Formula 1 - Leclerc nem arra készül, hogy Vettel szárnysegédje lesz a Ferrarinál
Leclerc nem arra készül, hogy Vettel szárnysegédje lesz a Ferrarinál
Fotó: Europress/AFP

Leclerc nem arra készül, hogy Vettel szárnysegédje lesz a Ferrarinál

Németh DánielNémeth Dániel
2018/10/19 20:50

Nem kis meglepetést okozott a Ferrari azzal, hogy szeptember elején bejelentette: 2019-ben nem Kimi Räikkönen, hanem az idén Sauber-színekben versenyző Charles Leclerc lesz Sebastian Vettel csapattársa. A fiatal monacói fantasztikus bemutatkozó éven van túl, és új munkaadójánál is arra fog törekedni, hogy a lehető legjobb eredményeket szállítsa.

Räikkönen sorsa évek óta bizonytalan volt az olaszoknál, azonban mindig volt egy olyan időszaka az évnek, amikor meggyőzte az istállót a közös folytatásról. 2018-ban viszont egyáltalán nem volt rossz a finn, ugyan a csapattárstól elmaradt a tempója, második ferraris pályafutása legjobb idényén van túl. Ezért is jött váratlanul a Ferrari döntése, miszerint Leclercé lesz a Ferrari egyik ülése.

Mindez valamelyest a Ferrari hagyományaival is szembe megy, hiszen az olaszok általában tapasztaltabb, futamgyőzelmekkel, akár világbajnoki címekkel rendelkező pilótákra szoktak támaszkodni. Leclerc lett az istálló legfiatalabb pilótája Ricardo Rodriguez óta, aki még 1961-ben vezethette a Ferrarit 19 évesen és 208 naposan. A monacói egyébként 21 évesen debütálhat majd új csapatában.

000_18R9VI.jpg Fotó: Europress/AFP

A Ferrari szokatlan lépése kapcsán az lehet a legérdekesebb kérdés, milyen szerepe lesz majd Leclercnek a csapaton belül. Az biztos, hogy nem Vettel kérésére érkezett a Ferrarihoz, a hírek szerint a német szívesebben folytatta volna Räikkönen oldalán, akivel remek viszonyt ápoltak. Leclerc a Forma-1 hivatalos podcastjében, a Beyond The Gridben azt mondta, szerinte egyenrangú felek lesznek Vettellel a csapaton belül.

"Minden istállónál egyenlő helyzetből indulunk. Azonban bizonyos pont után, amikor az egyik pilóta még harcban van a világbajnoki címért, a másik pedig nem, az a normális, ha a második segíti az elsőt. A magam részéről készen állok segíteni, ha én vagyok a második, és nincsenek esélyeim a győzelemre. Ettől eltekintve nem gondolom, hogy második számú pilóta leszek."

043_dpa-pa_1925_110093763.jpg Fotó: Europress/AFP

Sok szakértő félti Leclercet attól, hogy túl nagy lépés lesz neki a mezőny egyik legjobb (vagy legnagyobb múltú) istállója a mezőny második feléhez tartozó Sauberhez képest. Különösen azért, mert a Ferrari utoljára 2007-ben nyert egyéni világbajnoki címet, a türelem pedig már fogytán van a pilótáival szemben. Leclerc azonban nagyon is tisztában van azzal, hogy azonnal szállítania kell az eredményeket. 

"Nagyon őszinte leszek. Ha nem teljesítek jövőre elég jól, akkor a Ferrarinak ki kell majd rúgnia, amit a magam részéről teljesen meg is fogok érteni. Én így látom ezt a helyzetet. Ha nem vagyok elég jó, nem érdemlem meg, hogy a Ferrari pilótája legyek. Azt hiszem, ez a hozzáállás elég sok terhet levesz a vállamról" - magyarázta a podcastben Leclerc.

2014-ben egyébként nagyon hasonló helyzetben volt Vettel, amikor a Red Bull a távozó Mark Webber helyére Daniel Ricciardót szerződtette. Az ausztrál pilóta sem rendelkezett különösebben nagy tapasztalattal a Forma-1-ben, azonban sokkal jobban teljesített csapattársánál, 238 pontjával a világbajnokság harmadik helyén zárt, miközben Vettel csak ötödik lett 167 ponttal.

via wtf1 

Hozzászólások