Forma-1 - Hamilton jövőre utolérné Sennát
Hamilton jövőre utolérné Sennát
Fotó: Europress/Getty

Hamilton jövőre utolérné Sennát

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2014/12/10 11:38

Lewis Hamilton soha sem titkolta, hogy Ayrton Sennát tekinti példaképének. A britek kétszeres világbajnoka minden tekintetben szeretné utolérni és túlszárnyalni a sokak által a valaha volt legjobb pilótájának tartott brazilt. Elsőként a hármadik vb-címet vette célba, melyet a 2015-ös idénybe gyűjtene be.

Az ember érzése az, hogy ha Bernie Ecclestone bejelentené, hogy előrehozza a 2015-ös idényt és már a következő hétvégén F1-es versenyt rendeznek, akkor ez a döntés Lewis Hamiltont zaklatná fel a legkevésbé. Sőt, a britek immáron kétszeres világbajnoka talán még örülne is neki, még annak ellenére is, hogy egy hónapot sem tud pihenni a fárasztó szezonja után.

Lewis Hamilton végtelenül profi. Második vb-címét is visszafogottan ünnepelte meg, a "céges bulin" szinte egy kortyot sem ivott, pedig lett volna oka arra, hogy kirúgjon a hámból. Hamiltont azonban nem ilyen fából faragták. Már most azon töri a fejét, hogy mi lesz 2015-ben. Ne csodálkozzunk ezen, hiszen akinek ennyi terve van, annak valóban előre meg kell komponálnia az előtte álló hónapokat.

Hamiltonnak ráadásul igen nagyratörő tervei vannak, eltökélt szándéka, hogy beérje és lehetőleg lehagyja gyermekkori idolját, Ayrton Sennát. A brazilok legendás versenyzője karrierje során három világbajnoki címet szerzett. Hamilton kettőnél tart, de már 2015-ben beérné példaképét. A 29 éves versenyző idolizálja a brazil legendát, bukosisakjának a festéke is egyfajta tisztelgés a nagy előd előtt, akinek autóját a Top Gear egyik adásában ki is próbálhatta, a videó arról tanúskodik, hogy mindezt gyermeki őszinteséggel tette.

"Mindig is az volt a célom, hogy utolérjem Ayrtont. Az, hogy sikerült megszereznem a második vb-címet közelebb hozott hozzá, és még keményebben fogok dolgozni, hogy meglegyen a harmadik" - beszélt terveiről Hamilton, az Autosport magazin díjátadóján, ahol az idény legjobb nemzetközi autóversenyzőjének választották, valamint a legjobb brit versenyző is ő lett.

Lewis Hamilton hat évet várt arra, hogy megszerezze második vb-címet. A brit pilóta kis híján megdöntötte Niki Lauda rekordját, az osztrák legenda két vb-címe között ugyanis hét év telt el, ráadásul úgy, hogy Lauda vissza is vonult közte. Hamilton számára talán éppen ezért olyan kedves a második vb-siker.

"A második cím a legkedvesebb, a legkülönlegesebb. Nagyon intenzív volt az idény, sok mindenen mentem keresztül. Sokkal jobban élvezem, mint az elsőt és sokkal jobb érzés is volt a második siker, mint az első."

A kétszeres világbajnok persze tisztában van azzal, hogy egyéni sikeréhez a csapat is kellett. A Mercedes idén dominált, 16 futamon győzött, utcahosszal nyerte a konstruktőrök versengését. Hamilton még mielőbb bárki is kételkedett volna az ellenkezőjében igyekezett viccesen mindenkit megnyugtatni, hogy az istálló a vb-cím ellenére is éhes maradt a további sikerekre, a csapat nem fog hátradőlni.

Hamilton Mercedes idén mindent vitt, vajon jövőre is hasonló lesz a helyzet

"Az egy dolog, hogy ez a csapat a legjobb jelenleg. De az is akarunk maradni. Nagyon sok munka zajlik a háttérben már most is. Én hiszek bennük, jövőre is nagyon erősek leszünk. Világbajnokok lettünk, de azok is akarunk maradni. Jövőre világbajnokként kezdjük a szezont, de még erősebbek akarunk lenni, mint idén voltunk már rögtön az évad elejétől."

Hamilton tehát eltökélt és céltudatos, ahogy a Mercedes csapata is. Mindez nem sok jót ígér az ellenfelek számára, főleg ha az idei szezonból indulunk ki. Idén a mezőnyből senki sem tudta felvenni a versenyt az „ezüstnyilakkal” és félő, hogy 2015-ben is hasonló lesz a helyzet, a riválisok többnyire a Mercedesek hátulját fogják látni.

Hozzászólások