Forma-1 - Hiába indulnak egyenlő feltételekkel a versenyzői, a Ferrari nem mond le a csapatutasításokról
Hiába indulnak egyenlő feltételekkel a versenyzői, a Ferrari nem mond le a csapatutasításokról
Fotó: Europress/AFP

Hiába indulnak egyenlő feltételekkel a versenyzői, a Ferrari nem mond le a csapatutasításokról

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/24 18:42
A tavalyi szezon elején a Ferrari nyíltan felvállalta, hogy a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt favorizálja az istállónál első évét megkezdő Charles Leclerc-rel szemben. Az idény végére a monacói tehetség ledolgozta hátrányát a csapaton belül, és 2020-ra kiharcolta, hogy szárnysegéd helyett potenciális világbajnokként tekintsen rá a csapata.

Papíron tehát a Ferrari szakított az istállóra jellemző egykapitányos felállással, és - legalábbis egy darabig - mindkét versenyzőjére úgy tekint, mint aki harcban lehet a győzelemért. Valódi jelentősége ennek csak akkor lenne, ha a barcelonai teszteken egyelőre keveset mutató Ferrari versenyképesnek bizonyulna. Viszont ha gyors lenne az autó, és hasonlóan teljesítenének a versenyzők, az mindenképpen érdekes helyzetet eredményezne. Vajon tényleg megengednék az olaszok, hogy Vettel és Leclerc egymással csatázzon? Vagy valaki megkapná a támogatást?

000_1OX2MH.jpg Fotó: Europress/AFP

Egyelőre csak találgatni tudunk, mindenesetre Mattia Binotto csapatfőnök annyit elárult, az egyenlőség nem jelenti azt, hogy kizárják a csapatutasítás lehetőségét. "[Leclerc] fantasztikusan teljesített tavaly. Egy szinten volt Sebastiannal, akár ha csak a végeredményt nézzük. Úgy gondolom, bizonyította, hogy alkalmas erre a feladatra. Az a helyes döntés, ha 2020-ban egy szintről indulnak. De azt is tudniuk kell, hogy a csapat az elsődleges. Emiatt pedig előfordulhatnak utasítások" - mondta Binotto.

"Azért nem mondom, hogy szabad a verseny, mert hozhatunk csapatutasítást. Ha a csapat érdeke összességében megkívánja, előfordulhatnak utasítások. De egyértelmű helyzeteknek kell lenniük" - hangsúlyozta a csapatvezető.

Vettel és Leclerc között érezhető volt a feszültség a szezon második felében, főleg akkor, amikor a monacói sorozatban jobban teljesített csapattársánál. Először Monzában érződött komolyabb törés a viszonyukban, amikor az időmérő edzésen Vettel megadta a szélárnyékot a Leclerc-nek, aki a Q3 második felében ezt nem viszonozta. Ez érezhetően nyomot hagyott Vettelben, aki az Orosz Nagydíjon ment szembe a Ferrari utasításával. Brazíliában aztán össze is ütközött a két versenyző, elsősorban Vettel hibájának köszönhetően, és mindketten kiestek.

043_dpa-pa_2135_126782604.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez is szerepet játszhat abban, hogy a Ferrari mérlegeli a lehetőségeit. "Úgy gondolom, hogy a tavalyi év mindannyiunknak hasznos volt. Megismertük egymást, megtanultuk, hogyan kell viselkednünk, milyen szabályok szerint kell játszani egy csapatban, és hogy mindig a csapatérdek az elsődleges. Most jobban ismerik egymást, ami a viselkedésükre is hatással lesz. Elégedett vagyok a kommunikációnkkal, sokat segítettek a fejlesztésben. Nem nagyon tudok mit mondani, tökéletesen értik, hogyan kell viselkedniük a pályán" - magyarázta Binotto.

via Racefans

Hozzászólások