Formula 1 - Legendás pályák ihlették a legújabb F1-es helyszín vonalvezetését
Legendás pályák ihlették a legújabb F1-es helyszín vonalvezetését
Fotó: Twitter

Legendás pályák ihlették a legújabb F1-es helyszín vonalvezetését

Németh DánielNémeth Dániel
2018/11/07 17:08

Korábban már beszámoltunk arról, hogy 2020-től Vietnam is benne lesz a Forma-1-es versenynaptárban. Szerdán a Liberty Media bemutatta az új pálya vonalvezetését, amelyben legendás pályák legendás szakaszai köszönnek vissza. A tervek szerint Hanoi belvárosában rendezik majd a versenyt, így újabb utcai pálya mutatkozik be a Forma-1-ben.

A sorozat kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media célja, hogy pár éven belül 25 versenyből álljon a világbajnokság. Az ötletnek számos ellenzője van, sokan már a mostani, 21 versenyes naptárat is túlzsúfoltnak tartják, azonban az első lépést most megtette a Liberty a bővítés felé: Hanoi az első helyszín, amit már az új tulajdonosok hoznak be a Forma-1-be.

"Amióta 2017-ben beléptünk ebbe a sportágba, azóta egyeztetünk a lehetséges új rendezőkről azzal a céllal, hogy bővítsük a Forma-1 jelenlétét világszerte" - mondta Chase Carey, a Forma-1 első embere. "A Vietnami Nagydíj ennek a célkitűzésnek az első megvalósult lépése." Leghamarabb 2020-ban kerülhet be a naptárba a vietnami verseny, a tervek szerint áprilisban rendeznék meg a futamot.

Maga a pálya 5,565 kilométer hosszú lesz, és összesen 22 kanyarból áll. Az egyik felét utcai helyszínekből rakják össze, a másikat pedig újonnan fogják hozzáépíteni, de az az elképzelés, hogy a Forma-1-es versenyen kívül ezt a szakaszt is megnyitják majd az autós forgalom számára. A hanoi pálya vonalvezetésében több legendás pálya is visszaköszön. 

Az egyes és kettes kanyart a Nürburgring eleje ihlette, a 12-es kanyar hasonló lesz, mint Monacóban a Sainte Devote, a 16-os és 19-es kanyarkombináció pedig a híres szuzukai s-kanyarokra hajaz. Ahogyan azt az új pályáknál megszokhattuk, ezúttal is lesz egy hosszú - közel egy kilométeres - egyenes, ahol számítások szerint 340 km/h-s sebességre gyorsulhatnak fel az autók.

Charlie Whiting, a sorozat versenyigazgatója a Japán Nagydíj előtt ellátogatott az országba, és szerinte 2020-ig biztosan teljesülnek a verseny feltételei. "Főként utcán lesz a verseny, azonban van egy szakasz, ami még nem készült el. Van egy üres terület is, ahol a boxutcák lesznek kialakítva. A pálya egy része is ott lesz kialakítva, amit a versenyt követően a közlekedésben fognak használni."

Hanoi Monaco, Baku és Szingapúr után a negyedik városi futam lesz az F1-es naptárban.

MTI + Hosszabbítás

Hozzászólások