Forma-1 - Alonso személyisége is hozzájárult, hogy nem nyert vb-t a Ferrarival
Alonso személyisége is hozzájárult, hogy nem nyert vb-t a Ferrarival
Fotó: Europress/AFP

Alonso személyisége is hozzájárult, hogy nem nyert vb-t a Ferrarival

Németh DánielNémeth Dániel
2019/03/28 13:15
Luca di Montezemolo, a Ferrari korábbi elnöke interjút adott a Forma-1 hivatalos podcastjének, melyben egyebek mellett kitért a korábbi versenyzőire. Fernando Alonso kapcsán megosztott néhány erős gondolatot, például úgy véli, a spanyol pilóta személyisége is hozzájárult, hogy ne nyerjen világbajnoki címet a Ferrarival.

Alonso 2010 és 2014 között versenyzett az olaszoknál, és kétszer is a dobogó második fokán zárta az évet. Azzal senki sem vádolhatja, hogy nem hozott ki mindent a Ferrariból, több ízben csak a spanyol pilóta zsenialitása tette versenyképessé a maranellóiakat. Négy év alatt egyszer sem a Ferrarié volt a leggyorsabb autó, két alkalommal mégis nagyon közel volt az egyéni vébécímhez, csapattársait pedig rendre maga mögé tudta utasítani.

Montezemolo szerint több tényező szerepet játszott abban, hogy Alonso nem lett világbajnok a Ferrarival. Elismerte, hogy a sikertelenség egyik oka az autó sebessége volt, és azt is hozzátette, a szerencse sem állt Alonso mellé a ferraris időszakában. Emellett viszont úgy gondolja az ex-elnök, hogy a spanyol pilóta teljesen máshogy állt a csapathoz, mint a korábbi bajnokok, ami olykor - különösen nehéz időszakokban - feszültségforrásnak bizonyult.

"Nem volt szerencséje, mert a Red Bull akkoriban olyan volt, de legalábbis közel állt ahhoz, mint amit a Ferrari képviselt a 2000-es évek elején. Nem álltak mellé az égiek sem. 2012-ben Brazíliában veszítette el a vébét, pedig Sebastian [Vettel] az első körben ütközött Bruno Sennával. 2010-ben pedig a csapat hibázott, miközben elegendő lett volna egy negyedik hely" - fogalmazott Montezemolo, majd azt is hozzátette, a pilóta viselkedése sem segített.

"Harmadrészt pedig ott van a személyisége. Nagy különbség Michael Schumacherhez és Niki Laudához képest, hogy ő Alonso volt, nem pedig Alonso, a Ferrari része. Amikor nyert, boldog volt. Amikor nem, az a csapat hibájának bizonyult, ő pedig boldogtalan volt. Sokkal kevésbé állt közel a csapathoz, mint Michael és Niki. Különösen a nehéz pillanatokban nyilvánult ez meg, mert jó időszakokban könnyű közel lenni a csapathoz."

Alonso a közösségi médiában reagált a megjegyzésre, bár furcsa módon nem az elnöknek címezte válaszát. "Oka van annak, hogy nem követtem eddig ezt a csatornát. Ma ismét emlékeztettetek rá! Az elnök sosem mondott ilyet. Különösen azok után nem, hogy én szereztem a csapat pontjainak 80%-át. Keményen versenyeztünk, mindezt együtt csináltuk, teljes szívünkből és egészen a világbajnokság utolsó versenyéig küzdöttünk" - írta Twitteren.

Montezemolo az interjúban a kritikák mellett elismerő szavakat is mondott Alonsóról. "Fantasztikus pilóta volt és még ma is az. Nem a saját hibájából maradt le a világbajnoki címről: 2010-ben a csapat bakizott, 2012-ben pedig Vettelnek hatalmas mázlija volt az utolsó versenyen. Ha megnyertük volna a címet, ma egészen másról beszélnénk. Arról, hogy Alonso, annak ellenére lett világbajnok, hogy éveken át nem alatta volt a legjobb autó."

via autosport

Hozzászólások