Forma-1 - A Ferrari csapatfőnöke meglátta a pozitívumot Vettel és Leclerc ütközésében
A Ferrari csapatfőnöke meglátta a pozitívumot Vettel és Leclerc ütközésében
Fotó: Europress/AFP

A Ferrari csapatfőnöke meglátta a pozitívumot Vettel és Leclerc ütközésében

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/19 18:19
Minden Forma-1-es csapatfőnök legrosszabb rémálmai közé tartozik, hogy saját versenyzői ütköznek és nullázzák le ezzel az egész istálló hétvégi teljesítményét. Múlt hét vasárnap Mattia Binotto élt át kellemetlen perceket, amikor Sebastian Vettel és Charles Leclerc küzdelmének ütközés és kettős kiesés lett a vége, szerinte azonban van pozitívuma is az esetnek.

Szokás szerint őrült és izgalmas versenyt hozott a Brazil Nagydíj, amely a versenystratégiák terén talán az év egyik legváltozatosabb futamának bizonyult. A Valtteri Bottas kiesése után beküldött Safety Car még jobban megkavarta az erőviszonyokat, így fordulhatott elő például, hogy a 14. helyről rajtoló, kitartóan előzgető, de a dobogóra amúgy teljesen esélytelen Leclerc hirtelen az élbolyban találta magát. Kihasználva az alkalmat, öt körrel a vége előtt megelőzte csapattársát, aki megpróbált visszatámadni, ekkor akadtak össze.

A Brazil Nagydíjon a két Ferrari ütközött, egy nevető harmadik nyert végül | Hosszabbítás

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brazil Nagydíjat, amelyen a két Ferrari összeütközött és kiesett. A 22 éves Verstappennek ez az idei harmadik, egyben pályafutása nyolcadik futamgyőzelme. A második helyen Pierre Gasly, a Red Bull fiókcsapatának, a Toro Rossónak a francia pilótája ért célba, neki ez az első dobogós helyezése az F1-ben.

Bár a kontakt elsőre minimálisnak tűnt, ekkora erőhatás mellett bőven elegendő volt, hogy mindkét pilóta versenye véget érjen. Utólag vizsgálták is az ütközést (főleg a csapattárs felé mozduló Vettel érezhette bajban magát), de versenybalesetnek nyilvánították azt, így a büntetés elmaradt. Nyilvánosan a Ferrari sem firtatta a pilóták felelősségét, Mattia Binotto egyből leszögezte, hogy majd zárt ajtók mögött, a maranellói központban beszélik meg a történteket a csapatrádióban egyaránt frusztráltnak tűnő versenyzőkkel.

"Nem az a cél, hogy megbüntessünk vagy hibáztassunk valakit. Úgy gondolom, megvolt a lehetőségük, hogy csatázzanak. Ezzel tisztában is voltak. Megerősítettük a második helyünket a konstruktőri bajnokságban, ők pedig a saját helyezésükért küzdöttek a világbajnoki pontversenyben. Azonban az, hogy szabadon csatázhatnak, nem egyenlő azzal, hogy butaságokat is csinálhatnak. Főleg, ha két ferraris csapattársról van szó. Számomra ez egyértelműen butaság volt" értékelte a látottakat a csapatfőnök.

063_1185079787.jpg Fotó: Europress/AFP

Több jel is arra mutat, hogy Vettel és Leclerc viszonya távol van az ideálistól, amiben szerepet játszhat az idényt második számú versenyzőként kezdő monacói egyre meggyőzőbb teljesítménye. De olykor a stratégia terén is voltak ellentétek: Monzában Leclerc a megbeszéltekkel ellentétben nem nyújtott szélárnyékot a csapattársnak, Szocsiban pedig Vettel ment szembe a csapat stratégiájával. Binotto viszont kitartott amellett, hogy ezeket a problémákat tisztázták egymás között a versenyzők.

"Az igaz, hogy Monzát nem volt egyszerű kezelni. Tisztázni kellett, beszéltek egymással szemtől szemben, őszintén. Ugyanez történt Oroszországot követően is. Jelenleg jó a viszonyuk, jól kijönnek egymással. Nyilvánvaló, hogy a brazíliai eset nem segített, de egyáltalán nem drámai a helyzet. Sokkal inkább lehetőséget látok a jövő évre nézve" - jegyezte meg Binotto, aki később bővebben is kifejtette ezt a gondolatot. Szerinte jobban járt a Ferrari azzal, hogy ez az ütközés a már nagyobb téttel nem bíró 2019-es évben történt.

043_dpa-pa_2135_126782602.jpg Fotó: Europress/AFP

"Azt mondanám, még szerencsések is vagyunk, hogy ez ebben az évben történt, mert így legalább megvan a lehetőségünk, hogy a következő idény előtt tisztázzuk velük, mi nem történhet meg újra. Legalább annyi pozitívum van, hogy lefektethetjük az alapokat a jövőre nézve"mondta optimistán a csapatfőnök

Talán nem lövünk nagyon mellé azzal, ha azt állítjuk, a Vettel-Leclerc különcsata nem utoljára okozott fejtörést a Ferrarinak. Sőt, ha a négyszeres világbajnok összeszedi magát (amire azért a hiba ellenére vannak jelek), éles küzdelem várható a csapaton belül. Ennek akkor lehet nagy jelentősége, ha a jövő évi Ferrari versenyképesnek bizonyul, a két riválisnál ugyanis sokkal egyértelműbb a hierarchia a pilóták között, nehéz elképzelni, hogy akár Lewis Hamiltont, akár Max Verstappent meg tudja majd szorítani a csapattársa.

via Autosport

Hozzászólások