Formula 1 - Ismét Mexikóban lehet világbajnok Lewis Hamilton
Ismét Mexikóban lehet világbajnok Lewis Hamilton
Fotó: Europress/AFP

Ismét Mexikóban lehet világbajnok Lewis Hamilton

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/10/26 11:26

Mexikóvárosban folytatódik a Forma-1-es világbajnoki évad. Lewis Hamiltonnak csak öt pontra, vagyis egy 7. helyre van szüksége ahhoz, hogy ötödször is világbajnoknak mondhassa magát, Sebastian Vettelnek pedig muszáj győznie, hogy az iménti forgatókönyvre egyáltalán szükség legyen.

Hamilton tavaly is Mexikóban szerezte meg a világbajnoki győzelmet, akkor 66 pontos előnnyel érkezett a brit a mexikói helyszínre, most 70 pontossal teszi ugyanezt. A Mercedes is megnyerheti a konstruktőrök világbajnokságát, hogy ha hússzal több pontot gyűjtenek a hétvégén, mint a Ferrari.

066_DPPI_00117020_680.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez lesz a 20. Mexikói Nagydíj. Jim Clark nyert itt a legtöbbször (3), csapatként pedig a Lotus (4). Mi most egy korábbi legendás mexikói nagydíj felelevenítésével vezetjük fel ezt a versenyhétvégét!

1970, Magdalena Mixhuca

Hiába majdnem ötven éve rendezték ezt a futamot, mégis megkerülhetetlen, ugyanis tökéletesen mutatja be, honnan is jutott el oda a Forma-1, ahol jelenleg tart, és milyen egészen hihetetlen történetek jellemezték a sportágat hajdanában.

Az 1970-es szezon utolsó versenyét rendezték Mexikóban. A vb-cím sorsa ekkorr már eldült, Jochen Rindt már megnyerte a világbajnokságot, de egy hónappal korábban meghalt Monzában, az Olasz Nagydíjon, így ő az egyetlen világbajnok, aki már nem élhette meg vb-címének ünneplését.

200 000 fanatikus mexikói szurkoló látogatott ki a versenyre, ahol a legnagyobb érdeklődést a hazai pályán versenyző Pedro Rodríguez szereplését övezte, akinek a testvére, Ricardo, ugyanezen a pályán halt meg 1962-ben (A ma mexikóvárosi pálya a „Rodríguez testvérek pálya” nevet viseli). A nézők annyira fel voltak tüzelve, hogy átugráltak a kerítésen, hogy a pálya melletti füvön nézhessék a versenyt! Annyira veszélyes volt a szurkolók viselkedése, hogy a szervezők le akarták fújni az egész futamot, de nem merték, mert féltek, hogy a szurkolók megrohannák a boxutcát és az autókat.

A nézők miatt végül elhalasztották a kezdést, amire üvegek pályára dobálásával reagált a feldühödött tömeg. A szurkolók reakciója kontra produktív volt, hiszen a üvegek feltakarítása miatt a kezdés csak tovább csúszott.

Végül Jackie Stewart és Rodríguez körbejárták a pályát, kérlelve a szurkolókat, hogy nyugodjanak le, és tegyék lehetővé a verseny elkezdését.

A kedélye így lecsillapodtak annyira, hogy elkezdődhessen a verseny, a pole-ból induló Clay Regazzoni indult az élről, mellőle Stewart, mögüle Jacky Ickx és az utolsó versenyén induló Jack Brabham. A 14. körben Stewart kiállt a boxba kormányproblémák miatt, és Ickx és Regazzoni álltak az élre. A verseny talán legabszurdabb jelenete az volt, amikor Stewart a 33. körben elütött és megölt egy nagy kutyát! Stewart felfüggesztése úgy megsérült, hogy kiesett a versenyből. Brabham utolsó versenyén a 3. helyről esett ki motorhibával.

Végül Ickx nyert Regazzoni előtt, Denny Hulme lett a harmadik. A verseny végén a szurkolók egyből ellepték a pályát, még levezető körre sem volt lehetősége a pilótáknak. A Mexikói Nagydíj biztonsági okok miatt 1986-ig kikerült a versenynaptárból.

70mex.jpg Legendás versenyt rendeztek itt 1970-benFotó: Europress/AFP

Legutóbb 2015-ben 13 éves kihagyás után tért vissza a Száguldó Cirkusz Mexikóba. Azóta két Mercedes és egy Red Bull győzelem született itt, tavaly Max Verstappen diadalmaskodott, és azon a versenyen szerezte meg Hamilton a negyedik vb-címét. Az összesen kilenc dobogós helyből egyetlen egyet szerzett meg a Ferrari, ami nem jó előjel a hétvégi futam előtt. A Red Bullok többször is jól szerepeltek itt, úgyhogy izgalmas, három csapatos csatának nézünk elébe a hétvégén, főleg mivel a magas leszorító erőnek nagy jelentősége lesz ezen a pályán, többek között a magaslati körülmények miatt. 

Az időjárás előrejelzések szerint várható esőzés a hétvége pénteki és szombati napjain, ezért az időmérő edzésen felborulhatnak az erőviszonyok.  

mexwe.jpg Esőzés várható pénteken és szombatonFotó: Europress/AFP

Hozzászólások