Forma-1 - Hamilton és Bottas elmondta, hogyan szabadulhat meg az unalmas vonatozástól az F1
Hamilton és Bottas elmondta, hogyan szabadulhat meg az unalmas vonatozástól az F1
Fotó: Europress/AFP

Hamilton és Bottas elmondta, hogyan szabadulhat meg az unalmas vonatozástól az F1

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/16 14:34
Lewis Hamilton és Valtteri Bottas egyetértett abban, hogy a Forma-1-ben jelenleg túl nagy hatása van a pénznek és a politikai befolyásnak a versenyhelyszínek kiválasztásánál. Ez pedig sokat ront a színvonalon, hiszen így olyan pályák is bekerülnek a versenynaptárba, amelyek nem épp az izgalmas és akciódús versenyekről ismertek.

Unalmas futamok persze mindig is voltak az F1-ben, a technológia fejlődésével, a versenypályák átalakulásával azonban egyre és egyre kevesebb izgalom jutott a nézőközönségnek. Nem véletlen, hogy a szabályváltozások során vissza-visszatérő téma, hogyan lehetne segíteni az előzéseket. Régóta hangoztatott cél, hogy a 2021-es szabályrendszert úgy alakítsák ki, hogy a turbulens levegő minél kevésbé hátráltassa a hátulról érkező versenyzőket, így ismét a kerék a kerék elleni csaták dominálják a sportágat.

043_dpa-pa_1952_122325935.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez azonban csak az érem egyik oldala, hiszen - amint arra Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is rámutatott - az autók mellett a pályák sem mindig segítik elő az akciókat. Két futammal ezelőtt például a nézhetetlenség határát súroló verseny zajlott az eredendően tesztpályának épített Paul Ricard-on: versenyzésre emlékeztető momentumokra egészen az utolsó körig várniuk kellett a legkitartóbb nézőknek. Azóta viszont rendeztek két pazar versenyt, Ausztriában és Nagy-Britanniában is fantasztikus küzdelmek zajlottak a pályán.

"Fogalmam sincs, ki hozza meg a döntéseket, és tisztában vagyok azzal, hogy nem minden országban tudnak válogatni a nagydíjra alkalmas helyszínek közül, de már most vannak olyanok a jövőbeli pályák között, amelyekről tudjuk, nem lesznek annyira jó versenyek. És persze már most is akadnak ilyenek a naptárban" - magyarázta Hamilton, hozzátéve, érdemes lenne bevonni a pilótákat a döntésekbe. "Mindenkinél jobban tudjuk, hol lehet előzni és hol nem" - szögezte le.

Hamilton szerint nem szabad a pilótákat okolni az unalmas versenyekért | Hosszabbítás

Nehéz lenne emlékezetes pillanatokat felidézni a hétvégi Francia Nagydíjról, hiszen Lewis Hamilton tükörsima győzelmet aratott, ráadásul ezúttal a dobogós helyekért sem folyt nagy küzdelem. Ismét aktuális a kérdés, hogyan lehetne javítani a versenyek színvonalán. Hamilton szerint a hibát elsősorban nem a pilótákban kell keresni, sokkal inkább a szabályokban.

Hamilton Silverstone-t és Austin nevezte meg a kedvenc pályái között, szerinte ezeken képesek követni a másikat, ugyanakkor elég gyorsak ahhoz, hogy látványosak legyenek. "Azonban más versenyeken nem tudjuk követni a másikat, és olyan az egész, mint a vonatozás. Melyik a jobb? Ezeken a helyszíneken menni a versenyzés kedvéért, vagy a Silverstone-hoz hasonló, nagyszerű futamok? Ha utóbbi, akkor több lehetőséget meg kell vizsgálni, több országban" - érvelt Hamilton.

Bottas egyetértett mercedeses csapattársával, sőt, a finn pilóta egy fokkal kritikusabb volt. Szerinte ugyanis a döntéshozók az anyagi érdekek és a befolyás mentén válogatnak a helyszínek között, figyelmen kívül hagyva a pályák karakterét. Ami egyértelműen a versenyzés színvonalának rovására megy. "Biztos vagyok benne, hogy a versenynaptár összeállításánál sok olyan helyszín van, ami csak politikai okok és anyagi érdekek miatt kerül be, és nem azt nézik, jó lesz-e a verseny szempontjából."

Hamilton rekordgyőzelme Silverstone-ban | Hosszabbítás

A hazai környezetben versenyző Lewis Hamilton, a Mercedes pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat, így 39 pontosra növelte előnyét az összetettben. A címvédő és ötszörös világbajnok hatodszor végzett az élen a nagy-britanniai futamon, így Jim Clarkot és Alain Prostot megelőzve az örökrangsor élére állt.

"Részünkről ez nem ideális. Mi szeretünk versenyezni, a jó versenyeket pedig mindenki szereti, így erre kellene törekedni" - szúrt oda Bottas.

Hamilton korábban üdvözölte, hogy a pilóták véleményét is kikérték a 2021-es szabályváltozásokkal kapcsolatban. Ugyanakkor mindkét versenyző bízik abban, hogy a pilóták érdekeit képviselő GPDA a pályák kiválasztásába is beleszólhat majd. "Ahogyan azt Lewis is mondta, nyitottak vagyunk, hogy megosszuk az észrevételeinket, elvégre mi ülünk az autóban. Pontosan tudjuk, milyen típusú pályákon lehet jó versenyeket rendezni. Nagyon-nagyon szívesen segítünk" - zárta gondolatait a finn versenyző.

via Autosport

Hozzászólások