Forma-1 - A vb állása nem tükrözi a valós különbséget a Mercedes és a Ferrari között
A vb állása nem tükrözi a valós különbséget a Mercedes és a Ferrari között
Fotó: Europress/AFP

A vb állása nem tükrözi a valós különbséget a Mercedes és a Ferrari között

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/05 15:21
Mattia Binotto elismerte, hogy jelen pillanatban a Mercedes rendelkezik a leggyorsabb autóval a Forma-1-ben, ugyanakkor úgy gondolja, a Ferrari lemaradása közel sem annyira jelentős, mint azt a világbajnoki pontverseny sugallja. Hasonlóan látja a helyzetet a Bakuban nagyot hibázó Charles Leclerc, aki látott néhány pozitívumot is a csapat múlt heti szereplésében.

Nehezen indult az év a Mercedes számára, legalábbis a barcelonai teszteken még úgy tűnt, a Ferrari tempója problémát jelenthet az idény során. Ehhez képest a címvédő remekelt az első négy futam során, mindegyik nagydíjat Mercedes-pilóta nyerte, ráadásul a szezon első négy versenyén négyszer zárt kettős győzelemmel, ami új rekord a Forma-1-ben. Ami pedig a Ferrarit illeti: Sebastian Vettelék kénytelenek voltak megelégedni három dobogós helyezéssel.

Mindez óriási Mercedes-fölényre is utalhatna, azonban Binotto szerint sokkal közelebb van egymáshoz a két autó, mint azt a pontverseny mutatja. "Négy versenyből nulla győzelem, miközben négyet nyert a Mercedes. Kétségtelenül nagyon erősek, egyértelmű, hogy egy kicsivel jobb autóval rendelkeznek. Azonban úgy gondolom, a különbség nem olyan nagy, és az eredmények nem tükrözik a két autóban rejlő potenciált" - fogalmazott a Ferrari csapatfőnöke.

Hamilton szerint a Ferrarinak össze kell szednie magát, ha bele akar szólni a vb-küzdelembe | Hosszabbítás

A 2019-es szezon első négy versenye a Mercedes-dominancia jegyében telt a Forma-1-ben. Lewis Hamilton szerint azonban korai lenne még leírni a Ferrarit, ugyanakkor azt elismerte, riválisaiknak javulniuk kell a szezon hátralévő részében, ha szeretnének beleszólni a világbajnoki pontversenybe.

 

Nemrég hasonló gondolatokat osztott meg Lewis Hamilton is, aki amellett, hogy nagyon dicsérte csapattársát, a vb-éllovas Valtteri Bottast, a Ferrari bakui szereplése kapcsán annyit mondott, mindkét pilótának lehetett volna esélye a győzelemre. Később azt is hozzátette, amennyiben Vettel és Charles Leclerc kihozta volna a maximumot a Ferrariból, most sokkal nyitottabb lenne a verseny. Erre Hamilton szerint még mindig lehet esély, mert a szezon hosszú, az olaszok pedig már be is mutatták első fejlesztéseiket.

"Úgy gondolom, Bakuban is megvolt az esély, hogy mindkét autójukkal az élen legyenek. Mi úgy láttuk az adataink alapján, hogy Seb nem kapott szélárnyékot, ami akár négy-öt tizedet is jelenthet. Valószínűleg meg tudta volna szerezni a pole-t, ha megkapja az ideális szélárnyékot, a verseny pedig sokkal izgalmasabb lett volna. Ezekhez az eredményekhez 100%-ot kell nyújtani, amihez a miénk nagyon közel állt. Amennyiben velünk szeretnének rivalizálni, össze kell kapniuk magukat" - mondta az ötszörös világbajnok.

Legalább két olyan verseny volt az idény során, amit reálisan megnyerhetett volna valamelyik Ferrari-pilóta. Ezek közül talán a Bahreini Nagydíj lehet fájóbb a csapat számára, hiszen Leclerc úton volt egy biztosnak tűnő győzelem felé, amikor egy technikai hiba közbeszólt, és szép lassan visszacsúszott a harmadik helyre. Azon a versenyen Vettel vezetői hibája által is súlyos pontokat vesztett a Ferrari, Bakuban pedig Leclerc vezette falba a Ferrari az időmérőn.

000_1FZ46P.jpg Fotó: Europress/AFP

"Úgy gondolom, hogy abban az esetben, ha elég gyors autód van a pole pozícióra, akkor összességében elég jó autóval rendelkezel. Versenyek alatt nem voltunk annyira gyorsak, mint ők, de azért nem 20 másodperccel érkeztünk meg mögöttük. Seb a [bakui verseny] végéig egészen közel volt, és a versenyről származó átlagos köridők alapján jól látható, de még mindig kicsi különbség volt. Sokat kell még dolgoznunk, hogy eltűnjön a közeljövőben ez a differencia" - folytatta Binotto.

Leclerc a hétvégi hibáját követően önkritikus volt, beismerte, hogy nagy lehetőségtől fosztotta meg csapatát. "Csalódott vagyok, mert a szabadedzések és az időmérő során - még ha előbbi nem is reprezentatív - jól éreztem magam az autóban. Egyetértek Mattiával, bennünk volt a pole pozíció lehetősége, de ezt az ütközéssel eldobtam magunktól. Ez az én hibám, vállalom érte a felelősséget, mert onnantól kezdve az ötödik hely volt a legtöbb, amit ki lehetett hozni a versenyből."

A monacói pilóta azt is hozzátette, hogy a futam végeredménye miatt csalódottak, de a Ferrari bakui teljesítménye bizakodásra adhat okot, mert a két héttel korábbi, kínai futammal összehasonlítva sokkal versenyképesebbnek bizonyult az autó. "Az időmérős tempónk egyértelműen jobb volt a kínainál, a versenytempónk pedig közel volt a Mercedeséhez. Várom már a következő versenyt, mert egészen biztos vagyok benne, hogy Barcelonában még erősebben térünk vissza" - fogadkozott Leclerc.

via autosport

Hozzászólások