Formula 1 - Max Verstappen a futamgyőztes, Lewis Hamilton ötszörös világbajnok. Mit vetíthet ez előre 2019-re?
Max Verstappen a futamgyőztes, Lewis Hamilton ötszörös világbajnok. Mit vetíthet ez előre 2019-re?
Fotó: Europress/AFP

Max Verstappen a futamgyőztes, Lewis Hamilton ötszörös világbajnok. Mit vetíthet ez előre 2019-re?

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/10/29 09:02

Lewis Hamilton megszerezte az ötödik világbajnoki címét. Hamilton a 4. helyen ért célba Mexikóban, ezzel bebiztosította címvédését. Azonban most nem a futam összefoglalására koncentrálunk, hanem egy potenciálisan bimbózó rivalizálásra Lewis Hamilton és Max Verstappen között.

Hamilton idén nyilatkozta is, hogy szerinte Verstappennel fog jövőre harcolni a vb-ért. Érdekes vita lehet arról, hogy ki fogja megtörni Hamilton dominanciáját, Vettel vagy Verstappen? Vettel idén a legjobb Ferrarit vezethette 2008 óta, azonban hat futamon is komoly hibát vétett, amivel elveszítette az idei világbajnokságot.

A Red Bull idén csak egyes futamokon tudott versenyezni a pole pozícióért és a futamgyőzelemért, de az az ismeretlen, amit a Honda motorra való váltás jelent, megkavarhatja az erőviszonyokat 2019-ben.

A Red Bull bizonyította, hogy taktikailag jobban menedzseli a futamokat, mint a Ferrari, jobb stratégiát dolgoznak ki az olaszoknál, az év második felében kiegyensúlyozottabb volt a holland, és folyamatosan elverte Daniel Ricciardót. Ricciardót Pierre Gasly fogja váltani, és ez talán egy könnyebb út lehet Verstappennek a győzelmek eléréséhez.

Verstappen és Hamilton nyilvánosság felé mutatott viszonya jobbnak tűnik az átlagosnál, és a nyers agresszió, a gyorsaság, és a gyilkos ösztön, ami a holland pilótában egyaránt rejlik, egy komoly rivalizálást adhat ennek a sportágnak.

Mondhatnánk, hogy van egy Hamilton-Vettel rivalizálás, de soha sem harcoltak egymással igazán szoros világbajnoki küzdelemben, egyszer sem jutottak el odáig, hogy az utolsó futamon dőlt volna el közöttük a világbajnokság.

Vettel egyéni, és Ferrari csapatszinten elkövetett hibái, az olasz sajtó felől érkező nyomás, és a már 11 éve való vágyakozás az egyéni világbajnoki cím visszaszerzésére súlyos teherként nehezedik minden Ferrari kötődésű személy vállán.

Charles Leclerc érkezése is okozhat problémákat Vettelnek, hiszen Rӓikkönen nem sok vizet zavart mellette, de ha Leclerc néhányszor megveri Vettelt, és Vettel jövőre sem tud vb-t nyerni, nem zárható ki, hogy a Ferrari más pilóta után fog nézni, aki visszaszerezhetné számukra a világbajnoki címet.  

A Red Bullt illetően a Honda-motor a legnagyobb kérdés. Ha a Honda nem tud drasztikusan javítani a McLaren-nél mutatott teljesítményén, akkor nincs miről beszélni, de ha képesek végre javulni, komoly előnyt jelenthetnek a Red Bull számára, hiszen senki másnak nem szállítanak motort, olyan lesz, mintha gyári csapat lenne a Red Bull (mint régen a McLaren a Mercedesszel).

Verstappen idén nagyon kiegyensúlyozott szezont futott, a kérdés, hogy képes-e futamról futamra, időmérőről időmérőre kihívás elé állítani Hamiltont. Ha igen, akkor nagyon érdekes rivalizálást kaphatunk már 2019-re is. Úgy, ahogy annak is óriási jelentősége volt, hogy ki taszította le végül a trónról Michael Schumachert (Fernando Alonso), úgy Hamilton legyőzése is több lesz, mint egy szimpla vb-cím, bárkinek is sikerül diadalmaskodnia a brittel szemben.

Hozzászólások