Forma-1 - Az új év legfrissebb F1-es hírmorzsái
Az új év legfrissebb F1-es hírmorzsái
Fotó: Europress/Getty

Az új év legfrissebb F1-es hírmorzsái

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2015/01/02 08:13

Az új esztendő még el sem kezdődött, de a Forma-1 háza táján már friss híreket lehet hallani. A legkedvesebbet minden valószínűség szerint Jenson Button, a legszomorúbbat kétség kívül Franck Montagny, míg a legvalószínűtlenebbet Fernando Alonso szolgáltatta.

Kezdjük a jó hírrel, amelynek főszereplője Jenson Button. A száguldó cirkusz hölgy rajongóit el kell, hogy keserítsük: Jenson Button elkelt. Bizony, a britek világbajnoka úgy kezdte az évet, hogy gyorsan oltár elé vezette barátnőjét, a japán modellt Jessica Michibatát. A Button házaspárról a Daily Mail közölt képet a menyegzőre pedig a beszámolók szerint Hawaii-on került sor. Az angol napilap még azt is tudni véli, hogy az ifjú pár esküvői autója egy Pontiac GTO volt, abból is a nyitott tetejű. Ez utóbbi információ csupán azt támasztja alá, hogy Jenson Buttonnak nem csak a nők, de az autók terén is kiváló az ízlése. Az örömteli hírt amúgy maga a pilóta is világgá kürtölte, Twitter-oldalán közel 2 millió követőjének kívánt immáron házas emberként boldog új évet.

Az ifjú pár: Mr és Mrs Button

A legörömtelibb hírt kövesse a legszomorúbb: a francia Franck Montagny autóversenyzői pályafutása alighanem a végéhez érkezett, igaz mindezt csakis saját magának köszönheti a 36 éves pilóta. Montagny ugyanis egy Formula E verseny előtti doppingellenőrzésen pozitív mintát szolgáltatott, a teszt ráadásul kokain használatát mutatta ki. Montagny, aki 2006-ban a Super Aguri csapat tagjaként néhány F1-es versenyen is szerepelt még novemberben a sorozat malajziai futamán adott pozitív mintát. A nemzetközi szövetség természetesen azonnal felfüggesztette a versenyjogát és valószínűleg azt már vissza sem fogja kapni.

"Az autósport ezennel minden valószínűség szerint véget ért számomra" - mondta az Andretti-csapat versenyzője a L'Equipe-nek, majd elismerte, hogy hibát követett el és borzasztóan szégyelli magát.

Franck Montagny alighanem egy életre elvágta magát

Végül pedig nézzük azt a hírt, amely sportszakmailag leginkább megállja a helyét: a világbajnoki címvédő Mercedes istálló Fernando Alonsót szerződtetné a 2016-os idényre abban az esetben, amennyiben nem sikerül megállapodnia jelenlegi pilótájával, Lewis Hamiltonnal a hosszabbításról. A pályafutása második egyéni világbajnoki címét a mögöttünk hagyott idényben megnyerő klasszissal egyelőre még nem tudott megegyezni a vezetőség, pedig a csapatfőnök Toto Wolff azt remélte, hogy a tárgyalások decemberre befejeződnek. A szakember mindezek ellenére optimista, véleménye szerint Hamilton hosszabbítani fog.

"Nincs okunk a kapkodásra, az idény során biztos vagyok abban, hogy meg fogunk tudni egyezni" - mondta legutóbb az üggyel kapcsolatban a Gazzetta dello Sportnak Wolff.

Alonso a Mercedesnél? 2016-ban akár még ez is előfordulhat

Amennyiben azonban mégsem sikerült dűlőre jutniuk Hamiltonnal, akkor sincs veszve semmi ugyanis Wolff elmondása szerint a csapat rendelkezik B, sőt C tervvel is.

"Optimista vagyok és a prioritás az, hogy a jelenlegi felállással folytassuk. Amennyiben ez mégsem lehetséges, akkor Alonso megszerzése az elsődleges alternatíva, ha őt sem sikerül szerződtetnünk, akkor pedig Valtteri Bottas" - fedte fel kártyáit szokatlanul őszintén Volff, aki Alonsóval kapcsolatban megjegyezte, hogy a spanyol tipikusan az a versenyző, aki ha egy olyan autót kap maga alá, amelyik a hatodik helyre jó csupán, akkor biztos, hogy behozza azt harmadiknak.

Alonso amennyiben rajta múlna, könnyen kiköthetne a Mercedesnél, hiszen bár a McLaren Hondához két évre írta alá, a kontraktust felbonthatja az első szezon után. Ugyanakkor látva a Mercedes előző idényben mutatott dominanciáját, elég valószínűtlennek tűnik, hogy Hamilton a közeljövőben elhagyná a csapatot, tehát a szerződéshosszabbítás jószerivel csak idő kérdése.

Hozzászólások