Forma-1 - Hétvégén kiderül, a Ferrari jelenti-e a legnagyobb veszélyt a Mercedesre
Hétvégén kiderül, a Ferrari jelenti-e a legnagyobb veszélyt a Mercedesre
Fotó: Europress/AFP

Hétvégén kiderül, a Ferrari jelenti-e a legnagyobb veszélyt a Mercedesre

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/09 17:10
Akár a szezon hátralévő részét is meghatározhatja a hétvégi Spanyol Nagydíj. A Ferrari jelentős fejlesztéssel készül az ötödik futamra, és ha ez sem váltja be a reményeket, azzal minimálisra csökkenhetnek a világbajnoki esélyeik. Ami egyben azt is jelentené, hogy a Mercedesnek elsősorban a házon belüli harc miatt kellene aggódnia a továbbiakban.

Az a tény, hogy a Ferrari úgy döntött, a tervezettnél két versennyel korábban, már a Spanyol Nagydíjon beveti továbbfejlesztett motorját, jelzi, mennyire nagy szükségük van az olaszoknak egy jó eredményre. Az első négy futam során ígéretesnek tűnt a Ferrari a versenyképessége, viszont ezt a potenciált nem sikerült győzelmekre váltani, így máris jelentős hátrányba került a szezont tökéletesen, négy kettős győzelemmel kezdő Mercedesszel szemben.

A Ferrarinál is tisztában vannak azzal, hogy a különbség a konstruktőri és az egyéni világbajnoki pontversenyben sem nőhet tovább, hogy reális esélyük maradjon a szezon megfordítására. Ehhez pedig csak egy út vezet: ha a sorsukat a saját kezükbe véve tökéletes hétvégét produkálnak. Óriási nyomás nehezedik Mattia Binotto vállára, viszont azt sem állíthatjuk, hogy Toto Wolff, a Mercedes főnöke sokkal nyugodtabb hangulatban utazhat Spanyolországba.

033_5861221_5cc33c2b49a96.jpg Fotó: Europress/AFP

Valójában az az igazság, hogy Wolff számára ugyanannyira meghatározó hétvége következhet, ugyanis a verseny végére láthatóvá válnak majd azok a problémák, amikkel a szezon hátralévő részében foglalkoznia kell. Hiába nyerte meg a szezon első négy versenyét és az előző öt világbajnokságot, nem csökkent a nyomás a Mercedes vezetőségén. Ez a csúcson lévő sportolók egyik hátránya: legalább annyira nehéz az élen maradni, mint a felzárkózáson munkálkodni.

Wolff szempontjából két irányt vehet a 2019-es idény, és egyik sem ígérkezik könnyűnek. Előfordulhat, hogy innentől kezdve kiéleződik a harc a Ferrarival. Egy olyan pálya következik, ahol a téli tesztek során remek tempót mutatott, emellett az új motor miatt még nagyobb fölénybe kerülhetnek az olaszok egy olyan területen, ahol eleve erősebbek voltak. Egy esetleges Ferrari-siker egyfajta jelzése lehetne annak, hogy a Mercedes félelmei nem teljesen alaptalanok.

Persze az is lehet, hogy a Ferrari ismételten kudarcot vall, ezúttal egy olyan hétvégén, amire már jelentős fejlesztéssel érkezik, ami gyakorlatban azt jelentené, hogy nem maradna reális esélye a visszavágásnak. Azt ebben az esetben sem jelenthetnénk ki, hogy minden esélye elszállt a Ferrarinak, viszont igencsak kevés dologban reménykedhetnének Sebastian Vettelék. Ez egy új irányba sodorná a 2019-es világbajnoki harcot: Lewis Hamilton és Valtteri Bottas meccsére.

033_5862959_5cc5e5a7276ea.jpg Fotó: Europress/AFP

Bottas 2.0-s változata hamar a figyelem középpontjába került, az általános vélekedés szerint kívül-belül megváltozott a finn pilóta. Hamilton és Bottas kapcsolata eddig zökkenőmentes volt, ami éles kontrasztban áll azzal az időszakkal, amikor még Nico Rosbergnek hívták a Mercedes másik pilótáját, Hamilton tavaly többször is elmondta, sosem volt még ennyire jó viszonyban csapattársával. Ez azonban egy olyan időszakból származik, amikor Bottas nehéz időszakon ment át, és nem jelentett rá veszélyt.

