EWC - Főhajtás a mester előtt
Főhajtás a mester előtt
Fotó: Europress/AFP

Főhajtás a mester előtt

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/07/30 16:38
Számos utánozhatatlan csapatvezető létezett a technikai sportok világában, ide sorolható Dominique Méliand is.

Enzo Ferrari, Colin Chapman, William S. Harley, Soichiro Honda, hogy csak néhány nevet említsünk az elmúlt száz évből. Ezeket a lángelméket az kötötte össze, hogy maradandót alkottak és új irányt szabtak a világnak. Bár Dominique Méliand nevét nem hordozza egyetlen két, vagy négy keréken száguldó masina sem, de olyan életművet alkotott, ami előtt minden benzingőzt szerető embernek földig kell hajolnia.

Dominique Méliand csak azért nem lett akkora híresség, mint az említettek, mert abba a versenysorozatba szeretett bele, amely kevesebb emberhez jutott el, mint a gyorsasági szakág. De az kétségtelen, hogy életműve páratlan. A Suzuki vezérkara meg is köszönte a hétvégén a Suzukai 8 órás előtt a visszavonuló mester negyven éves munkáját. Méliand 1980-ban hozta létre a Suzuki Endurance Racing Team névre hallgató istállót, és 15 világbajnoki címet szerzett vele, ami felülmúlhatatlan produkció ebben a kategóriában. Még úgy is, hogy alig 5 percen múlt Suzukában, hogy Méliand nem 16-szoros világbajnokként mehetett nyugdíjba, amikor motorja a leintés előtt kiesett a versenyből.

A családias hangulatról ismert endurance-vb nem hazudtolta meg magát vasárnap. A 8 órás Suzukai száguldás előtt a Suzuki vezetői mellett a teljes mezőny búcsúztatta el a mestert, aki megemlékezésében megemlítette, hogy számos siker mellett az egyik legfontosabb számára az 1983-as győzelem volt Suzukában.

Hozzászólások