EWC - Ilyen nincs és mégis van
Ilyen nincs és mégis van
Fotó: Europress/AFP

Ilyen nincs és mégis van

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/07/29 12:11

Mint a mondás tartja: az élet a legnagyobb rendező. Ha valaki látta a 8 órás Suzukai verseny befutóját, biztos, hogy nem vitatkozik vele.

A világ legkeményebb motoros endurance versenyének tartják Suzukát. Sok mindenből áll ez a keménység; egyrészt az időjárásból, hiszen, ha esőről beszélünk, akkor az tájfunt jelent és úszni lehet a pályán, ha pedig süt a nap, akkor hőgutát kap az ember. Ugyanakkor a pálya félelmetes gyorsasága is a keménység része, még akkor is, ha kanyar kanyart követ. A fekete leves persze a végére marad, mivel az utolsó órára koromsötét lesz, ami szintén megnehezíti a versenyzők dolgát.

Minden nehézség ellenére alapvetően szokványos futamot láthatott vasárnap a közönség, egészen az utolsó percig. Aki vette a fáradtságot és végigülte a közvetítést, az olyat látott, amilyet korábban még sohasem. A három nagy gyártó (Kawasaki, Yamaha, Honda) remek taktikával teljesítette a 8 órát, s ebből a küzdelemből úgy nézett ki, hogy a Kawasaki jön ki győztesen. Jonathan Rea és Leon Haslam végighajtotta a futamot, s a szélvész gyors négyszeres Superbike világbajnokon volt a sor, hogy feltegye az i-re a pontot.

Amikor jött az utolsó pár perc.

Jonathan Rea húsz másodperces előnnyel vezetett az utóbbi négy év bajnoka, a Yamaha Factory Racing Team előtt, amikor ráfordult az utolsó körre és elesett. Ha valaki ilyet írna a forgatókönyvébe, garantáltan kihúzná a rendező, annyira valószerűtlen volt az egész. Igen ám, de hogy tovább lehessen fokozni a drámát, a versenyigazgatóság azonnal piros zászlót rendelt el és egy perccel a 8 óra letelte előtt leintették a futamot.

Nem csoda, ha hosszú percekig senki sem tudta, hogy ki a győztes. A hivatalos időmérő rendszer a Yamahát minősítette annak, míg a szabálykönyv szerint az utolsó teljes megtett kör számított végeredménynek. Végül a Kawasaki Racing Team nyert, megszerezve negyvenkét év után a gyár második győzelmét Suzukában. A Yamaha motorosai úgy álltak a dobogón, mintha citromba haraptak volna, ami érthető, hiszen arra nem kaptak magyarázatot, hogy miért kellett egy perccel a leintés előtt félbeszakítani a futamot.

Mindenesetre a helyszínen szurkoló 109 000 néző csodát láthatott a japán szentélyben, és biztos lehet benne, hogy az idei végjáték miatt jövőre még nagyobb harc lesz a trófeáért.


Hozzászólások