Forma-1 - Jelentős változtatással készül a Ferrari a Magyar Nagydíjra
Jelentős változtatással készül a Ferrari a Magyar Nagydíjra
Fotó: Europress/AFP

Jelentős változtatással készül a Ferrari a Magyar Nagydíjra

Németh DánielNémeth Dániel
2020/07/01 12:55
Mattia Binotto csapatfőnök nyilatkozata alapján a Ferrarinak a Magyar Nagydíjjal kezdődik az új F1-es idény érdemi része, Ausztriában ugyanis még a Barcelonában tesztelt, és azóta jobban kiismert változattal áll rajthoz a csapat. A csalódást keltő teszteredmények után ráadásul úgy döntöttek, hogy "jelentős irányváltással" folytatják az autó fejlesztését.

"Ezen a hétvégén még ugyanazt a konfigurációt használjuk, amit a barcelonai teszt vége felé is. Ez nem azt jelenti, hogy lógattuk a lábunkat a rendelkezésre álló szűk, öt és fél hetes időszak során, amikor dolgozhattunk az autón" - utalt Binotto arra, hogy a járvány miatt az FIA minden istállónál leállíttatta a fejlesztéseket. "Az az igazság, hogy a teszteredmények alapján úgy döntöttünk, hogy jelentős irányváltást alkalmazunk a fejlesztéseknél, különösen az aerodinamikai csomag tekintetében."

"Először meg kellett értenünk, hogy miért nem azt az eredményt kaptuk a pályán, amire számítottunk, és ennek eredményeképpen mennyire kell újrakalibrálnunk a teljes programot. Kontraproduktív lett volna, ha a tervezett úton haladunk tovább, tudván, hogy így nem érhetjük el a céljainkat. Úgy döntöttünk, hogy egy új programot hozunk létre, ami az autó egészére vonatkozik, és tisztában voltunk vele, hogy az első versenyhétvégére nem készülünk el vele. Az a célunk, hogy július 19-én a Hungaroringen bevessük az újításokat."

"Az autó fejlesztése mellett az elmúlt hetekben sokat dolgoztunk, hogy kielemezzük a viselkedését, szimulációkat végeztük és a versenyzőink segítségét kértünk, és azt hiszem, hogy Ausztriában ennek meglesz az eredménye" - bizakodott Binotto.

Más hozzáállással tesztel a Ferrari, hogy elkerülje a tavalyi hibát | Eurosport

Kívülállóként gyakorlatilag lehetetlen a Forma-1-es tesztek eredményei alapján kikövetkeztetni az erőviszonyokat, olykor még a rengeteg adattal rendelkező csapatok is tévútra kerülhetnek. Tavaly ezt a saját bőrükön tapasztalhatták a Ferrari dolgozói, Barcelonában ugyanis úgy tűnt, hatalmas fölényben vannak, de aztán a szezonnyitó futamon jött a hidegzuhany. Szerdán kezdetét vette a Forma-1-es előszezon, vagyis a barcelonai tesztidőszak.

Nagy kérdés a tesztek alapján, hogy hova is kell pontosan belőni a Ferrarit. Barcelonában nem csak a címvédő Mercedeshez képest volt nagy lemaradása az olasz istállónak, de a Red Bull előnye is egyértelműnek tűnt. Némileg meglepő módon a Ferrari még a középmezőnyből sem emelkedett ki, a Racing Point például több szimuláció során jobban teljesített. Ez alapján nehéz szezon várhat a Ferrarira, és ha esetleg a Magyar Nagydíjra sikerül is előrelépést bemutatni, addigra a két rivális is jelentősen fejleszti az autóját.

Ez olyannyira biztos, hogy a Mercedes és a Red Bull is bejelentette, hogy Ausztriába már egy frissített, továbbfejlesztett változattal érkeznek, Max Verstappenék ráadásul a motorban is bízhatnak, ugyanis a Honda már az első hétvégén beveti a továbbfejlesztett csomagját. Utóbbi a Ferrarinak ugyancsak nagy érvágás, hiszen a tavalyi motorfölényük egy szempillantás alatt eltűnt onnantól kezdve, hogy az FIA - épp a Red Bull nyomására - pontosított néhány szabályt. Előfordulhat tehát, hogy a Ferrari az erőforrások terén is csak harmadik erőként kezdi az évet.

"Tudjuk, hogy most nem nálunk van a leggyorsabb csomag" - ismerte el Binotto. "Ezt már Melbourne előtt is tudtuk, nem változott azóta a helyzet. Természetesen a spielbergi pálya más karakterisztikával rendelkezik, mint a Montmelo, és az időjárási viszonyok is eltérőek lesznek februárhoz képest. Ausztriában megpróbáljuk kiaknázni a lehetőségeinket, Magyarországon pedig az új fejlesztésekkel láthatjuk majd, hogy hol állunk valójában a többiekhez képest, figyelembe véve a riválisok által hozott fejlesztéseket is."

via Sky Sports

Hozzászólások