Egyéb - Elbukhatja-e a bajnoki címet Montoya?
Elbukhatja-e a bajnoki címet Montoya?
Fotó: Europress/Getty

Elbukhatja-e a bajnoki címet Montoya?

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2015/08/01 16:14

Hosszú idő után ismét a csúcson köthet ki Juan Pablo Montoya, aki majd' 40 évesen is versenyképes, sőt! A kolumbiai vezeti a bajnoki pontversenyt, a szezonból pedig csak három futam van hátra. A széria szorosságát mutatja, hogy 13 versenyzőnek még mindig van matematikai esélye a bajnoki címre, de közülük csak egy nyerhet – nézzük meg, kinek van erre a legnagyobb sansza.

A 13 főből gyorsan kiszórhatunk néhányat az eddig látottak alapján: Kimball, vagy az előző versenyt épp megnyerő Hunter-Reay nem teljesít nagy évet; Munoz pedig magához képest kellemes meglepetés, de a végső győzelemért küzdők közé mégsem tennénk oda. Simon Pagenaud-nak meglettek volna a lehetőségei idén a nagy áttörésre, de a francia sokadszor sem tudott élni velük, így őt is könnyedén leírhatjuk az utolsó három futamra.

Marad a legjobb kilenc: Tony Kanaan nem túl meggyőző idén. Csak kétszer állt dobogón, győzelmet nem ünnepelhetett, és úgy egyáltalán nem tudott semmi extrát felmutatni. Neki ez az év csalódás lesz, bármi történik. Nem úgy Joseph Newgardennek: a fiatal amerikai a picit gyengécske rajtot követően szép lassan belelendült a szezon közben, ami egy jó befejezéssel akár egy összetett dobogót is érhet a végén. Kétszer diadalmaskodott 2015-ben, viszont volt három verseny, ahol nem ért célba.

Kicsit hasonló, de talán kiegyensúlyozottabb teljesítményt mutat Marco Andretti. Azon kevesek közé tartozik, akik minden versenyt befejeztek, a hőn áhított győzelem viszont a részéről még várat magára. Legrosszabb helyezése egy 16. hely, ami itt egyáltalán nem számít rossznak – a 4-5. helyek valamelyikét még megcsípheti. Sokkal többre nem vágyhat Sébastien Bourdais sem, aki többszörös bajnokként idén kicsit alulteljesített. Egy-egy versenyen meg tudta mutatni képességeit, főleg esőben nagyon versenyképes volt, de akadtak futamok, ahol csak a mezőnyben körözgetett – az élmenőkre nem jelentett valós veszélyt. Ettől függetlenül szépen gyűjtögette a pontokat, akár a top 5 is összejöhet még.

És jöjjön a címvédő... Will Power bosszantóan gyenge évet fut. Egy kéz bőven elég az ő idei nagy pillanatainak megszámlálásához, a pontversenyben pedig mégis valahogy ott van. Egyszer tudott nyerni, van két második helye és ennyi. A rontás és a javítás egyaránt benne van vele kapcsolatban, de bizonyos értelemben még ez az 5. pozíció is hízelgő rá nézve – tőle mindenki többet vár, talán majd 2016-ban ismét megmutatja magát.

Helio Castroneves: a brazil még sosem volt bajnok. Ő a második helyek specialistája, még a második helyek táblázatán is a második. Nem úgy tűnik, hogy pont idén törne meg az átok, már ha meg fog valaha – a veterán versenyző többekkel együtt pályafutása végéhez közelít szép lassan. Idén láttuk rajta hogy gyors, egy-két kivételtől eltekintve rendre a jobbak közé tartozott, ám lemaradása mégis tetemes. Két futamon nullázott és van egy 15. helye is – csak ezeken múlik, hogy a negyedik helyre szorul.

Will Powerhez hasonló, de talán nála valamivel erősebb évet produkál Scott Dixon. A másik nagymenő két versenyen győzedelmeskedett, de összességében nála is elmondható – valami hiányzik. Nem véletlenül nem tekintenek rá úgy idén, mint Montoya nagy kihívójára, hiszen sokszor nem hozta azt, amit neki kéne. A futamok végén rendre ott van, stabilan az élmezőnyben szokott végezni, de valamiért nem jön ki neki a lépés. Többször megtréfálták már idén, összességében az a harmadik hely reálisnak tűnik számára.

És ha már kihívó: az egyetlen a mezőnyben, akiről nyugodtan állíthatnánk ezt, az Graham Rahal. Nem csak azért, mert többször is zseniálisan ment idén, hanem mert a gyengébbik gyártó képviselői közül messze kiemelkedik (csak Hunter-Reay, Munoz és Andretti tudnak rajta kívül Hondával az első 13-ban lenni). Rahal ötször állt dobogóra, ebből egyszer győzött is és minden versenyt befejezett. Ha a szezon eleje nem olyan halvány, akkor most még jobban szorongathatná Montoyát – minden esetre panaszra így sincs oka. Kirobbanó formában van, nem rajta fog múlni a végjáték.

A felelősség egyedül Montoya vállát nyomja. Ezt innentől csak ő ronthatja el. 42 pont az előnye, és egész évben olyan megnyugtatóan ment elöl, annyira nem adott a többieknek lehetőséget, hogy az megdöbbentő. A rutin, meg az évek. A kulcsszituációkban rendre meg tudott újulni, megnyerte az Indy 500-at is – két győzelme mellett csak egyszer, pont a legutóbbi versenyen hibázott. Iowában a falnak csapta a Chevy-t, de akkor nem omlott össze. Azt mondta, emiatt nem aggódik, egy évben ennyi előbb-utóbb úgyis előfordul mindenkivel. Ebben alighanem igaza van. Mostantól csak annyit kell tennie, hogy a soron következő Mid-Ohio, Pocono, Sonoma hármason nem hibázik. Szépen, kényelmesen begurul az élmezőnnyel és hozza a pontokat. De hát kitől is lehetne ezt elvárni, ha nem tőle? Ő az egyik legtapasztaltabb a mezőnyben, aki már nagyon ki van éhezve egy újabb bajnoki címre. A sok éves böjtnek lehet, hogy itt vége. Az Indycar 2015-ös szezonja a hajrába lépett.

A pontverseny állása:

1. Juan Pablo Montoya 445 pont

2. Graham Rahal 403 pont

3. Scott Dixon 397 pont

4. Hélio Castroneves 391 pont

5. Will Power 390 pont

6. Sébastien Bourdais 366 pont

7. Marco Andretti 358 pont

8. Josef Newgarden 352 pont

9. Tony Kanaan 324 pont

10. Simon Pagenaud 294 pont

11. Carlos Muñoz 281 pont

12. Ryan Hunter-Reay 278 pont

13. Charlie Kimball 275 pont

Hozzászólások