Egyéb - Világháború, természeti katasztrófák, tehetségkutató: Sportesemények, amelyek elmaradtak a történelem viharaiban
Világháború, természeti katasztrófák, tehetségkutató: Sportesemények, amelyek elmaradtak a történelem viharaiban
Fotó: Europress/AFP

Világháború, természeti katasztrófák, tehetségkutató: Sportesemények, amelyek elmaradtak a történelem viharaiban

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/03/20 16:40
A koronavírus-járvány teljesen felforgatta és leállította a sportéletet. Sorra törlik, vagy halasztják el a sporteseményeket. Többek között a 2020-as foci-Eb-t is egy évvel későbbre helyezték át, de az olimpia is veszélyben van. A történelem során nem egyszer fordult elő, hogy a mostani helyzethez hasonlóan, külső okok miatt kellett átütemezni a versenyek időpontját.

A koronavírusnak a sportra nézve is súlyos következményei vannak. Nincs olyan sportág, amelyet ne érintene a járvány, sorra maradnak el a versenyek. A koronavírus egy teljesen újnak tűnő szituációt jelent a sportvilágra nézve, azonban számtalan precedens akadt a múltban, amikor a világban történő események felforgatták a sportéletet.

A két világháború

Még nem eldöntött, mi lesz a 2020-as tokiói olimpia sorsa. Egyre többen szorgalmazzák, hogy halasszák el a játékokat, a NOB-nak kétség kívül rendkívül nehéz döntést kell meghoznia. Eddig kizárólag a két világháború idején fordult elő, hogy a törölték az eseményt. 1916-ban Berlin rendezte volna az olimpiát, az I. világháború miatt azonban nem került sor az ötkarikás játékokra. A német főváros 20 év múlva, 1936-ban pótolta az elmaradt rendezést, a hírhedté vált berlini olimpia a nemzetiszocialista Németország propagandarendezvényeként vonult be a köztudatba. Az I. világháború és következményei Magyarországot is érintették az olimpiarendezés szempontjából, 1920-ban ugyanis Budapest lehetett volna az ötkarikás játékok házigazdája, a háború veszteseként azonban Magyarország nem lehetett rendező, és részt sem vehetett az olimpián, amelyet végül a belga Antwerpenben rendeztek meg.

A tokiói szervezők feszülten figyelik a helyzet alakulását. Japán egyszer már átélte, milyen elveszíteni az ötkarikás játékokat, 1940-ben Tokió lett volna a házigazdája a II. világháború miatt elmaradt nyári olimpiának. Miután akkoriban a téli olimpiát ugyanazon évben ugyanazon ország rendezte, Szapporo adott volna otthont a téli játékoknak, ám a háború miatt erre sem került sor.

A II. világháború további két olimpiát törölt el: 1944-ben London maradt ötkarikás játékok nélkül, ám a brit fővárosnak nem kellett sokat várnia a pótlásra, négy évvel később, '48-ban otthont adhatott a „világ ifjúsága vetélkedésének.” '44-ben a Cortina d’Ampezzóba tervezett téli olimpia is elmaradt. Cortina tíz évvel később, 1956-ban lehetett helyszíne a játékoknak, illetve 2026-ban Milánóval közösen ismételten megkapta a rendezés jogát.

Az 1948-as londoni olimpia záróünnepségeAz 1948-as londoni olimpia záróünnepsége Fotó: Europress/AFP

A II. világháború a labdarúgó-világbajnokságokat is súlyosan érintette, tizenkét éven át nem rendeztek vb-t. Az 1942-es vb-nek még a házigazdáját sem választották ki, amikor a háború miatt törölni kellett az eseményt. A háború után hosszú évekbe telt, míg a világ olyannyira talpra állt, hogy labdarúgó világeseményt tudjon rendezni, így legközelebb 1950-ben Brazíliában került sor foci vb-re.  A mezőny meglehetősen hiányos volt, a keleti blokk országai, köztük Magyarország már a selejtezőn sem vettek részt.  

Zavargások, terrorveszély

A világháborúkon kívül is előfordult, hogy bizonytalan politikai helyzet, polgári zavargások miatt kelljen sporteseményt elhalasztani. Nem is olyan régen, 2011-ben komoly fejtörést okozott a szervezőknek, hogy a Forma-1-es szezonnyitót megrendezzék-e Bahreinben, miközben az országban folyamatos kormányellenes tüntetések és zavargások folytak. A csapatok erősen protestáltak a bahreini nagydíj megtartása ellen, így végül lemondták a szezonnyitót, és később sem pótolták be az elmaradt versenyt.

