Formula 1 - A Red Bull tanácsadója szerint Ocon a Mercedes miatt ütötte ki Verstappent
A Red Bull tanácsadója szerint Ocon a Mercedes miatt ütötte ki Verstappent
Fotó: Europress/AFP

A Red Bull tanácsadója szerint Ocon a Mercedes miatt ütötte ki Verstappent

HosszabbitásHosszabbitás
2018/11/12 14:37

Két nap közmunkára ítélték Max Verstappent, aki a vasárnapi Forma-1-es Brazil Nagydíj után szóváltásba keveredett Esteban Oconnal, mert a francia pilóta összeütközött vele a verseny közben.

A Red Bull holland versenyzője az élen haladt, amikor a 44. körben a Force India pilótája, az egyébként már lekörözött Ocon megpróbálta visszaelőzni, és a célegyenes utáni S-kanyarban nekiütközött. Mindketten megpördültek, így Lewis Hamilton át tudta venni a vezetést Verstappentől, majd meg is nyerte a versenyt. 

A futam utáni mérlegelésnél a feldühödött holland többször hevesen meglökte Ocont.

"Futom a saját versenyemet, és aztán jön egy lekörözött ellenfél, aki idióta módon kockázatot vállal" - mérgelődött a 21 éves Verstappen, akinek ez lehetett volna pályafutása hatodik F1-es futamgyőzelme. "Megvolt a joga ahhoz, hogy visszavegye a körét, de hasonló helyzetben óvatosnak kell lennie. Mindig is idióta volt."

Ocont a versenybíróság 10 másodperces időbüntetéssel sújtotta a manőver miatt, de Verstappen ezzel sem volt elégedett: "Mit mondhatnék erre? Az én büntetésem az volt, hogy egy megnyert futamot veszítettem el, és csak remélni tudom, hogy 15 évvel később már csak nevetni fogunk az egészen."

A 22 éves Ocon ugyanakkor még a versenybírósági meghallgatás után sem értett egyet holland ellenfelének viselkedésével. "Nagyon meglepett a mérlegelésnél, a nemzetközi szövetségnek meg kellene akadályoznia, hogy lökdösődjön és meg akarjon ütni, mert ez nem méltó egy profi sportolóhoz" - jelentette ki a francia pilóta.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azt emelte ki, hogy nem értenek egyet pilótájuk agresszív viselkedésével, de azt meg tudják érteni, hogy az érzelmeknek olykor nem lehet parancsolni.

Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója ugyanakkor egy összeesküvés-elmélettel állt elő, az általa "idiótának" nevezett Ocon pályán elkövetett manőveréről ugyanis azt mondta, hogy nem véletlen, hiszen a francia pilóta szerződéshez akar jutni a Mercedes istállónál 2020-tól.

063_1054772070.jpg Fotó: Europress/AFP

"Így látja Helmut Marko a világot, de én nem szeretnék ezen a szinten leragadni" - kommentálta Marko véleményét Toto Wolff, a Brazíliában sorozatban ötödik konstruktőri világbajnoki címét megnyerő Mercedes csapatfőnöke.

Wolff hozzátette: "Verstappen személyében a jövő bajnokát láthatjuk, aki hihetetlenül tehetséges és mellé elképesztően gyors is. A hozzá hasonló gyémántokat azonban csiszolni kell, ezeket a leckéket minden bajnoknak meg kell tanulnia, siettetni pedig semmit sem szabad."

MTI

Hozzászólások