Bahreinben egyértelműen a Ferrari volt gyorsabb, de Charles Leclerc biztosnak tűnő sikerét egy motorhiba megakadályozta, majd Bakuban az időmérő edzésen hibázott nagyot az egész hétvégén fantasztikus formát mutató monacói. Noha a Ferrari hátránya tetemes, és reálisan nézve a barcelonai kudarccal valószínűleg kiszállt a vb-harcból, egyelőre nem adja fel a küzdelmet.

"Mi sosem adjuk fel. Az a célunk, hogy jobban teljesítsünk, mint Barcelonában. Eltérő pályák vannak, így Monaco is különbözni fog Barcelonától. Vannak erősségei és gyengeségei is az autónknak. Természetesen túl korai lenne még jóslatokba bocsátkozni" - nyilatkozta a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto. Bár annak kicsi az esélye, hogy a végén mégis megszorongatja a Ferrari a Mercedeseket, egy-egy versenyen odaérhet a rivális elé, megakadályozva ezzel a totális Mercedes-dominanciát.

000_AP39R.jpg Fotó: Europress/AFP

2016-ban nagyon közel állt ahhoz a Mercedes, hogy megcsinálja a tökéletes szezont. Abban az idényben csupán két versenyt nem Mercedes-pilóta nyert: Barcelonában Nico Rosberg és Lewis Hamilton már az első körben kiütötte egymást, Malajziában pedig motorhiba akadályozta meg a brit sikerét. Abból a szempontból hasonló az idei szezon, hogy nem csak Hamilton, de csapattársa, Valtteri Bottas is kiválóan teljesít, ugyanakkor a riválisok sokkal erősebbnek tűnnek.

Monte-Carlóban, ahol a motorerőnek kisebb jelentősége van, a Honda-motorokkal felszerelt, és a kanyarokban rendkívül gyors Red Bull valóban veszélyes lehet a Mercedesre. Talán ez az oka, hogy Christian Horner sem hisz a Mercedes tökéletes szezonjában. "Kétlem, hogy 21-ből 21 versenyt meg lehet nyerni. Soha ne mondd, hogy soha, de elképesztő teljesítmény lenne. Ez a bajnokság a Mercedesnek áll, ezt jelzi, hogy öt verseny alatt a maximálisan megszerezhető pontok közül csak hármat nem gyűjtöttek be."

via autosport

Hozzászólások