Forma-1 - Szabadon versenyezhetnek a 2020-as szezonban a Ferrari pilótái
Szabadon versenyezhetnek a 2020-as szezonban a Ferrari pilótái
Fotó: Europress/AFP

Szabadon versenyezhetnek a 2020-as szezonban a Ferrari pilótái

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/03 18:11
Charles Leclerc a várakozásokat felülmúlva teljesített első ferraris idényében, ezért 2020-ban Sebastian Vettellel egyenrangú pilótaként fogják kezelni - magyarázta Mattia Binotto a nemrég véget ért Forma-1-es szezont követően. Az olasz istálló csapatfőnöke kijelentette, jövőre az első futamoktól kezdve engedik, hogy egymás ellen küzdjenek versenyzőik.

A mögöttünk hagyott idény egyik legérdekesebb kérdése az volt, hogyan teljesít majd a Ferrarinál a tapasztalatlan monacói. Charles Leclerc teljesítménye hasonló ívet írt le, mint az Alfa Romeónál: eleinte hiányzott tőle az extra, de ahogyan haladtunk előre, úgy vált egyre megbízhatóbbá és versenyképesebbé. Bár bőséggel akadtak hibái az év során, azt egyértelműen bizonyította, hogy hosszabb távon akár első számú versenyzőként is építhet rá a Ferrari. Ez pedig máris átalakította a versenyzői hierarchiát.

"Csak most fejeztük be az évet, így van még időnk mérlegelni, de a mostani idény előtt más volt a helyzet" - nyilatkozta Binotto a Sky Sportsnak. "Akkor volt egy újonc és egy tapasztalt versenyzőnk. Az utolsó futamokon szabadon csatázhattak, nagyjából ebből indulunk ki" - fogalmazott sejtelmesen. Eleinte Vettelt kezelte első számú pilótaként az olasz csapat, csakhogy Leclerc a szezon során szinte mindenben felülmúlta csapattársát. Több pole pozíciót (7-2), győzelmet (2-1), dobogós helyezést (10-9) és pontot szerzett (264-240).

043_dpa-pa_2320_127196279.jpg Fotó: Europress/AFP

"Charles mindenkit meglepett, nem csak minket. Nagyon gyors, jól kezelte a nyomást, ráadásul ez az egész szezonban jellemző volt rá. Erős a csatákban, jó a versenytempója, elégedettek vagyunk vele. Kiemelkedőnek tartom az idei teljesítményét. Hét pole-lal és két győzelemmel mutatkozott be az első évében, emellett Sebastian előtt végzett a tabellán, ami szintén említésre méltó eredmény" - fogalmazott Binotto, aki csapatvezetői minőségében szintén újoncnak számított 2019-ben.

Munkájára nem vet túl jó fényt, hogy a Ferrarinak nem sikerült csapatként előre lépnie: az autó koncepciója a kezdetektől fogva rossz volt, és olykor a stratégiával is a saját feladatukat nehezítették meg. Pozitívumként - Leclerc biztató teljesítménye mellett - talán azt lehetne említeni, hogy a szezon alatti fejlesztési versenyben a szokottnál jobban teljesített a Ferrari, ezért a szünet után három nagydíjat is megnyert. Ami persze sovány vigasz a Mercedes újabb domináns szezonját követően.

"Minden tőlünk telhetőt megtettünk. Nyilvánvalóan szomorúak voltunk az autó teljesítménye, az általunk elkövetett hibák, a megbízhatósági problémák és néhány döntésünk miatt. Azt nem mondanám, hogy ez megbánás a részünkről, mindig előre tekintünk. Mindent megtettünk, de ez sem volt elegendő. Tudtuk, hogy vagyunk elég gyorsak és megbízhatóak, most viszont van egy kis időnk, hogy biztos alapokat hozzunk létre a csapaton és a szervezeten belül, nagyobb kihívások elé állítva ezzel a többieket jövőre."

via Sky Sports

Hozzászólások