EWC - Csak pozitívan!
Csak pozitívan!
Fotó: Europress/AFP

Csak pozitívan!

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/08/27 18:47
Öt éve szervezi az Eurosport Events a motoros endurance-világbajnokságot, s az idény végeztével összegezték a tapasztalatokat.

Mivel szeptember közepén már kezdődik a 2019/2020-as bajnokság, érdemes megnézni, hogy áll jelenleg a sorozat. 40 idényre tekint vissza a sorozat, jelenleg a Team SRC Kawasaki France a világ legjobb alakulata, akik történetük során először ültek fel a sportág trónjára. 35 állandó csapat szerepelt az EWC-ben, akik 12 nemzetet képviseltek, a versenyzők pedig 25 országból érkeztek.

Tudni érdemes, hogy a sorozatot majd minden nagyobb gyártó támogatja ilyen-olyan formában. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a japánok (Kawasaki, Suzuki, Honda, Yamaha), most kezd jobban a bajnokság felé fordulni a német BMW, és feltűnik olykor az olasz Aprilia és Ducati is. A gumigyártók közül négyből lehet válogatni (Pirelli, Dunlop, Bridgestone, Continental), melyek közül az első három hivatalos támogatója a bajnokságnak.

A statisztikák azt mutatják, hogy a nézőszámban is sikerült fejlődést elérni. 281 000 jegyet adtak el a legutóbbi idényben a versenyekre, és az Eurosport videó és közösségi média hálózata 145%-kal tudta növelni a követőinek a számát. Csatornánk mellett ugyanakkor 15 nemzetközi televíziós csatorna tudósít az eseményekről 5 kontinensen. Nem csoda, hogy sikerült a pénzdíjazást is növelni az idén. A privátok között most már 125 000 eurót osztanak szét.

A jövő biztosítottnak látszik. Az Eurosport Events további 10 évig vállalta a bajnokság rendezését, s ezen felül még egy 5 évre szóló opciós jogot is megvásárolt. 2022-től visszakerül a versenynaptárba a Spa-i 24 órás, és idén decemberben új 8 órás ázsiai forduló kerül megrendezésre Sepangban.

Hozzászólások