Formula 1 - Egy szempontból már biztosan egyszerűbb lesz jövőre az F1
Egy szempontból már biztosan egyszerűbb lesz jövőre az F1
Fotó: Europress/AFP

Egy szempontból már biztosan egyszerűbb lesz jövőre az F1

Németh DánielNémeth Dániel
2018/10/20 11:19

Visszatér a Pirelli a hagyományosabb, egyszerűbben megjegyezhető színkódokhoz, és a következő szezontól kezdve három színnel fogják jelölni a különböző keverékű gumikat. Az F1 hivatalos gumibeszállítója szerint erre azért van szükség, hogy a nézők könnyebben feldolgozzák az információkat.

Idén a száraz pályára alkalmas gumikat összesen hat színkóddal jelölik, a kemény keverékeket világoskékkel, a közepeseket fehérrel, a lágyakat sárgával, a szuperlágyakat pirossal, az ultralágyakat lilával, míg a hiperlágyakat rózsaszínnel színezték be. És akkor még nem is ejtettünk szót a zöld intermediate, illetve a sötétkék esőgumikról, amiket esős körülmények között alkalmaznak. 

Érezték a Pirellinél is, hogy az átlag nézők számára követhetetlen lesz ez a sok keverék, és nem is feltétlenül csak a színek, hanem az elnevezés miatt is. Mindkét területen változást ígértek, és az első lépést már meg is tették az egyszerűsítés jegyében, így a következő szezontól elég lesz három különböző színre figyelni minden versenyhétvégén.

Bár a keverékek a következő szezontól is eltérnek a pályáktól függően, minden futamon fehérrel jelölik az adott versenyre szállított legkeményebb gumit, pirossal a leglágyabbat, sárgával pedig azt, ami a kettő közé esik. Ezek a jelölések természetesen a száraz körülményekre vonatkoznak, a vizes pályákon használt gumik a következő évadban is saját színt kapnak.

"Szerettük volna megszüntetni a szivárvány-jelölést, mivel úgy gondoltuk, túl sok színt használtunk. Azt szerettük volna, ha csak három marad" - mondta a Pirelli versenyekért felelős igazgatója, Mario Isola, aki ezt követően arra is kitért, hogyan egyszerűsítenék a gumik elnevezését. Az ötlet alapja, hogy a jelenlegi formulát kódokkal cserélnék le, amit könnyebb lesz megjegyezni.

"Szeretnénk minden keverékhez egy-egy kódot társítani. Ez jelenleg is tárgyalás alatt van, ugyanis nemrég beszéltem a mérnökeinkkel, ők pedig inkább a betűket támogatják. De lényegében mindegyik keveréknek egyértelmű azonosítója lesz. Ha öttel számolunk, akkor lehet egyes, kettes, hármas, négyes és ötös, így össze lehet hasonlítani a pályákat, de a nézőknek csak három színt kell megjegyezniük."

Magát a versenyt tehát közvetlenül nem érinti majd a változtatás, mert a keverékek száma nem csökken a következő évadban sem. Gyakorlatban úgy kell ezt elképzelni, mintha mondjuk a mostani amerikai hétvégén az ultralágy (lila) lenne a pirossal ellátott lágy, a szuperlágy (piros) a citromsárga közepes, míg a lágy (citromsárga) a fehérrel jelölt kemény.

via autosport 

Hozzászólások