Forma-1 - Az FIA elmagyarázta, miért kötött megállapodást a Ferrarival
Az FIA elmagyarázta, miért kötött megállapodást a Ferrarival
Fotó: Europress/AFP

Az FIA elmagyarázta, miért kötött megállapodást a Ferrarival

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/05 17:43
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerint nincs megfelelő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a Ferrari Forma-1-es istálló az előző világbajnoki idényben a szabályoknak nem megfelelő motorokat használt volna.

A FIA a csütörtöki közleményében azt írta, azért egyezett meg zárt ajtók mögött a maranellói csapattal, mert el akarta kerülni a hosszas pereskedést, melynek bizonytalan lett volna a kimenetele.

"A 2019-es idény során elvégzett átfogó és minden részletre kiterjedő vizsgálat nyomán erősödött annak a gyanúja, hogy a Scuderia Ferrari erőforrása nem minden tekintetben felelt meg a FIA előírásainak, ezt azonban a Scuderia Ferrari határozottan cáfolta, egyben hangsúlyozta, hogy a motor a szabályoknak megfelelően készült" - írta a nemzetközi szövetség. 

Hozzátették, nem voltak teljesen elégedettek, de úgy döntöttek, hogy a további intézkedések nem feltétlenül vezetnének eredményre tekintettel az ügy összetettségére, valamint a megfogható és egyértelmű bizonyítékok hiányára.

A FIA hangsúlyozta, hogy a bizalmas megállapodás megkötését a sportág jogi és fegyelmi szabályzata lehetővé teszi, a Ferrarival létrejött egyezség pedig "hatékony és visszatartó erejű".

"Az ilyen jellegű megállapodás minden fegyelmi szabályzat nélkülözhetetlen részét képezi, és számos más szervezet, valamint sportszövetség is alkalmazza a vitás esetek tisztázására" - írta a FIA.

Szerdán hét F1-es csapat - kivéve azt a kettőt, amely a Ferraritól kapja az erőforrásokat - közös közleményben fejezte ki "meglepetését és megdöbbenését" a FIA és a Ferrari között létrejött, de nyilvánosságra nem hozott megegyezésről. Ezek az istállók jogi lépéseket is kilátásba helyeztek az ügyben.

Az ellenfelek tavaly azzal gyanúsították a Ferrarit, hogy az üzemanyagáramlás-mérője nem felel meg a szabályoknak. A maranellói istálló tagadta a vádakat, bár autói nagyon jó köridőket futottak a 2019-es idényt megelőző teszteken, az egyenesekben pedig egész évben minden riválisnál gyorsabbak voltak. A FIA az év későbbi szakaszában új előírásokat fogalmazott meg az üzemanyag-áramlást mérő szenzorokról, ezután rosszabb lett a Ferrari teljesítménye, és az olaszok autói az idei teszteken is lassabbak, mint a Mercedesek.

MTI

Hozzászólások