Egyéb - Az öldöklős számítógépes játékok erőszakosak, nincs helyük az olimpián
Az öldöklős számítógépes játékok erőszakosak, nincs helyük az olimpián
Fotó: Europress/AFP

Az öldöklős számítógépes játékok erőszakosak, nincs helyük az olimpián

Németh DánielNémeth Dániel
2018/09/04 17:37

Noha az Ázsiai Játékokon már bemutatkozott az esport, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság változatlanul elzárkózik a sportág bevezetésétől. A szervezet elnöke, Thomas Bach úgy fogalmazott, az esport jelenleg túl erőszakos, és ez nem összeegyeztethető az olimpia szellemiségével.

Világszerte jelentős vitákat vált ki az emberekből, hogy mennyire lehet komoly sportágként kezelni az esportot. Egy dolog biztos: ma már nem egy szűk szubkultúra tekint rá sportként, világszerte nagyjából 320 milliós közönséggel rendelkezik. Ráadásul rohamosan fejlődik, szakértők úgy számolnak, 2020-ra világszinten nagyjából 1 milliárd fontos bevételt generálhat az esport.

Nemrég az Ázsiai Játékokon debütált az esport - egyelőre bemutató sportágként - és tekintettel az egyre szélesebb érdeklődésre, hosszabb távon elkerülhetetlennek tűnik, hogy az olimpián is bemutatkozzon. Egyelőre azonban ez nem reális, legalábbis Thomas Bach, a NOB elnöke így látja. Bach szerint az esport jelenleg az erőszakossága miatt nem összeegyeztethető az olimpiával.

000_18S5SF.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nem lehet olyasmi az olimpiai programban, ami az erőszakot és a diszkriminációt népszerűsíti, mint az úgynevezett 'gyilkolós játékok'. Ezek a mi álláspontunk szerint ellentmondanak az olimpiai értékeknek, és ennek megfelelően nem elfogadhatóak" - mondta Bach az Ázsiai Játékokon. A tervek szerint a négy év múlva esedékes Ázsiai Játékokon már a többi sportággal egyenrangú lenne az esport.

Az erőszakkal kapcsolatban többen megjegyezték, jelenleg is akadnak küzdősportok az olimpiai programban. Bach szerint azonban ezek eléggé civilizáltak az ötkarikás játékokhoz. "Minden küzdősport emberek közötti valódi harcból származik. De a sport ennek a civilizált változata. Ha viszont egy esport játékban a másik megölése a cél, az nem áll összhangban az olimpiai értékekkel."

Ezzel egyébként Zhang Dazhong, az AliSports vezérigazgatója, nem mellesleg az esport egyik legnagyobb támogatója is egyetértett. "Illeszkedni kell az olimpia szelleméhez és értékeihez. Nem kell, hogy a tartalom erőszakos legyen. A videojátékokban látható vér problémás. Az erőszak körüli határ kijelölése nehézkes lehet, de ha vérről van szó, akkor nem ez a helyzet" - nyilatkozta az Ázsiai Játékokon a cégvezér.

000_18N6GO.jpg Fotó: Europress/AFP

Az esport megítélésének és népszerűsítésének nem tett jót, hogy a közelmúltban egy, az Egyesült Államokban megrendezett versenyen lövöldözés tört ki, amely során hárman - többek között a lövöldöző - meghaltak, további tíz ember pedig sérüléseket szenvedett. Az Ázsiai Játékokon megemlékeztek a halálos áldozatokról, akik ismert Madden-játékosok voltak.

A lövöldözéssel kapcsolatban az Ázsiai Elektronikus Játékok Sportszövetségének vezetője, Kenneth Fok elmondta, nem a játékokat kell hibáztatni, sokkal inkább az Egyesült Államok elhibázott fegyverviselésre vonatkozó törvényeit. "Azt hiszem, hogy a fegyverek szabályozása, illetve a fegyverekhez való hozzáférés jóval nagyobb probléma" - nyilatkozta.

via independent

Hozzászólások