BahreiniNagydij.jpg Fotó: Europress/AFP

A 2008-as Dakar-ralit terrorveszély miatt az utolsó pillanatban, egy nappal a verseny kezdete előtt törölték. A mezőny ugyanis áthaladt volna Mauritánián, ahol nem sokkal korábban négy francia turisták öltek meg terroristák.

2001. szeptember 11. alapjaiban rengette meg az Egyesült Államokat, és az amerikai társadalmat. A terrortámadás következtében több sportesemény is elmaradt, többek között a tengerentúli profi golf sorozatot, a PGA Tour-t is törölték, amely 2001-en kívül csak idén, a koronavírus miatt nem került megrendezésre. NFL mérkőzések sorát is későbbre halasztották, bár az NFL-ben egyébként sem volt ritka, hogy különböző okok miatt – játékosok sztrájkja, természeti katasztrófák, időjárási körülmények – elmaradjanak mérkőzések.  

Természeti katasztrófák, járványok

A New York Marathon mindössze egyszer maradt el ötvenéves történelme során. Még a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után pár hónappal is megrendezték a futóversenyt, a természettel azonban nem harcolhattak az esemény szervezői. 2012-ben a Sandy hurrikán miatt, amely hatalmas pusztításokat okozott az országban és New Yorkban is, végül le kellett fújni a versenyt.  

1919-ben a spanyolnátha miatt nem avattak Stanley-kupa-győztest. A járvány miatt a Seattle Metropolitans és a Montreal Canadiens által játszott jégkorong finálét a hatodik, döntő összecsapás előtt kellett félbeszakítani, miután rengeteg kanadait vittek kórházba magas láz miatt. A korabeli újságok arról számoltak be, hogy a játékosok jelentős része megfertőződött, a Montreal edzője és egyik jégkorongozója pedig életét veszítette a spanyolnáthában.

Sztrájkok, pénzügyi konfliktusok

1936-ban a Le Mans-i 24 órás autóversenyt a nagy gazdasági világválság következtében nem tudták megrendezni. Az 1929-es válság Franciaországot is súlyosan érintette, különösen a '30-as évek közepére váltak a munkások igazán elégedetlenné. 1936 júniusában az egész országban sztrájkoltak a munkások, így nem akadt elég ember, aki lehetővé tette volna a legendás autóverseny megrendezését.

2001-ben mindössze másodszor rendezték volna meg a FIFA-klubvilágbajnokságot, tizenkét résztvevő csapattal, köztük a Real Madriddal. Helyszínül Spanyolországot választották. A FIFA marketing partnere, a svájci ISL azonban csődbe ment, így a pénzügyi nehézségek miatt nem rendezték meg a tornát, a következő klub-vb-re négy évvel később, 2005-ben került csak sor.

2004-2005-ben a teljes NHL-szezont el kellett törölni, miután a szövetség és a játékosok nem tudtak megegyezni a bérekről és a pénzügyi juttatásokról. A munkajogi vita következtében az 1919-es spanyolnátha-járvány után másodszor nem tudtak Stanley-kupa-győztest sem hirdetni.

Egy napon a focimeccs és a tehetségkutató-verseny döntője…

Egy egészen meglepő és vicces eset is akadt, méghozzá a svéd labdarúgó-bajnokságban. 2013-ban a GIF Sundsvall- Assyriska FF svéd másodosztályú bajnoki mérkőzést azért csúsztatták el, mert előbbi csapat középpályása, egy bizonyos Kevin Walker a meccs napján az egyik svéd énekes tehetségkutató műsor döntőjében versenyzett. Szerencsére akadt megoldás, Walkernek nem kellett kihagynia a hatalmas rangadót! Miután ugyanaz a TV-csatorna rendelkezett a focimeccs és a tehetségkutató közvetítési jogaival, nem okozott nehézséget, hogy elnapolják a mérkőzést. A történet legszebb része, hogy a focista végül megnyerte a tehetségkutatót, később pedig albuma is megjelent Svédországban. Ha valaki kíváncsi a focista zenei tehetségére, az alábbi videóban megtekintheti, hogyan énekel az ír felmenőkkel is rendelkező középpályás!

Hozzászólások