Formula 1 - Hamilton utolsó szektoros varázslattal pole-os Austinban
Hamilton utolsó szektoros varázslattal pole-os Austinban
Fotó: Europress/AFP

Hamilton utolsó szektoros varázslattal pole-os Austinban

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/10/21 08:06

Lewis Hamilton nyerte az Amerikai Nagydíj időmérő edzését Austinban. A brit világbajnoki címvédő remek utolsó szektorral előzte meg a két Ferrarit, és Vettel büntetése miatt remek lehetőség nyílt a brit előtt, hogy vasárnap megszerezze ötödik világbajnoki címét.

Q1

Hamilton nyerte az időmérő első szakaszát Bottas, Vettel, és Rӓikkönen előtt. Max Verstappen műszaki probléma miatt feladta az időmérő edzést öt perccel a Q1 vége előtt annak ellenére, hogy a 6. helyen kvalifikálta magát a Q2-re. A továbbjutásért komoly harc folyt, végül Alonso, Sirotkin, Stroll, Vandoorne és Ericcson esett ki a Q1 végén.

Q2

A Q2 elején a két Ferrari állt az élre, Rӓikkönen-Vettel sorrendben, őket Hamilton és Bottas követte. Leclerc kiváló kört futott, amivel megközelítette Ricciardót, Grosjean, Ocon, Pérez és Hülkenberg jutott még tovább az edzés végső szakaszába. Sainz, Magnussen, Gasly, Hartley, és Verstappen számára ért véget az edzés.

Q3

A végső szakasz elején Hamilton-Vettel-Bottas-Rӓikkönen sorrend alakult ki az első két sorban, Ricciardo hátránya 0,5 másodperc volt. Hamilton egy óriási utolsó szektoros idővel, 61 ezreddel előzte meg Vettelt, Rӓikkönen, és Bottas követték a britet, őket pedig Ricciardo, Ocon, Hülkenberg, Grosjean, Leclerc és Pérez követte, vagyis Vettel Ricciardo mögül, az 5. helyről indulhat a futamon a háromhelyes rajtbüntetést követően.  

A futamot illetően Hamilton világbajnoki címére tovább nőtt az esély. Hamiltonnak nyernie, Vettelnek pedig maximum a 3. helyen kell végeznie ahhoz, hogy a brit vasárnap már ötszörös világbajnokként hajtsa párnára a fejét. Bottas versenytaktikája lehet a kulcs ehhez, hiszen, őt tudja irányítani a Mercedes, és ha ő Vettel előtt marad, Hamilton egy győzelemmel bajnok lehet.

Hozzászólások