Forma-1 - A Mercedes csapatfőnöke szerint a kevés hiba volt a vb-győzelem kulcsa
A Mercedes csapatfőnöke szerint a kevés hiba volt a vb-győzelem kulcsa
Fotó: Europress/AFP

A Mercedes csapatfőnöke szerint a kevés hiba volt a vb-győzelem kulcsa

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/07 19:02
Múlt vasárnap Lewis Hamilton megszerezte pályafutása hatodik vb-címét, vagyis a Mercedes istálló zsinórban hatodik alkalommal nyerte meg az egyéni és a konstruktőri bajnokságot. Toto Wolff, a németek csapatfőnöke egyetértett versenyzőjével abban, hogy a látszat ellenére nehéz idényük volt, mostani sikerüket pedig elsősorban kevés hibájukra vezette vissza.

"Nem volt könnyű évünk. Úgy kezdtük a szezont, hogy Melbourne-ben még azt gondoltuk, a Ferrari mögött leszünk. Főleg a szezon második fele volt igazi kihívás. Úgy gondolom, hogy pályafutásom során még sosem volt ennyire nehéz feladatunk csapatként, mint most a Ferrari és a Red Bull ellen. Minden szezonban másfajta érzelmi hullámvasút vezet el a célokhoz. Valamilyen problémával mindannyian küzdünk, legyen szó kicsiről vagy nagyról" - mesélt az idény közbeni megpróbáltatásairól a brit versenyző.

Egyetértett versenyzőjével Toto Wolff is. "Minden bajnokság a legnehezebbnek tűnik. Ez valószínűleg az emlékezetünk miatt van így, de az bizonyos, hogy megvoltak az érzelmi csúcspontjai és mélypontjai is a szezonnak. Nagyon erősek voltunk az év első felében, azonban szombatonként már egy ideje nem a miénk volt a legerősebb csomag. Vasárnaponként viszont mi követtük el a legkevesebb hibát, valószínűleg ez volt a kulcsa a bajnoki címnek" - magyarázta a csapatvezető, Austint megnevezve a szezon csúcspontjának.

000_1LZ20V.jpg Fotó: Europress/AFP

Wolff az Autosport kérésére beszélt arról is, hogyan élték meg, hogy idővel a Ferrari egyre nagyobb kihívás elé állította őket. "Szeretünk megküzdeni a győzelmekért, ez a nehézen megnyert versenyek ünnepléséből is leszűrhető. Ha nincs meg a pole, mégis megnyerjük a futamot vasárnap, legalább tízszer annyi WhatsApp-üzenetet és SMS-t kapok, mint amikor az élről indulunk. Mindenki azt várja, hogy meg kelljen küzdenünk a sikerért. Szükség van arra, hogy ezek a srácok erősek és versenyképesek legyenek, és azonos szabályok szerint játszanak."

Hamilton a korábban már idézett interjúban egyebek mellett arról is beszélt, hogy személy szerint mennyire nehezen dolgozta fel Niki Lauda halálát. "Nem gondoltam volna, hogy ilyen hatással lesz rám Niki elvesztése. Nagyon felkavart a dolog, máig keservesen hiányzik, fogalmam sem volt arról, hogy ennyire szerettem a fickót. Kemény fordulópont volt az idényünkben, ráadásul Spában elveszítettünk egy nagyon fiatal versenyzőt is" - utalt a hatszoros világbajnok a GP2-es Anthoine Hubert halálos balesetére, ami után elgondolkodott, megéri-e folytatni.

"Szerintem ennek a csapatnak az a legfőbb erénye, hogy minden egyes tag hozzáteszi a magáét az összteljesítményhez" - fűzte hozzá Wolff. "Nem akarom, hogy úgy hangozzak, mint egy politikus, de ez a csapat gerince. Nikinek nagy szerepe volt ebben, hiányzik barátként, edzőpartnerként és útitársként. Mostanra már ott állna a motorhome-ban, és azt mondaná: 'Lauda elrepül, gyerünk, rázd le a sajtót, mennünk kell. Gratulálok, de mi a terv jövőre? Az utolsó versenyeken szerintem nem voltunk elég jók.' Hiányzik ez a nyomás."

via és via

Hozzászólások