Forma-1 - Harmincöt év után visszatér a Forma-1-es világbajnokság Hollandiába
Harmincöt év után visszatér a Forma-1-es világbajnokság Hollandiába
Fotó: Europress/AFP

Harmincöt év után visszatér a Forma-1-es világbajnokság Hollandiába

HosszabbitásHosszabbitás
2019/05/14 12:25

Harmincöt év után visszatér a Forma-1-es világbajnokság Hollandiába, ahol a legendás zandvoorti pályán 2020-tól 2022-ig versenyez majd a száguldó cirkusz mezőnye.


A Holland Nagydíj visszatérése már nyílt titok volt az utóbbi napokban, a szervezők ugyanis a múlt hétvégi barcelonai versenyen állapodtak meg a részletekről az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediával.

A hivatalos bejelentésre kedden került sor, s a 2020-as futam lesz a Forma-1 történetének 31. Holland Nagydíja. Zandvoortban először 1952-ben rendeztek F1-es versenyt, azt az abban az évben világbajnok Alberto Ascari nyerte egy Ferrarival. A 30 eddigi holland futamon 19 különböző pilóta győzött, közülük 12-en vb-győztesek voltak. A rekordot a skót Jim Clark tartja, aki négyszer bizonyult legyőzhetetlennek Zandvoortban. A tengerparton elhelyezkedő pályán legutóbb 1985-ben rendeztek F1-es versenyt, azt a háromszoros világbajnok osztrák Niki Lauda nyerte meg.

"Amióta átvettük a Forma-1 irányítását, azóta arról beszélünk, hogy szeretnénk új helyszíneket behozni a versenynaptárba, miközben tiszteletben tartjuk a sportág európai pályákhoz fűződő történelmét" - nyilatkozta Chase Carey, a Forma-1 első embere. Hozzátette, a következő idényben Zandvoorton kívül a vietnami fővárosban, Hanoiban épülő városi pálya is új helyszín lesz.

Carey egyetértett abban Christian Hornerrel, a Red Bull csapatfőnökével, hogy várhatóan kiváló lesz majd a hangulat Hollandiában, mivel az F1 egyik legnagyobb tehetsége a 21 éves Max Verstappen, aki így Zandvoortban a jövő évtől hazai közönség előtt versenyezhet.


                                                                                                                                                                     MTI

Hozzászólások