Vajon ez az új Bottas, aki bevallottan keményebb hozzáállást választott, megtörheti az eddigi a harmóniát, amennyiben a közelmúltban elért sikerek egy éles világbajnoki harcba mennek át? Vajon sikerül Hamiltont belekényszeríteni egy olyan helyzetbe, melyben neki kell választ adnia a csapattárs teljesítményére? Vajon egy éles harcban Hamilton ugyanolyan nagyvonalúan meghagyná Bottasnak a helyet az első kanyarban, mint tette azt Bakuban, amit saját bevallása szerint utólag már meg is bánt?

Rosberg, aki 2016-ban le tudta győzni Hamiltont, úgy látja, hogy megvan a finnben az, ami a világbajnoki címhez szükséges. "Valtterinek megvan az esélye a győzelemre, mert megváltozott és egyelőre minden jól alakul számára. Tavaly szerencsétlen volt, a mostani kezdet viszont az ő szájíze szerint alakul, és egy ilyen helyzet megváltoztatja a gondolkodásmódot. Teljesen más lesz a versenyző önbizalma, ami nagyon sokat számít ebben a sportágban" - elemezte a helyzetet a 2016-os vébécíme után visszavonuló pilóta. 

075_salame-lewisham160515_npiEE.jpg Fotó: Europress/AFP

"Valtteri duzzad az önbizalomtól és minden adott, hogy a következő versenyeken is Lewis-szal harcoljon. Jól vezet, az összes időmérőn Lewiséhoz hasonló volt a tempója. Elképesztő, mennyit változhatnak az erőviszonyok egyik évről a másikra: tavaly Valtteri a senki szigetén volt, télen viszont - talán az én példámból is tanulva - rájött, hogyan kell megnyomni a reset-gombot és erősen visszatérni. Leginkább azt, hogy nem Lewisra, hanem saját magára kell koncentrálnia."

Van még egy dolog, ami következhet Rosberg azon megjegyzéséből, miszerint Bottas tanult az ő példájából. Ez pedig az, hogy a siker érdekében be kell férkőzni Hamilton fejébe. Rivalizálásuk csúcsán finoman szólva sem kedvelték egymást, így Wolffot sem nagyon kell emlékeztetni arra a feszültségre, amivel 2016-ben meg kell birkóznia a páros spanyolországi és ausztriai ütközését követően. Hamilton szerint megjósolhatatlan, hogyan alakul majd az eredmények fényében kettejük kapcsolata.

"Nem mondhatom meg, mi történik majd az év hátralévő részében. Azt sem tudom megítélni, hogy változott-e valakinek a személyisége. Korábban a versenyzők nem nagyon ragaszkodtak a csapat által meghatározott szabályokhoz. Valtteri és én, igen."

043_dpa-pa_1322_119297951.jpg Fotó: Europress/AFP

Wolff számára a következő hetekben elért sikerek, a Ferrari potenciális kiesése csak rövid ideig jelentenének megnyugvást. Onnantól kezdve a belső feszültségre kell koncentrálnia, ami ugyanolyan tehernek bizonyulhat. Bakuban - a zsinórban negyedik kettős győzelem után - már tett rá utalást, hogy tisztában van a helyzet súlyával. "Szerencsések vagyunk, hogy ennyire jó a kapcsolatuk. Jól kijönnek egymással. Nincsenek játszmák a háttérben, aminek örülök."

"De ami azt illeti, tisztában vagyunk azzal, hogy láttunk már megromlani munkakapcsolatokat. Mindkét versenyző szeretné megnyerni a világbajnoki címet. Azt várjuk tőlük, hogy bátor oroszlánok legyenek az autóban, így nem várhatjuk tőlük a bárányok viselkedését. A tiszteletnek meg kell maradnia, mi pedig erős csapat vagyunk és nem hagyjuk, hogy a kapcsolatuk romlása negatívan hasson a csapatra. Ha ez lenne a helyzet, azt sárga és piros lapokkal jeleznénk. De nem tartunk itt."

Egyelőre valóban ideálisnak tűnik a helyzet. Vasárnap estére azonban az is kiderül, milyen vihar lóg a levegőben. És leginkább azt, hogy az a vihar Maranellóból, vagy valahonnan sokkal közelebbről fúj-e.

via autosport

Hozzászólások