Forma-1 - Két kínai F1-es versenyt tervez a Liberty Media
Két kínai F1-es versenyt tervez a Liberty Media
Fotó: Europress/AFP

Két kínai F1-es versenyt tervez a Liberty Media

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/01/26 11:41

Az F1 kereskedelmi jogaiért felelős Liberty Media megerősítette, hogy a jövőben akár egy második kínai helyszín is szerepelhet a száguldó cirkusz versenynaptárában. Ez egy újabb lépés lenne az új vezetőség ázsiai terjeszkedésének, amit a tavaly novemberi bejelentésével, a Vietnámi Nagydíj 2020-as érkezésével indított el.

Sanghaj 2004 óta folyamatosan vendégül látja a Forma-1 mezőnyét. Hatalmas terület és kereskedelmi piac lévén könnyedén otthont tudna adni egy második versenynek is, habár eddig nem került szóba pontos helyszín.

"Nagyon szeretnénk itt egy második versenyt." - mondta az F1 globális szponzorációs igazgatója, Murray Barnett.

"Valószínűleg nem rövidtávon lesz ez megvalósítható, tekintettel arra, milyen zsúfolt már most a versenynaptár, de mindenképp szeretnénk kitalálni valamit, hogy egy újabb Grand Prix-t rendezhessünk meg itt. Keressük a módjait annak, hogyan növelhetjük az érdeklődést. Az nem elég, hogy csak a Sanghaji Nagydíj három napjára megyünk el. Egész éves jelenlétre van szükségünk, hogy lokálisan jobban relevánsak legyünk, és ezáltal kiépíthessünk egy nagy helyi szurkolótábort."

A Liberty nem először vetette fel az egy országon belüli két F1-es verseny lehetőségét. Először Miamiban szerette volna bővíteni a versenynaptárat, ugyanis az USA is hasonlóan nagy piacot jelent a királykategória számára. A miami utcai futam projektje időközben megakadt a helyi politikai erők ellenállása következtében, éppen ezért Chase Carey-ék más potenciális amerikai várost is számításba vesznek.

„Nem csak Miamival foglalkozunk. Annak ellenére sem, hogy továbbra is hisszük, az egy nagyszerű projekt volna. Tárgyalunk, az utcai versenyek esetében viszont több területen is közös nevezőre kell jutni. Ezek a folyamatok pedig meglehetősen időigényesek.” - nyilatkozta az F1 vezérigazgatója.

A Liberty Media nemcsak a tengerentúlon, hanem Európában is gondolkozik számos új helyszínben. Felmerült már a Dán, sőt, a Finn Nagydíj érkezése is, de a közeljövőben a legnagyobb esélyes a visszatérő Hollandia lehet, mely a klasszikusnak számító zandvoort-i aszfaltcsíkon láthatja vendégül újra a Száguldó Cirkuszt 2020-ban.

via

Hozzászólások