Egyéb - Május 15-én újraindul a Bundesliga, több angol élvonalbeli klub ellenzi a semleges helyszínek tervét
Lassanként újraindulhat a futballélet a világon.
Fotó: Europress/AFP

Május 15-én újraindul a Bundesliga, több angol élvonalbeli klub ellenzi a semleges helyszínek tervét

HosszabbitásHosszabbitás
2020/05/06 22:54
Szerdán is újabb halasztásokat, újratervezéseket és intézkedéseket jelentettek be a sport világában a koronavírus-járvány miatt.

A Portugál Labdarúgó Liga befejezettnek nyilvánította az alacsonyabb osztályok 2019/20-as idényét, miután a kormány úgy döntött, csak az élvonalból és a kupasorozatból elmaradt mérkőzések pótlására van lehetőség. A Primeira Liga a tervek szerint május 30-án folytatódik, a másodosztályból pedig a 24 forduló után első és második helyezett Nacional és Farense jutott fel.

A szerb futball első és másodosztályának küzdelmei május 30-án folytatódnak zárt kapuk mögött. Az élvonalban csak az alapszakaszból hátralévő négy fordulót bonyolítják le, a felső- és az alsóházi rájátszás elmarad, és a következő idényben a Szuperligát 18 csapatosra bővítik. A döntés a klubok szavazatai alapján született meg. Az élvonal eddigi 26 fordulójában a listavezető Crvena zvezda 69 pontot gyűjtött, a Partizan Beogradnak 58 pontja van. A Szerb Kupa negyeddöntőjét június 3-án, elődöntőjét 10-én, a fináléját pedig 24-én játsszák. Az alsóbb osztályokban befejezettnek nyilvánították a szezont.

A török labdarúgó-bajnokság június 12-én folytatódik és július 26-án ér véget, a meccseket nézők nélkül rendezik, jelentette be a szövetség elnöke. Az idény hátralévő részében hét hétvégi és egy hétközi fordulót rendeznek.

A horvát labdarúgó-szövetség május 30-án a kupasorozat elődöntőjével akarja újraindítani a szezont. Az élvonal várhatóan június 6-án folytatódik üres stadionokban. A szövetség elnöke, Davor Suker hozzátette, várnak a végleges jóváhagyásra az állami hatóságoktól. A bajnokságból tíz forduló van hátra, a Dinamo Zagreb 18 ponttal vezet a HNK Rijeka előtt. Az alacsonyabb osztályokban a horvátok is lezárták a szezont.

A bolgár futballbajnokság várhatóan június 5-én vagy 12-én folytatódik zárt kapuk mögött, mondta Kraszen Kralev sportminiszter. Az edzéseket jövő pénteken kezdhetik meg a csapatok, addig a sportolók továbbra is csak egyénileg, szabadtéren készülhetnek. A politikus hozzátette, kedden benyújtotta a labdarúgó-szövetség által kidolgozott részletes tervet az egészségügyi miniszternek, akitől napokon belül végleges jóváhagyás várható.

Az izraeli labdarúgó-bajnokság első és másodosztályát is május 30-án, illetve június 1-jén folytatják zárt kapuk mögött. Az edzések ezen a héten, vasárnap indulhatnak újra. Minden játékosnak naponta tesztelnie kell magát, valamint szigorú házi karanténban kell maradnia, amikor éppen nem a pályán van, illetve az edzésekre vagy a mérkőzésekre utazik. Ha a halálozási szint májusban emelkedik az országban, akkor a bajnokság folytatását megfontolják.

Az Ausztrál Labdarúgó Szövetség szándékai szerint július végén folytatódik és augusztus végén zárul az A League mostani idénye. Az alapszakaszból öt forduló van hátra, utána következne a rájátszás.

Amennyiben az angol Premier League csapatai nem egyeznek bele, hogy az idényből hátralévő 92 mérkőzést semleges pályán játsszák, a bajnokság nem folytatható, közölte Richard Bevan, a ligaedzők szervezetének (LMA) ügyvezetője. A Brighton és az Aston Villa már jelezte, ellenzi a semleges helyszínek tervét.

A Német Labdarúgó Liga (DFL) május 15-én szeretné újraindítani a bajnoki küzdelmeket az élvonalban és a másodosztályban. A német állam szerdán adott zöld jelzést a sorozatok folytatására zárt kapuk mögött, miután Angela Merkel kancellár és a tartományi miniszterelnökök tárgyaltak a kérdésről. A pontos dátumról a DFL döntött szinte azonnal, még szerda este és erről tájékoztatta az érintett klubokat is a szándékáról.

A Spanyol Labdarúgó Szövetség vezetősége csütörtökön várhatóan befejezettnek nyilvánítja a női bajnokságot. A listavezető FC Barcelonát hirdetik ki aranyérmesnek, kieső nem lesz, de a másodosztály első két helyezettje feljut az élvonalba.

A Juventus bejelentette, hogy argentin labdarúgója, Paulo Dybala kigyógyult a koronavírusból, hiszen legutóbbi két tesztje negatív volt. Hozzátették, ezt követően már nem lesz szüksége - a 45 napja tartó - elszigeteltségre a támadójátékosnak. Jelen állás szerint az olasz élvonal csapatai május 18-tól végezhetnek közös edzéseket.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség két hét múlva folytatja a sportolók ellenőrzését. Jurij Ganusz vezérigazgató elmondása szerint megpróbálják pótolni a hosszú leállást, ami azt okozott, hogy a járvány miatt március végén felfüggesztették tesztelési tevékenységüket. Ganusz hozzátette, az ellenőrzésen kívül ebben az időszakban is elvégezték minden feladatukat.

MTI

Hozzászólások