Forma-1 - A járvány miatt eladóvá vált az F1-es mezőny egyik legrégebbi csapata
A járvány miatt eladóvá vált az F1-es mezőny egyik legrégebbi csapata
Fotó: Europress/AFP

A járvány miatt eladóvá vált az F1-es mezőny egyik legrégebbi csapata

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/30 13:51
Sir Frank Williams 1977 óta vezeti a nevét viselő csapatot, a nehéz gazdasági helyzet viszont most az eladására kényszerítheti. 


Több mint 40 év után válthat tulajdonost a Forma-1 történetének egyik legrégebbi és máig egyik legsikeresebb csapata, a Williams. Sir Frank Willams és családja az 1977-es alapítás óta birtokolja a csapatot, a járvány miatt kialakult gazdasági helyzetben azonban most kénytelen lehet részleges vagy teljes eladására. 

A csapat már a tavalyi évben is 13 millió fontos veszteséget termelt, az idén el sem kezdődött szezon pedig tovább rontja a helyzetet. Ezért a fennmaradás biztosítása érdekében a csapatnál jelezték, hogy "új üzleti irányvonalra" váltanak és olyan üzletfeleket keresnek, akik hajlandók a befektetésre vagy az átvételre. Néhány féllel már meg is kezdték a tárgyalásokat. 

Claire Williams, a tulajdonos lánya és egyben helyettes csapatvezető tavaly még határozottan állította, hogy a csapat nem eladó. A hirtelen váltás szerinte azonban a vállalat és az alkalmazottak érdekeit is szolgálja:

"Azt gondolom, ez a legtisztességesebb dolog, amit tehetünk. A Williams család mindig is a Forma-1-es csapatot helyezte előtérbe. A befektetők keresése a jelenlegi helyzetben egységben van ezzel a filozófiával, így tudjuk megvédeni az embereket, akik nekünk dolgoznak." - nyilatkozta.

A csapat máig a Forma-1 történetének második legsikeresebb konstruktőre, 9 vb címüket csak a Ferrari 16 elsősége múlja felül. A legnagyobb sikereiket az 1980-as és '90-es években érték el, ezalatt az időszak alatt 7 pilótájuk egyéni világbajnoki címet is szerzett. Az utóbbi években azonban a csapat lassú hanyatlásnak indult, az utolsó világbajnoki sikereiket 1997-ben, míg futamgyőzelmüket 2012-ben szerezték. 

via Guardian

Hozzászólások