Egyéb - Stadionavatóval és Eb-meccsel ünnepli 50. születésnapját a magyar rögbi!
Stadionavatóval és Eb-meccsel ünnepli 50. születésnapját a magyar rögbi!
Fotó: Europress/AFP

Stadionavatóval és Eb-meccsel ünnepli 50. születésnapját a magyar rögbi!

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2019/10/10 09:31

A hétvégén ünnepli fennállása 50. évfordulóját a magyar rögbi. Ez alkalomból a szövetség nem akármilyen programot állított össze, pénteken és szombaton kétnapos dzsemborival ünneplik a jubileumot. Az esemény fő attrakciója egyrészt a válogatott Lettország elleni Eb-mérkőzése, másrészt pedig – és ezúttal talán ez a fontosabb – a magyar rögbi régóta vágyott és idénre elkészült otthonának az átadása, avató ceremóniája lesz.

A magyar rögbi hosszú és rögös utat járt be a mögötte álló 50 év alatt amíg eljutott odáig, hogy megkapta első és önálló otthonát. A Budapesti Rögbi Center a főváros első rögbistadionja, amely immáron csak a rögbiseké, innentől kezdve már nem kell osztozkodni senkivel, nem kell a szabad réteket, mezőket, zöldterületeket keresni egy-egy edzés helyszínéül és ami lényegesebb, a válogatottak is otthonra találtak és mostantól a szurkolók is méltó módon tudják buzdítani kedvenceiket.

A magyar rögbi az utóbbi pár évben komoly fejlődésen ment keresztül, erről a fejlődésről beszélt Kiss Antal, a szövetség elnöke is pár napja, amikor az ünnepséggel kapcsolatban kérdezték.  

„Nagy előrelépést jelent, hogy idén nyáron a férfi csapatunk ott lehetett az európai 12-es, olimpiai kvalifikációs döntőn. Női csapatunk folyamatosan a 20 legjobb európai együttes között van, ráadásul egy presztízsértékű meghívást is kaptak a moszkvai téli rögbitornára, ahová soha nem hívtak magyar csapatot. Fiú 15-ös, klasszikus rögbi-válogatottunk 20 helyet javított a világranglistán az elmúlt 3 évben. Ennyit számít, hogy a támogatott kategóriába kerültünk, mert sokkal magasabb szintre tudtunk lépni, gondolok itt többek között arra is, hogy így walesi és skót szakemberek dolgozhatnak velünk, akik a férfi és női szakágat Európa középmezőnyéhez, később – reményeink szerint – élmezőnyéhez zárkóztathatják fel.”

A születésnapokon általában a gyertya elfújása előtt kívánhat valamit az ember, Kiss Antalnak is van egy kívánsága: 

 „Azt kívánom magunknak, hogy a rögbi bekerüljön a magyar vérkeringésbe, hogy ne csak egy periférián lévő, majdhogynem szubkultúraként működő sportág legyen, hanem ott is meghonosodjon, ahol nem feltétlenül van megfelelő infrastruktúra. Kapjon helyet az egyetemi képzésben, meg az iskolai testnevelésben. És, hát a legfontosabb, hogy a válogatottjaink egyre magasabbra kapaszkodjanak a ranglistán. Az irány jó, és azon dolgozunk, hogy a következő ünnepségen elmondhassuk, szép és sikeres 50 évünk volt.”

Az ünnepség pénteken startol egy díszvacsorával, amelyen az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, Iain Lindsay is részt vesz. A program – szurkolók számára - izgalmas része azonban szombaton veszi kezdetét és elnézve a felhozatalt, a szervezők igazán kitettek magukért.

A szombat ugyanis a Japánban zajló világbajnokság egyik rangadójának, az angol-francia derbinek a megtekintésével veszi kezdetét, méghozzá egy jó kis reggelivel kiegészítve. Ezt követően egy veterán mérkőzéssel és a sportág 50 éves múltját bemutató kiállítással folytatódik a program. A nap fő attrakciója természetesen a Budapesti Rögbi Center hivatalos avatója lesz, melyet a Magyarország – Lettország Eb-mérkőzés követ. 

A találkozó után kerülnek átadásra a szezon legjobbjainak járó egyéni elismerések, majd ahogy a szervezők is írták, szabad a pálya, mindenki birtokba veheti a rögbi új otthonát. Innentől kezdve a gyerekeké lesz a főszerep, lesznek ügyességi játékok egyénileg és csapatok számára is, sőt egy gyerek 7-es meccs is megrendezésre kerül.

A hétvége tehát a magyar rögbi ünnepe, szabad a pálya, irány a Budapesti Rögbi Center! 

Hozzászólások