Formula 1 - Hamilton őrült ötlettel dobná fel a Forma-1-et
Hamilton őrült ötlettel dobná fel a Forma-1-et
Fotó: Europress/AFP

Hamilton őrült ötlettel dobná fel a Forma-1-et

HosszabbitásHosszabbitás
2018/10/14 17:51

Lewis Hamilton, a Mercedes négyszeres világbajnok pilótája úgy gondolja, a Forma–1-nek fontolóra kellene vennie a „szuperhétvége” bevezetését, hogy a versenyek ne legyenek túl kiszámíthatóak. 

Amíg a tulajdonos Liberty Media az időmérő  és a pontrendszer átszabásával rázná fel a versenyhétvégéket, addig a címvédőnek sokkal radikálisabb ötletei vannak. Hamilton szerint azokon a pályákon, ahol a verseny nem szokott izgalmas lenni, ott például bevezethetnék a fordított rajtrácsot a szervezők. 

„Szerintem leginkább a lebonyolításon kell változtatni, mert jelenleg ugyanaz a négy nap ismétlődik 21 hétvégén keresztül, nagyjából minden évben” – idézi a négyszeres világbajnokot az autosport.com. 

„Bizonyos pályákon másmilyen versenyre van szükség, olyan szuperhétvégére. Van ugyanis néhány helyszín, ahol nagyon unalmas a verseny"

Hamilton azt nem árulta el, melyik helyszíneken érzi unalmasnak a versenyhétvégéket. Azt viszont elmondta, saját példájából tudja, hogy nem minden rajongó nézi végig a futamokat. 

„Emlékszem, mikor gyerekként a Forma–1-et néztem elaludtam a rajt után. Biztos vagyok benne, hogy most is vannak, akikkel ugyanez történik és a beállított ébresztőre kelnek fel, hogy lássák a futam végét. Én is ezt csináltam fiatalként. Vannak azonban olyan pályák, amelyek izgalomban tartanak, mint például a bakui."

A világbajnoki éllovas szerint a pilótáknak nehéz megérteni azt, hogy bár a jelenlegi autókat izgalmas vezetni, a verseny a nézők számára ettől még nem mindig lesz látványos.

 „Szerintem idén sokkal izgalmasabb az autóban lenni. Sosem volt még jobb érzés vezetni, mint ebben az évben. De biztos vagyok benne, hogy vannak unalmas versenyek.” – tette hozzá.  „Szóval válasszuk ki ezeket a hétvégéket és nézzük meg, hogyan változtathatnánk rajtuk. Legyen ez a fordított rajtrács vagy bármi más, de ezt a lehetőséget is számba kell venni.” 

Azt, hogy Hamilton ötlete mennyire lehet sikeres, nem lehet tudni, mint ahogy azt sem, hogy megvalósulhat-e egyáltalán. Néhány kérdést azonban így is felvet. Mi alapján  kellene eldöntenie a Liberty Mediának azt, hogy melyik pálya számít unalmasnak? És melyik verseny szervezője lenne hajlandó azt el is ismerni? Ki lenne az, aki az „ez az egyik legjobb hétvége a naptárban” közhelyét hajlandó lenne elengedni, hogy felvállalja, eddig unalmas versenyeket rendezett?

Klein Réka írása

via

Hozzászólások