Forma-1 - A korábbi Ferrari-pilóta szerint Leclerc hamarabb lehet világbajnok Verstappennél
A korábbi Ferrari-pilóta szerint Leclerc hamarabb lehet világbajnok Verstappennél
Fotó: Europress/AFP

A korábbi Ferrari-pilóta szerint Leclerc hamarabb lehet világbajnok Verstappennél

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/10 15:39
Felipe Massa nagy jövőt jósol a Ferrari fiatal pilótájának, Charles Leclerc-nek, aki mentális képességeivel, intelligenciájával és sebességével egyaránt meggyőzte a 2019-es szezonban. A brazil versenyző még azt sem tartja kizártnak, hogy a monacói hamarabb nyer világbajnoki címet, mint a Red Bull hasonlóan fiatal klasszisa, Max Verstappen.

A brazil pilóta Forma-1-es pályafutása során éveken át dolgozhatott a sportág legnagyobb bajnokaival, hiszen volt Michael Schumacher, Kimi Räikkönen és Fernando Alonso csapattársa is. Bár többnyire másodhegedűsként számítottak rá, 2008-ban ő maga is közel állt a világbajnoki címhez, de a drámai interlagosi verseny káoszából végül Lewis Hamilton jött ki győztesen. Massa 2017-ben befejezte Forma-1-es pályafutását, a sportág alakulását viszont azóta is követi, Charles Leclerc például nagy hatást gyakorolt rá a fiatalok közül.

"Nagyon tehetséges srác, viszont engem a feje és a nyomás alatti teljesítménye nyűgöz le leginkább" - mondta Massa az Autosportnak. "Azt nem tudnám eldönteni, hogy gyorsabb vagy lassabb Verstappennél, de az első ferraris idényében megszerzett hét pole pozíció önmagáért beszél. Hibázott párszor, viszont azt gondolom, ezt a rutintalanság számlájára írhatjuk, ez volt az első éve egy topcsapatnál. Ő egy jövendőbeli világbajnok, és már nem kell sokat várnunk. Még azt sem zárnám ki, hogy hamarabb megszerzi a címet, mint Verstappen."

075_bonilla-formulae191017_npNGA.jpg Fotó: Europress/AFP

Massa pontosan tudja milyen nehéz felvenni a Forma-1 és azon belül is a Ferrari ritmusát. Pályafutása elején hajlamos volt hibázni, főleg, ha nyomás alá került, de a Saubernél eltöltött tanulóévek után megkapta az esélyt a maranellóiaknál, ahol minden korábbinál nagyobb elvárásokkal kellett megbirkóznia. A brazil pilóta szerint egy Ferrari-versenyzőre a rajongói és szakmai elvárások, valamint a történelem súlya miatt lényegesen nagyobb nyomás nehezedik. Éppen ezért bámulatos az, amit Leclerc elért első idényében.

"Több szempontból készen kell állnod. Meg kell tanulnod kezelni a média és a rajongók nyomását, illetve azt, amit saját magadra helyezel a Ferrari versenyzőjeként. Ez nem egyszerű dolog, és Charles ezt a rész tökéletesen kezelte. Ő egy remek srác, aki sokkal okosabb, mint amennyire elismerik ezért" - mondta a mostanság Forma-E-ben versenyző brazil.

Leclerc valóban felülmúlta a várakozásokat első ferraris idényével. Év elején minden téren második számú pilóta volt Sebastian Vettel mögött, fokozatosan javuló teljesítményének köszönhetően azonban szezon közepére fordult a kocka, az utóbbi időben már rendre gyorsabbnak bizonyult négyszeres világbajnok csapattársánál. Ha ilyen ütemben fejlődik, egy-két éven belül a legjobb pilóták között fogják számon tartani, az pedig, hogy Massa jóslata valósággá válik-e, leginkább a Ferrari versenyképességén fog múlni.

via Autosport

Hozzászólások